Instrumenten in harmonieorkest

• Sep 3, 2016 - 18:36

In wil een partituur schrijven voor harmonieorkest. In Nederlandse harmonieorkesten komen vaak de volgende instrumenten voor:
- Euphonium
- Bariton
- Bes bas
- Es bas
Dit zijn alle transponerende instrumenten in Bes, behalve de Es bas. In Musescore 2 komt het Euphonium wel voor maar niet als Bes instrument. De overige komen helemaal niet voor in de instrumentenlijst. In de lijst van Alle instrumenten vind ik wel instrumenten waarmee ik het misschien zou kunnen doen, bijv. door naamsverandering en transponeren. Maar ik zou graag vernemen wat anderen hier al voor oplossingen voor hebben.


Comments

Let erop dat je op 'alle instrumenten' staat of het zoekveld gebruikt wanneer je de instrumenten kiest.

Als je zoekt op 'euph' kan je kiezen voor "Euphonium (G-sleutel)" dit is de Bes-versie van het instrument.
De bariton als instrument is een andere naam voor de tenorsaxofoon (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bariton_(instrument)) welke je wel in de lijst kan vinden. Ook dit is een instrument in Bes.

Voor je 'bas' instrumenten vermeld je niet welke van toepassing zijn voor jou (Tuba/Klarinet/Sax?) maar ik denk dat die er ook allemaal inzitten. Ik meen me wel te herinneren dat je om een transponerende Bes-tuba te krijgen, je de 'Wagner tuba' dient te kiezen.

Indien je deze instrumentencombinatie vaak nodig hebt, volstaat het om eenmaal een lege partituur aan te maken waarin je de juiste instrumenten hebt, met alle namen en sleutels zoals jij die wenst. Die lege partituur kan je dan opslaan in je eigen templates-folder zodat je die in het vervolg gewoon kan aanklikken bij het aanmaken van nieuwe partituren als sjabloon (https://musescore.org/nl/handboek/maak-een-nieuwe-partituur#User-templa…)

In reply to by jeetee

Beste jeetee,
Hartelijk dank voor jouw antwoord. Ik ga er even op in. Dank je voor de tip voor Euphonium (G-sleutel), dat is nieuw voor mij. Ik moet nog even uitzoeken of "mijn" muzikanten wel G-sleutel willen lezen voor Euphonium.
Dank voor de link over de bariton. Het gaat kennelijk om de tenorsaxhoorn (niet de tenorsaxofoon). Deze kan ik echter niet in Musescore ("Alle instrumenten") vinden. Wel de saxhoorn, maar dat is een es-instrument, genoteerd in de G-sleutel. De bariton die ik op het oog heb is een bes-instrument.
Wat de bas-instrumenten betreft: Ik heb mijn kennis van harmonieorkesten opgedaan in zuidoost brabant. Daar zijn de termen bes-bas en es-bas heel normaal. Het woord tuba wordt nooit gebruikt, maar ik vermoed dat dat elders in het land wel het geval is. Ik bedoel dus zeker geen klarinet of saxofoon. De Wagner tuba is verwant aan de hoorn, dat is geen bas instrument. Ik denk dat ik voor mijn twee bassen gebruik moet maken van Tuba in bes en Tuba in es, maar deze zijn in mijn omgeving wel transponerend, maar in Musescore niet, dus dat moet ik er dan nog aan toevoegen, plus dat ik de naam kan aanpassen.

In reply to by gcvdberg

Het lijkt er inderdaad op dat je wat manueel configureerwerk voor de boeg hebt. Lukt dit, of heb je daar nog hulp bij nodig?

Meestal kies ik eerst voor instrumenten waarvan de klank aansluit bij het echte instrument. Vervolgens via notenbalkeigenschappen de instrumentnamen en/of transpositie aanpassen en dan dus opslaan in de Sjablonen-folder indien ik die combinatie vaker wens te gebruiken.

Nog even kort over de Tuba in Bes; bij ons is dit inderdaad een transponerend instrument, maar voor de Tuba is dat regiogebonden. In een groot deel van de wereld wordt het op de ware toonhoogte genoteerd, vandaar dat dit ook in MuseScore geen transponerend instrument is.

In reply to by jeetee

Dank je jeetee. Je hebt me echt verder geholpen. Ik heb inmiddels de volgende keuzen gemaakt:
Euophonium: gekozen voor Euphonium (G-sleutel), dan is het een transponerend instrument in bes.
Bariton: gekozen voor Bariton-Hoorn (G-sleutel), dan is het een transponerend instrument in bes.
Bes bas: gekozen voor Tuba in Bes. Met transpositie 1 grote secunde omlaag.
Es bas: gekozen voor Tuba in Es (G-sleutel), dat is een transponerend instrument. (onze muzikant wil het in de G-sleutel hebben!)

Ik schrijf niet zoveel arrangementen voor een zelfde bezetting. Als het wel gebeurt kan ik een ouder stuk pakken, en met Ctrl+A en Delete heb je weer een lege partituur! Alleen nog even de titel enz. aanpassen! Dan hoef je ook geen administratie van sjablonen bij te houden.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.