Verplaatsen titel e.d.

• Jul 7, 2017 - 13:58

Als ik een titel toevoeg aan een compositie, wordt die vaak op een aparte bladzijde vooraf geplaatst. Hoe krijg ik die boven het begin van het stuk?


Comments

Hoi Joan,
Klik op de eerste maat van je stuk en ga dan boven in de blak naar "Voeg toe" en klik op "Voeg verticaal kader in". Als je nu met de rechtermuis in het kader klikt heb diverse optie elk met zijn eigen plaats. Als je voor "Titel" kiest wordt de tekst meteen wat groter en gecentreerd geplaatst.
Je kunt de puntgrootte van de tekst trouwens ook vergroten (of verkleinen) door op de tekst te klikken (deze wordt blauw) en vervolgens geheel onder de puntgrootte aanpassen aan je wensen.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hallo Hans,
Ik neem aan dat er voldoende ruimte boven de notenbalken van de eerste pagina moet zijn, maar die is er niet en als ik meer ruimte probeer te maken, zakken de notenbalken van alle volgende pagina’s behalve die van de eerste. Wat moet ik daaraan doen?
Groet, Joan.

Hoi Joan,
Ga naar "Opmaak", kies voor "Pagina-instellingen" en stel bij "Schaalfactor" bij de "Notenbalkafstand" een lager getal in . Je kunt dit met stappen doen met de pijltjes rechts of je doet het stapje voor stapje door zelf de getallen in te geven.
Soms is het overigens al voldoende als je niet bij "Opmaak" maar bij "Stijl" --> "Algemeen" --> "Pagina" de "Bovenmarge" en/of "Benedenmarge voor muziek"verkleint, De notenbalken en het schrift wordt dan niet verkleind.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hallo Hans,
De tweede methode had ik al toegepast, maar ik moet de bovenmarge juist vergroten, omdat er al te weinig ruimte is voor de titel. Alleen worden de bovenmarges van alle pagina’s vergroot, behalve die van de eerste, zoals ik al eerder had vermeld.
Groet, Joan.

Hoi Joan,
Dan gebruikt je dus de eerst genoemde methode, dan wordt er alleen extra plaats gecreëerd op de eerste pagina, de andere pagina's blijven gelijk. Wel wordt er dan eventueel een gedeelte van de notenbalk doorgeschoven zodat er eventueel een extra pagina ontstaat. Dit kun je, als moet, via "Opmaak" weer aanpakken.
NB: een kader kun je naar wens aanpakken, er ontstaat een blauw handelblokje waarmee het kunt uitrekken of verkleinen.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hans, je hulpvaardigheid heeft nog niet tot een oplossing van het probleem geleid. Ik heb het bestaande kader bovenaan weggehaald door knippen en nu kan ik de marge van het eerste blad wel voldoende vergroten, maar wel samen met die van de volgende bladzijden. Maar als ik een kader wil toevoegen bovenaan het eerste blad d.m.v. “Voeg toe”, krijg ik dat toch weer op een lege pagina vooraf. Hetzelfde gebeurt als ik meteen een titel toevoeg. Kan ik het kader ook verplaatsen naar de volgende pagina?
Met vriendelijke groet, Joan.

In reply to by Joan Schukking

Okee, dit maakt veel duidelijk.

Met je huidige instellingen voor pagina-afmetingen en systeemgrootte/schaalfactor is er gewoonweg niet genoeg plaats om zowel de titel als het eerste systeem op je pagina te passen. Deze instellingen zijn geldig voor de volledige partituur en (nog) niet anders in te stellen voor de eerste pagina (zie ook #124806: Allow "staff distance" on first page to differ from subsequent pages.)

Zolang je titelkader zo klein blijft als ie nu is, valt er wel iets aanvaardbaars van te maken door met de stijlinstellingen te spelen. Dit is wat ik gewijzigd heb om tot de eerste bijlage te komen:

  • De hoogte van het titelkader op 11sp gezet en zijn vrije ruimte beneden op 1sp.
    Zo is er net iets meer ademruimte voor de ondertitel én zal straks de muziek van de bovenste notenbalk er niet tegen plakken (want die heeft vrij hoge noten).
  • De verticale correctie instelling van de ondertitel op 1sp gezet.
    Nu plakt de '3' niet zo aan de 'y' van de titel
  • Bij StijlAlgemeen…Pagina passen we het volgende aan:
    • Notenbalkafstand naar 7,5sp gebracht.
      Dit is een beetje gokken en testen voor wat werkt; in dit geval zorgt het ervoor dat het eerste systeem opnieuw onder het titelkader past en lijken de notenbalken nog niet te dicht op elkaar te plakken
    • Bovenmarge voor muziek naar 19sp gebracht.
      Ook dit is een beetje gokken. Dit zorgt ervoor dat de muziek op de volgende pagina's ongeveer op dezelfde hoogte op het blad staat als bij de eerste pagina.

Een ander alternatief is om de schaalfactor van je partituur te wijzigen, waardoor alles net iets kleiner wordt, en er bijgevolg dus ook meer op een pagina past. Dit doe je bij OpmaakPagina-instellingen. In de tweede bijlage heb ik (na de aanpassingen van het titelkader zoals hierboven) de waarde voor Notenbalkafstand (sp) op 1,700mm gezet zodat opnieuw het eerste systeem onder het titelkader past.
Ook hier kan je dan eventueel nog de bovenmarge voor muziek wijzigen om de verticale gelijkheid op volgende pagina's te bekomen.

Ik zie ook dat je een vrij apart formaat gebruikt voor je partituur; was dat gewoon omdat alles dan op een blad zou passen, of is dat een effectief printbaar formaat?

In reply to by jeetee

Bedankt voor deze hulp. Ik heb bij een andere partituur de schaalfactor iets verkleind en de titel kwam toen inderdaad boven het eerste systeem te staan. Door het kader naar onderen iets op te rekken, kon ik voldoende scheiding maken met het bovenste systeem. De route via de stijlinstellingen is me nog niet duidelijk. Waar moet ik naartoe vanuit “Stijl”? Over het formaat van mijn partituur kan ik niet oordelen. Omdat niet alle systemen aan de onderkant zichtbaar waren, heb ik daar de ruimte voldoende vergroot. Dat is alles.

Hoi Joan,
Alles heeft natuurlijk te maken met layout en die is niet als eenheidsworst te koop omdat elk stuk weer anders is. MuseScore biedt in feite zeer veel mogelijkheden maar je zult je er even in moeten verdiepen. Het handboek biedt al een grote hulp maar omdat, nogmaals, elk werk anders is, zal je met alle mogelijkheden en parameters moeten experimenteren en dan kom je erachter dat er legio instellingen mogelijk zijn. Kom je er niet uit vraag het op het forum maar voeg indien nodig wel het werk als .mscz bij dit bespaart jou en ook de forumhelpers veel tijd.
Succes!
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.