voice selecteren

• May 14, 2017 - 22:53

Is het (hoe) mogelijk bij meerdere voices op een
regel bv alleen de noten van voice 2 te selecteren.


Comments

Hoi Gert,
klik met de rechtermuisknop op de gewenste noot en ga in het pop-up-menu naar "selecteer"--> "meer" --> en vink aan "zelfde stem" en wat eventueel verder nog van belang is bijv. "zelfde notenbalk" en/of "zelfde systeem". Vervolgens kun je de gewenste bewerking uitvoeren.
Groetend, Hans55

In reply to by Gert Baars

Hoi Gert,
De tip van Jeetee is inderdaad ook heel handig; om bijvoorbeeld 4 maten te selecteren: klik binnen de 1e gewenste maat, komt blauw kader omheen, klik met shift ingedrukt drie maten verder, het kader staat dan om 4 maten en alle noten binnen dat kader zijn geselecteerd (hebben een kleur). Druk F6 en haal bij bijvoorbeeld stem 1 het vinkje weg, alle andere stemmen blijven geselecteerd (als er meer dan 2 zijn) eventueel haal je het vinkje ook bij stem 3 en 4 weg. Vervolgens bewerking uitvoeren.
Groetend, Hans55

In reply to by Gert Baars

Dat kan in de huidige versie (2.1). Het eerste vinkje in de lijst 'Alles' zet alle vinkjes aan of uit.

Daar werkt ook Hans zijn methode bijna identiek. Je selecteert eerst de gewenste maten, klikt dan rechts op een element (bvb een noot in stem 2) en kiest voor "Selecteer → Meer…". In de popup kan je vervolgens Zelfde stem alsook In selectie aanvinken.

Voor eenmalige selecties vind ik Hans zijn methode (selecteer -> meer) vaak makkelijker. Pas wanneer je een aantal keer na elkaar een gelijkaardige selectiefilter nodig hebt, gebruik ik het selectiefilter (F6)

Hoi Gert,
Als je boven rechts op de balk op help klikt kun je kiezen voor controleer op nieuwe versie, deze wordt dan aangegeven en dan kun je het meteen downloaden c.q. laten overschrijven.
Je geeft aan dat je nu een Engelse versie gebruikt, Musescore stelt zich normaliter in op de systeemtaal maar dit kun aanpassen naar jouw eigen voorkeur door bij "Bewerken" voor de onderste optie "Voorkeuren" in het pop-up-menu te gaan. Daar zie je rechts bij "Taal" "Systeem" staan, vouw dit uit en stel je eigen taal voorkeur in, bevestig met OK en start MuseScore opnieuw op. NB: als je bij "Voorkeuren" op het laatste Tabblad "Bijwerken" het vinkje zet dan wordt je altijd gewaarschuwd zodra er een nieuwe versie is (normaliter zou dit trouwens aan moeten staan......:-)
Groetend, Hans55

Hallo, ik was op zoek naar de oplossing van een gelijkaardig probleem, ik heb hier wat bijgeleerd (dank hiervoor!), maar toch is dit nog niet de oplossing die ik zoek.
In een koorstuk zijn de partijen van sopraan 1 en sopraan 2 soms gelijk, soms lichtjes verschillend. Toch staan ze op dezelfde notenbalk. Om mijn partij (bv sopraan 2) beter te leren, en te vermijden van terug te vallen in de partij van sopraan 1, zou ik graag tijdelijk alleen sopraan 2 willen horen.
Moesten die 2 partijen op verschillende notenbalken staan, dan was het eenvoudig geweest om via "Mixer" de andere partijen tijdelijk stiller te zetten of tijdelijk uit te schakelen. Is dat ook mogelijk in éénzelfde notenbalk (bv stem 1 stiller te zetten?)
Dank bij voorbaat voor uw goede hulp!

In reply to by Michel L.

Er is nog geen echte gebruiksvriendelijke manier voor.

Je zal best beginnen met adhv bovenvermelde selectiemethodes (bv sopraan 1) te selecteren. Vervolgens kan je in het Instellingenoverzicht (F8) bij Geluidssterkte kan je een negatieve waarde ingeven als "correctie instelling", je zal even moeten experimenteren met welke waarde voor jou werkt (start eens met een waarde van -30 bvb).
Omdat je al die noten nu in 1 keer wijzigt, kan je dit ook weer in 1 keer ongedaan maken.

Wat iets meer werk is, maar voor mij persoonlijk meestal makkelijker, is om effectief een instrument aan de partituur toe te voegen en mbv de selectie je eigen stem naar dit nieuwe instrument te kopiëren.
Vervolgens heb je weer het voordeel van de mixer om alle verhouding te regelen.

In reply to by jeetee

Dank je wel!
Dit is inderdaad een werkbare oplossing.
Toch vermoed ik dat er nog mensen zijn die dezelfde wens hebben, misschien moet ik maar een suggestie schrijven voor het implementeren van een eenvoudigere oplossing voor een latere versie?
Toch nog hartelijk bedankt hiervoor!

In reply to by Michel L.

De mogelijkheid om verschillende stemmen binnen een notenbalk aan verschillende instrumenten in de mixer te linken is inderdaad een van de items die op de lijst staan voor MuseScore 3.0 (als het ontwikkelteam dat er nog bij krijgt).

Er wordt alvast reeds volop gediscussieerd over de noodzaak (en mogelijkse implementatie) voor MuseScore 3.0, onder andere in #207346: MIDI export: the first track should not contain note events

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.