Partij versterken

• Oct 1, 2016 - 20:43

Goedenavond,

Nieuw op het Forum, dus even voorstellen. Ik ben Berend en doe veel met muziek. Ik zing in een koor en speel trompet in muziekvereniging. Gebruik Musescore al vanaf de eerste release, naar volle tevredenheid.
Nu wil ik graag het volgende en weet niet of dat kan in Musescore.

Voor mijn koor wil ik oefenpartijen maken.Het noteren van alles is geen enkel probleem, maar ik wil graag zodanig opslaan dat alle verschillende partijen (SATB) versterkt worden weergegeven ten opzichte van de rest. Dus de oefenweergave van de sopranen bijvoorbeeld naar voren halen en de overige partijen wel hoorbaar maar zachter en ook als zodanig opslaan. Dus 4x opslaan, met verschillende partijen versterkt.

Kan dat? Bij voorbaat dank!

Berend
Winsum-Groningen


Comments

Hi Berend, welkom op het forum!

Wat je wilt kan, maar hangt af hoe je de muziek voor het koor neerschrijft..
Ik zing in een mannenkoor (Euterpe, Voorthuizen) en wij hebben de muziek met 2 partijen in 1 notenbalk (Condensed score).
Ik zet de beide partijen dan elk in een aparte stem (in jouw geval in de bovenste balk Sopranen in 1 (blauw) en Alten in 2 (groen), in de onderste balk tenoren 1 (blauw), bassen 2 (groen)).

Als je nu de mixer opstart (menu weergave -> mixer of F10) zie je 4 volume knoppen voor de stemmen. Je kunt hier ook het afspeelinstrument nog kiezen.

Nu kun je 3 stemmen 'knijpen' (luister ernaar door de muziek af te spelen). Je moet een beetje expirimenteren met de volumes.
Deze regeling werkt ook door als je een mp3 maakt. Als het naar wens is maak dan een mp3 aan voor deze stem. Herhaal dit voor alle 3 stemmen.
ik zet uiteindelijk 4 verschillende mp3's op de website.

succes!

In reply to by Rob Jasper

Hallo Rob,

Dat is precies wat ik zocht. Ik vermoedde wel dat het kon, maar wist niet exact hoe. Heb het al even uitgeprobeerd en het werkt! Voor koor noteer ik altijd in een systeem met 4 notenbalken.

Heb even op jullie site gekeken. Mooi groot koor. Ons koor is 35 jaar geleden begonnen als jeugdkoor. Nu moeten we "leuren" om leden, vooral mannen, maar dat is een algemeen probleem bij veel gemengde koren. Hoe anders is dat bij mijn muziekvereniging.

Als voorzitter van het koor is dat een aanhoudende zorg en we zoeken naarstig naar manieren om mannen te motiveren. Elke keer bij een optreden zie ik de kerkzaal gevuld met fanatiek zingende potentiële leden, maar ze komen niet;)

Nogmaals bedankt!

Berend
www.sojwinsum.nl
www.bazuin-winsum.nl

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.