Langzaam opstarten

• 30 Jul 2022 - 10:19

Hoi, weet iemand waarom, bij 't opstarten van Musescore, de partij(en) waar ik aan werk zo langzaam opstart?
Als ik het arrangement zie en meteen op PLAY druk, duurt het zo'n 10 sec. voordat ik iets hoor.
Ik ben dit van eerdere versies van MS niet gewend.

Bvd
Frans


Comments

Hoi Frans,
Zonder verdere gegevens blijt het giswerk, maar toch:
e.e.a. is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je score, het aantal maten en instrumenten.
Ik zelf heb er een met ruim 1700 maten en 17 instrumenten en ja, dat duurt eventjes.
Verder is natuurlijk ook jouw systeemsnelheid van belang.
Probeer anders eens of het stuk onder MS2 inderdaad sneller open is....Eventueel eerst als MusicXML exporteren.

Groetend, Hans 55

Als antwoord op van karelmollen

Hoi Frans,
Als je een stuk in MS3 geschreven hebt is dit niet zonder meer downwards compatible met MS2 omdat MS3 extra toegevoegde dingen heeft. Door het via "Bestand --> Exporteer" als MusicXML weg te schrijven kan MS2 er mee omgaan zij het dat er misschien een paar functies ontbreken.
Groetend, Hans55

Aangezien je de partituur reeds te zien krijgt, maar nog even op het geluid moet wachten, is de oorzaak vermoedelijk het inladen van het geluid. In MuseScore 3 wordt het standaardgeluid aangeleverd vanuit een .sf3 soundfont. Dit is eigenlijk een soort zip-bestand met daarin verpakt de effectieve geluidssamples. Bij opstart moet MuseScore deze eerst (elke keer) uitpakken alvorens ze te kunnen gebruiken.

Je kan eventueel de sf2 versie van het soundfont download en als standaard instellen. Hierbij zijn de geluidssamples niet extra ingepakt, waardoor het inladen ook sneller gaat. Zie https://musescore.org/nl/handboek/soundfonts-en-sfz-bestanden#gm_soundf… voor de downloadlink.

Do you still have an unanswered question? Log eerst in om je vraag te plaatsen.