Extra tekst bij een partituur invoegen?

• Jul 26, 2015 - 22:10

Hoe kan je een tekst onderaan een partituur invoegen?
Het lukt mij niet, ik zoek op kaders maar weet niet hoe ik een kader kan ingeven, of op welke manier ik extra tekst kan ingeven.
Ik gebruik nog de vorige musescore omdat ik te veel problemen hoor met de nieuwe versie, ik ben er dus wat vies van.


Comments

Beste Dendeze,

De nieuwe versie van Musescore 2.02 is zeer stabiel en heeft veel meer mogelijkheden dan de vorige versie 1.3. Wel is het zo dat het een geheel nieuwe opzet kent en daardoor nogal verschilt t.o.v. 1.3. Handboek lezen en experimenteren zou ik zeggen. Dit terzijde en nu terzake.
In musescore 1.3 ga je bovenaan naar "creëer" --> "maten" en vervolgens kies je het kader uit wat je wilt in- of toevoegen. Als je het kader groter wilt hebben klik op de rand, in het midden van de onderste lijn verschijnt dan een blauw blokje of handvatje, deze kun je of vasthouden met de cursor en naar beneden of naar boven slepen, of d.m.v. de pijltjes toetsen bijstellen. Voor tekst klik je met de rechtermuistoets in het kader en dan kun je voor "tekst toevoegen" --> kadertekst.
In musescore 2.0 enz. ga je bovenaan naar "Toevoegen"--> "Frames" en vervolgens kun je je keuze maken.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hoi Hans55, bedankt voor je reactie.
Ik wil best versie 2.02 proberen, maar ik heb ergens gelezen dat de oude mscz partituren er niet juist op openen, en twee versies op één pc zal ook niet lukken.

Nu, als ik je uitleg volg gaat het goed tot ik een horizontaal venster aanklik, dan krijg ik "geen noot geselecteerd" maar ik wil het helemaal niet op een noot, ik wil gewoon onder de laatste regel een tekst plaatsen.

Hoi Dendeze,

Het is helemaal geen probleem om beide versie op je PC te hebben, ze kunnen zelfs tegelijkertijd open zijn...........
Musescore 2.0 enz kan wel mczs files van 1.3 en lager openen, omgekeerd echter niet behalve als je de stukken als music-XML exporteerd. Over het algemeen worden de oudere stukken correct geopend, wel kan het soms zijn dat de layout iets veranderd is. Dit komt omdat Musescore 2 op een geheel ander algorithme gebaseerd is. Door de functie onder F8 kun je echter zeel veel heel snel en nauwkeurig aanpassen. Dit kan per element maar je kunt natuurlijk ook meerdere elementen van dezelfde soort aanpassen, al dan niet gefilterd.
Tekstplaatsen: Om kadertekst te plaatsen moet je eerst een VERTICAAL kader in- of toevoegen (verticaal omdat dit kader ergens onder moet.....) klik vervolgens in het kader met de rechtermuisknop en kies voor "Toevoegen", daarna heb je de keuze uit diverse mogelijkheden. Voor tekst linksboven beginnend kies je voor "tekst", met de andere mogelijkheden zoals "Titel" etc. komt de cursor op een voorafingestelde positie in een voorafingestelde puntgrootte (beide overigens aan te passen) Dit is een kwestie van proberen of experimenteren zo je wilt.
Zonder forumbezoekers die zich negatief uitlaten over de nieuwe versie te willen beledigen denk ik dat deze zich in onvoldoende mate hebben opengesteld voor de nieuwe versie, die in veel dingen hetzelfde is maar ook op menig gebied anders bedient moet worden en ook veel meer mogelijkheden biedt. In mijn ogen hebben de ontwerpers van 2.0 een fantastisch werk geleverd, ik werk overigens al zo'n 6 jaar met Musescore en dus kan ik een vergelijking tussen de verscheidene versies trekken. Het handboek geeft zeer veel informatie, de tutorvideo's van Katie Wardrobe op youtube ook en net heeft Marc Sabatella ook een boek uitgebracht: Mastering Musescore 2 ( ik ga het vandaag nog bestellen op amazon.com). Veel vind je ook op het forum in de diverse talen, gebruik dan de zoekfunctie.
Ik hoop je hiermee geholpen te hebben, maar mocht je nog vragen hebben dan zal ik kijken of ik daar een antwoord op heb. Succes!
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

,Hallo Hans55, het is gelukt, ik heb het nog wel niet geprint omdat mijn vaste pc kapot is (videokaart) is het kader rond de tekst zelf eventueel onzichtbaar te maken?
Ik ga nu proberen versie 2.0.2 te installeren, gebruik jij ook linux of windows of mac?
Dat zou wel wat verschil kunnen geven denk ik, of maakt dat niet veel uit?
Alvast bedankt,
Willy.

Beste Willy,

fijn dat het je gelukt is!
Ik draai onder windows 7 - 64 bits en wissel mijn stukken vaker uit met iemand die alles Apple heeft.Daarnaast heb ik Musescore Songbook als Andoid app aangeschaft zodat ik mijn muziek op mijn (Android) tablet en smartphone kan meenemen en afspelen. Zelfs transponeren is met songbook mogelijk. Met Linux heb ik geen ervaring maar aangezien de ontwikkeling op een Linux omgeving gebaseerd is zou ook Linux zonder problemen moeten kunnen functioneren.
Groetend, Hans

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.