Maatsoort veranderen

• Jun 10, 2020 - 13:28

Hoi Musescorers,
ik zit met 'n probleem(pje?).
Bij het uitschrijven en arrangeren van 'n bestaand lied kom ik erachter dat de uitvoerende muzikanten straks heel veel papierwerk te verstouwen hebben, omdat ik het desbetreffende nummer in 2/4 maat heb genoteerd.
Had ik het stuk in 4/4 maat genoteerd, ik heb eventjes de 2/4 vervangen door 4/4, dan was dit de helft minder papier geweest.
Mijn vraag: als ik deze handeling uitvoer, van 2/4 naar 4/4, vraag ik dan om moeilijkheden omdat ik misschien de hele partij moet herschrijven, of lost Musescore evt. veranderingen zelf op?
Of wordt er, buiten de maatsoort, verder helemaal niks veranderd?
Geldt dit alles dan dus ook voor een 2/2 maat?
Het lied waar het hier om gaat is 'Rollercoaster Ride' van Aaron Watson, waarvan ik meen dat dit in 2/4 maat staat (afterbeat), dus de tel op 2 valt. In geval van 4/4 vallen de tellen op 2 en 4.

Is er iemand?


Comments

Indien je de maatsoort van 2/4 naar 4/4 wijzigt, zullen er maar half zoveel maatstrepen aanwezig zijn. Verder wijzigt er helemaal niets aan de notatie. Ik kom er dus ook niet uit waarom je denkt dat je maar half zoveel papier zou nodig hebben; je hebt namelijk nog steeds evenveel noten...

In reply to by jeetee

Klopt jeetee, maar als er maar half zoveel maatstrepen aanwezig zijn (omdat er bij 4/4 meer noten in een maat gaan) is het m.i. logisch dat ik, in totaal, op minder pagina's uitkom.
Zeker, als de systeemopslagen in beide partituren op x mt. per regel staan ingesteld.
Dus de helft minder maatstrepen is ong. de helft minder pagina's.

In reply to by karelmollen

Een maatstreep pakt minimale ruimte in, indien er op een systeem 4 maatstrepen verdwijnen komt dat hooguit overeen met de breedte van 1 gewone kwartnoot...

Is het dan niet een pak eenvoudiger om gewoonweg je systeemomslagen per 2 keer meer maten in te stellen?
Zie https://musescore.org/nl/handbook/3/layout-and-formatting#system-breaks om dit eenvoudig voor de gehele partituur of een selectie ervan toe te passen.

In reply to by jeetee

Misschien wel; het enige wat ik constateer is dat, in mijn navigatievenster bij 2/4 maatsoort zo'n 80 pagina's staan m.b.t. het complete arrangement.
Bij 4/4 maatsoort zijn dat er precies de helft.
Maar dat terzijde.
Bij de maatsoort van 2/4 begint de eerste noot op de kop en dat moet ook.
Maar bij verandering naar 4/4 maatsoort valt die noot op de 3e toon van de maat, dus staan de maatstrepen niet goed meer.
Is dat, zonder al te veel werk, te veranderen?
Zou jij misschien 'ns naar bovengenoemd lied kunnen luisteren (youtube)?
Misschien vind jij het wel 2/4.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.