Dezelfde instrumenten

• Apr 8, 2017 - 15:44

Klinken bv 2 violen in MS hetzelfde dus
dubbel volume of als in een orkest nooit
precies hetzelfde (bv faseverschil).


Comments

Ja en Neen :)

Als je tweemaal hetzelfde afspeelgeluid kiest (in de mixer - F10) en de instrumenten spelen dezelfde noten, zullen ze dit identiek doen. Het eindresultaat klinkt dan net alsof je slechts 1 van deze instrumenten zou kiezen, maar luider.

Wanneer je een instrument aan je partituur toevoegt, zal deze met een standaardafspeelgeluid geassocieerd worden. Echter kan je dmv van soundfonts verschillende varianten van het afspeelgeluid inladen en toekennen.

Zie https://musescore.org/nl/handboek/soundfont voor meer informatie over het gebruik van soundfonts binnen MuseScore.
Zie ook ons engelstalig subforum waar je verschillende post kan vinden voor specifieke instrumenten: https://musescore.org/en/forum/776

In reply to by jeetee

MS heeft wel een paar groepen als violins,violincellos,contrabasses
meer niet.
Hoe zit dit met software zoals Finale en Sibelius?
Heb nu Sonatina geinstalleerd en staat met view->synthesizer
onder 'Fluid'.
Hoe kan ik deze als instrument toevoegen aan de partituur?

In reply to by Gert Baars

Een soundfont zorgt niet voor andere instrumenten, het voorziet enkel in extra klankkeuzes (technisch gezien zelfs los van voor welk instrument ze zijn).

Je voegt dus nog steeds een gewone viool (of violengroep) toe, vervolgens kies je in de mixer het gewenste geluid. De geluiden van de verschillende soundfonts staan opgelijst in dezelfde volgorde als waarin ze aan de synthesizer zijn toegevoegd.
Je hebt dus eerst alle geluiden van Fluid, gevolgd door de geluiden van Sonatina.

In reply to by Gert Baars

Bedoel eigenlijk. De sonatina soundfont heeft ook
instrumenten-groepen zoals horns, contrabasses,
oeboes, trumpets etc als selecteerbaar instrument.
Kan deze gewoon selecteren in bv SForzando.
Deze staan niet in de instrumentlijst van MS.
Instrumentenlijst is niet te veranderen?

In reply to by Gert Baars

Je *kan* wel een eigen instrumentendefinitie toevoegen aan MuseScore, maar in jouw geval zie ik momenteel totaal niet in waarom dat nodig zou zijn.

Je kan via de notenbalkeigenschappen de naam die wordt weergegeven voor je instrument op die partituur wijzigen (dus bvb van 'Koper' naar 'Hoorns') én je kan via de mixer het gewenste afspeelgeluid kiezen (bvb de oeboes).

Moest je toch een eigen instrumentendefinitie willen toevoegen, dan kan je deze opgeven als tweede instrumentenlijst in de voorkeuren (https://musescore.org/nl/handboek/voorkeuren#score). Informatie over hoe zo een bestand moet opgebouwd worden kan je (in het engels) hier vinden: https://musescore.org/en/developers-handbook/references/instruments.xml…

In reply to by Gert Baars

Hoi Gert,
volgens mij is het gemakkelijker om direct het juiste instrument te kiezen bij het aanmaken van de score. Als je helemaal aan het begin instrumenten kiest, of eventueel later d.m.v. het toetsen van "i" een instrument wilt toevoegen, vouw dan het menu uit bij "Algemene instrumenten" en kies voor "Alle instrumenten". Als je dan bijvoorbeeld voor "Koper" kiest heb je een zeer uitgebreide lijst van instrumenten.
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.