Turhat palautusmerkit

• Jun 3, 2015 - 15:05

Jos nuottiin laitetaan tilapäinen risti tai bee, se on voimassa kyseisen tahdin loppuun niissä nuoteissa, joita se koskee.

Tällaista minulle opetti muinaisessa kansakoulussa musiikinopettaja Vilho Luolajan-Mikkola (Häätanhun säveltäjä) ja myöhemmin oppikoulussa Jalmari Kahri (lähes satavuotiaana kuollut Finlandia-kuoron viimeinen jäsen). Myös käyrätorvitaiteilija ja -professori Holger Fransman oli samaa mieltä. Hänen kanssaan olin hyvänpäiväntuttu.

MuseScore kuitenkin tekee palautusmerkin tahdin lopussa oleviin samaa koskeviin nuotteihin, ja niitä pitää sitten erikseen käydä deletoimassa yksi kerrallaan. Harvoin osuu kohdalle tilannetta, jossa palautusmerkki on aiheellinen.

Tälle ilmiölle lienee jokin järkevä selitys. En vain ole keksinyt mikä se voisi olla.


Comments

Minulla ainakin (versiolla 2.0.1) toimii oikein: jos lisään tilapäisen merkin, se vaikuttaa tahdin loppuun asti eikä ylimääräisiä palautuksia ilmesty. Sekä näppäimistöllä että hiirellä syötettynä. Soittaa myös aivan oikein.

Käytätkö vanhaa versiota (1.3)? Siinä taisi olla kuvaamasi tapaisia kiusoja.

In reply to by Matti Sunell

Käytössäni on versio 2.0.1. Ei vain toimi.

Englanninkielisessä forumissa minulla on menossa keskustelu aiheesta segno, coda ja siihen liittyvät "ajo-ohjeet" (D.S. al Fine ym). Nekään eivät toimi. Olipa nuotissa mitä tahansa, soitto menee suorinta tietä alusta loppuun segnosta ja codasta välittämättä.

Taidanpa lopettaa Musescorella leikkimisen. Onhan noita ajanvietteitä muitakin.

No, jos et lopetakaan niin palaa asiaan ja kerro tarkemmin, miten toimit, niin voidaan miettiä ratkaisua. Kerro myös oletko muuttanut joitakin asetuksia, jotka voisivat vaikuttaa asiaan.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.