meer maten op een regel

• Mar 18, 2013 - 18:51

Soms komt het voor dat een muziekstuk uit bijv. 5 pagina's beslaat, terwijl het gemakkelijk op minder pagina's kan. Soms is er maar één maat of twee maten in een regel terwijl er in totaal op die regel maar zo'n 10 of 12 noten zijn te vinden.
Met "Onderbrekingen en spaties " heb ik al van alles geprobeerd met als enige resultaat dat er nog meer papier nodig is bij het afdrukken.
Ook invullen van vast aantal maten per systeem werkt niet. (Ik heb versie 1.2

Wie weet raad?,
Groeten
Hans.


Comments

Hallo Hans,
Ik zal proberen het uit te leggen
Je moet naar de funktie Lay out gaan en dan naar pagina instellingen.

Nu zijn er een paar dingen die je kunt doen
1. je kunt de marges van de pagina verklijnen.b.v. boven 10mm . Link en rechtes 5mm en onder ook 10 mm. dan heb je in iedergevan meer papier ruimte. Of boven er onder nog kleiner maar 5mm is het maximum
2e de Tussen ruimte verkleinen die staat b.v. op 1.764 maak daar eens van 1.7 of nog kleiner b.v. 1.650 Het moet natuurlijk wel leesbaar blijven.

Meer mogelijkheden weet ik niet. Het is dus een beetje uitproberen

suc6

FredPaul

Als je bij 'Lay out' komt, zie je ook staan: 'Afstanden vergroten' en 'Afstanden verkleinen'. (Gaat dus over de LENGTE van de afgebeelde maten).

Ik heb bv. een muziekje ingevoerd van 32 maten, maar ik vind dat het mij teveel papier kost.
Dan markeer ik maat 1 t/m 30, klik op Lay-out en klik dan op 'Afstanden verkleinen'.
Als 1x daarop klikken niet meteen reageert, gewoon nog eens op verkleinen klikken, en nóg eens, en nóg eens en zo verder. (Dan MOET er iets gaan gebeuren op je partituurtje).
Je kunt dit niet eindloos blijven doen, want op zeker moment zie je, dat de nootjes en rustjes niet meer binnen de maten passen en dat de maatstrepen a.h.w. gaan protesteren ................................
Via de terugpijl *ongedaan maken* ga je dan geleidelijk weer staoje voor stapje terug naar de oude situatie (als je dat zou willen).

De opmerkingen van FredPaul zijn ook heel zinvol, maar die gaan eigenlijk méér over de verticale pagina-indeling.

Succes verder (de inregelmogelijkheden van MuseScore zijn welhaast on-uitputtelijk; ik ontdek er dagelijks/wekelijks weer enkele meer ................ volgens mij heeft iemand, die ELKE DAG VIJF UREN in dit programma grasduint, het na VIJF JAAR wel ongeveer door ....................)

Sterkte en groetjes,
INNOSTOF

In reply to by Hans van Langeveld

Als u de bijlage opent, treft u een onzin-montage aan van een blaasorkest-partituur van 84 maten op 8 pagina's.
Zodra de notatie in beeld komt zie ik op 100% grootte in ieder geval 2 pagina's helemaal, met 23 maten.
Maar ja ......
Ik wilde eigenlijk 32 maten markeren (de methode van FredPaul werkt bij mij in ieder geval niet: zodra ik de partituur naar links wil gaan verschuiven springt de markering van maat 1 uit ...........)
Ik kan 3 dingen doen:
a. maat 1 t/m 23 ineens markeren en via Lay-out verkleinen , dan maat 24 markeren en vervolgens maat 24 t/m 32 via"Lay-out verkleinen ......... enz. enz.
b. de hele bladspiegel verkleinen naar 75% (dan komen er meer maten op het beeldscherm die ik dan in 1 keer kan verkleinen)
c. bij "Bewerken" kiezen voor "Alles selecteren" (= 84 maten in één keer, zonder dat hoeft te verschuiven) en dan bij Lay-out "Afstanden verkleinen" 1x aantikken .......... (of desnoods 2x, óf 3x ......)

Het aardige is, dat ik dat markeren bij deze partituur van 20 notenbalkjes onder elkaar slechts bij het bovenste notenbalkje hoef te doen.

Na bv. 4x verkleinen constateer ik, dat er e.e.a. fout dreigt te gaan met de maatstreepjes e.d., dan kan ik terugwerken met de halfronde pijl "ongedaan maken", ofwel in 1x alle vier verkleiningen ongedaan maken bij Lay-out "standaardwaarden herstellen".

Het zijn maar wat ideeën om wat te experimenteren en daar kunt u dit rare bestandje dan voor gebruiken (of misbruiken zo u wilt).
Uiteindelijk is alles pas definitief als op het icoon "Opslaan" klikt ofwel het bestand afsluit met "wijzigingen opslaan" .....

Succes met experimenteren en ik lees graag een keer hoe het allemaal gegaan is .....
Hartelijke groet,
INNOSTOF

Attachment Size
zomaar wat - muse-forum-hans.mscz 21.21 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.