dynamiek playback/weergave probleem

• May 17, 2013 - 20:50

Hoi,

Gelieve de bijlage eens te openen en te beluisteren en eens de aandacht te vestigen op de dynamiek.

Of ik hoor niet goed Of er klopt iets niet.

Ik heb de Crescendo plugin zojuist geiststalleerd en als ik naar de toonluidheid (in tooneigenschappen) kijk, dan kloppen de waarden wel met de theorie maar niet met de weergave?

Graag uw raad

Bijkomend vraagje: waarom zijn die hoge Re en Mi anders gekleurd?

Grietingz

hast66


Comments

Geachte hast66,
Zojuist las ik uw reactie op het duool-probleem. Dat schijnt dus opgelost te zijn.
Al vele, vele, vele honderden uren (misschien wel duizenden) heb ik de afgelopen jaren in het programma musescore geïnvesteerd, maar met een z.g. "plugin" m.b.t. tot dynamiek heb ik nooit gewerkt (ga ik ook nooit doen). Dat is uw eigen keuze, die ik uiteraard respecteer.
In het gebruiken van de meeste geluiden in MS1.3 heb ik inmiddels mezelf wel een mening gevormd.
DE TWEE BEROERDSTE INSTRUMENT-IMITATIES ZIJN (IN MIJN OREN!!!) "Choir Aahs" en "Voice Oohs".
Met de schermpjes Afspeelpaneel en Mixer is daarnaast nog heel wat muziek minder onaangenaam (qua geluiden) te maken:
Afspeelpaneel: tempo instellen is geen punt, volume zet ik meestal op 90 à 95% ....................... maar ........................
Mixer: volumeknop verticaal (50%), pan verticaal (50%) galm dicht (0%) en chorus dicht (0%),
vervolgens heb ik dus choir en voice afgezworen.
Als u deze instellingen eens zou uitproberen met bv. Nylon Guitar of Steel Guitar klinkt het volgens mij al stukken beter, in ieder geval aangenamer voor het oor ......................

Voor wat betreft uw tweede vraag (over de grijskleurige noten die u -jammergenoeg- re en mi noemt) heb ik weer een bijlage toegevoegd, die ik recentelijk ook voor een MS-gebruiker maakte en verzond.
Als u die bijlage eens IN KLEUR voor uzelf wilt printen, ziet u waarschijnlijk uw vraag meteen en afdoende beantwoord.
Graag ben ik tot nadere uitleg bereid.
(zwarte noten = goed bereikbaar, grijze noten = alleen voor geschoolde lieden, rode noten = onbereikbaar klankgebied)
Sterkte, succes, hartelijke groet,
INNOSTOF

In reply to by Gemudo

Hoi
Ik heb juist wat gespeelt met andere instrumenten maar de dynamiek is nog altijd niet wat het moet zijn.
Ik had dit stuk ingegeven omdatwe het moeten oefenen voor notenleer. Vandaar dat ik maar eens de stem probeerde maar dat klinkt idd voor geen meter.

Bij mijn pianolessen wordt toch veel aandacht geeist van een goede dynamiek waarom zou men het dan hier niet doen?

Bedankt voor de uitleg van de gekleurde noten. Ik had een vermoeden maar nu ben ik zekerderderder.
Wat is er mis met de RE MI? Zo leren wij het op notenleer of gebruikt U liever D E of bedoelde U de # ?

Groetjes en slaapwel

Hast66

Geachte hast66,
Dynamiek aanbrengen in de praktische muziekbeoefening zou eigenlijk best beschouwd mogen worden als een van de meest gecompliceerde (=moeilijkste) componenten waaruit de totale muziekwereld is opgebouwd.
Met de komst van de synthesizer werd dat (ogenschijnlijk of beter gezegd: ORENschijnlijk) een stuk eenvoudiger, maar het is dan ook slechts een "apparaat" , bediend en geprogrammeerd door mensen.
Verder zou men ook nog eens rekening moeten houden met twee hoofdsoorten van dynamiek: TERRASSENdynamiek en OVERGANGSdynamiek.
Terrassendynamiek verloopt met sprongetjes (ppp - pp - p - mp - mf - f - ff - fff .......)
Overgangsdynamiek verloopt zeer geleidelijk en gestaag (zoals het gelijkmatig open/dicht draaien van een volume-knop of volume-schuifje).
Die tweede vorm is zowel voor mensen als voor musescore (en zo) de allermoeilijkste. Hoezeer de gewaardeerde makers van het musescore-programma ook geprobeerd hebben (en proberen), ook ik ben van mening, dat het probleem van de overgangsdynamiek nog steeds niet is opgelost. (Het zij zo!)
Ik heb me daar overigens al jaren geleden bij neergelegd, ook al omdat MS tenslotte een oplossing biedt voor mooie muziekNOTATIE (en niet voor muziekWEERGAVE).

Dat bij uw pianolessen wél véél aandacht wordt besteed aan dynamiekverschillen is een goede zaak (maar dat is dan ook een héél ander item dan het droog noteren op papier ("De muziek zit ACHTER het papier"!!!)

Er zijn op onze wereldbol nog ENKELE landen (waaronder uw land België, -Noorderkempen??-) die vast blijven houden aan de (wereldwijd zo genoemde) RELATIEVE notennamen. Vooral in de (amateur)zangwereld wordt het do-re-mi-systeem nog toegepast.
Toch wel jammer, want zodra u emigreert naar Rusland, Canada, Chili of Nieuw Zeeland kunt u (als pianist) met de musici aldaar niet meer (of heel moeilijk) communiceren. Die werken allen met c d e enz. (cis dis eis, cisis, disis, eisis, ces des es, ceses, deses, eses) ..

Zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Toonladder_Benaming der stamtonen
(en een heleboel daaraan gerelateerde sites en pagina's).

Hartelijke groet,
INNOSTOF

In reply to by Gemudo

Ik woon idd in het noorderkempense Mol. De notenlessen biginnen hier met doremi maar na een tijdje wordt daar cde aan toegevoegd. We moeten ze dus allebei kennen maar om de noten te zingen, gebruiken we idd doremi. Hier wordt doremi ook nog als absoluut beschouwd. misschien dat de overgang naar relatief later nog wordt besproken? (Ik volg notenleer avondschool voor volwassenen, geen conservatorium)

Wat dynamiek betreft, Er staan op youtube talloze pianofilmpjes van beginnelingen die een stuk zo van het partituur van buiten hebben geleerd en waarin dan niets dynamiek of rubato zit en dan klinkt zo'n stuk al vlug heel saai. Het muzikale gevoel zal met de jaren wel groeien zeker?

Als musescore de mogelijkheid bied tot muziekweergave, dan moet die weergave maar goed gebeuren ook, vind ik.
Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn maar weinig mensen die een idee hebben van hoeveel moeite, inzet en werkuren er achter een computerprogramma zit. Ik ben daarom de mensen die achter MS zitten, zeer dankbaar dat dit zomaar gratis ter beschikking wordt gesteld en natuurlijk ook iedereen die via een forum hulp biedt aan een medemens. Iets wat tegenwoordig nogal vanzelfsprekend wordt gevonden.
Maar als niemand eens klaagt over de gebreken kunnen de onbaatzuchtige programmeurs ook niet weten wat ze kunnen verbeteren hè.
Dus ben ik al heel blij met wat ik heb maar het mag altijd nog wat meer zijn :)

Groetejes
Hast66

Geachte hast66,
Een beter (voorlopig) besluit van deze uitwisseling over dit onderwerp kan ik me nauwelijks voorstellen!
Op het gebied van PC's, programmering, ICT-in-het-algemeen ben ik vast en zeker een onbenul, maar op het gebied van muziektheorie, algemene muziekleer en muziek-in het-algemeen mag ik na tenminste 50 jaren ervaring en opleiding wel zeggen dat ik mijn "partijtje kan meespelen".
Inmiddels acht ik mezelf ook redelijk goed thuis te zijn in MS (als gewoon gebruiker), dus wellicht komen we in de toekomst elkaar op dit forum nog meer tegen.
Veel succes met uw verdere studie(s).
INNOSTOF

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.