MuseScore 3 herhalingstekens invoegen, schuine kartellijn, verkorten crescendo teken <

• Jul 2, 2020 - 20:31

Ik wil herhalingstekens als segno en coda e.d. invoeren, maar hoewel ik ze wel zie staan in het menu gebeurd er niets als ik erop klik of als ik ze naar het muziekblad sleep. Nu zag ik ook dat er geen palet van herhalingstekens is voor MuseScore 3 dus ik denk dat het daaraan ligt, weet iemand hoe ik dit op kan lossen?

Daarnaast wil ik ook zo'n schuin kartellijntje omhoog maken met daarboven rip. (oké om eerlijk te zijn weet ik ook niet wat dit betekent, als iemand mij kan vertellen wat dit is zou dat fijn zijn).

Een laatste kleinigheid waar ik tegenaan liep is dat ik een hele noot in crescendo speel, en daarmee wil eindigen in ff, maar de eerste noot van de volgende maat staat weer in p. Nu staat het crescendo (<) en de ff door elkaar heen of ff en p van de volgende maat. Ik wil dus graag de crescendo (<) inkorten


Comments

MuseScore 3 heeft zeker nog het palet met herhalingen en sprongen. Mogelijks moet je wel op de geavanceerde werkruimte staan (of het toevoegen in die lijst via de bewuste knop in het palettenvenster). Verder is hier geen verschil met MuseScore 2 in gedrag/interpretatie van de tekens.
Neem een kijkje op https://musescore.org/nl/handboek/3/herhalingen-en-sprongen voor meer info (en voeg eventueel je partituur toe indien het niet goed lukt)

Wat het "schuin kartellijntje met rip." zou moeten zijn heb ik niet meteen door. Heb je eventueel een afbeelding ervan die je kan delen? Mogelijks ben je op zoek naar een glissando? (https://musescore.org/nl/handbook/3/arpeggios-and-glissandi)

Zie https://musescore.org/nl/handboek/3/crescendodecrescendo-tekens voor het aanpassen van het ankerpunt van een crescendo (of voor het meteen toepassen van de juiste lengte van de eerste keer :) ).

In reply to by jeetee

Oké de herhalingstekens is gelukt, ik moest ze op de maat slepen in plaats van erboven.
Het is inderdaad zo'n zelfde soort lijntje als een glissando, zie foto. Ik heb er voor nu een glissando in gezet maar als het kan zoals op de foto word ik daar nog blijer van.
Op de foto is ook het crescendo te zien. Ik krijg het niet zo mooi als op de foto. Als ik de lengte aanpas wordt de ff voor het crescendo geplaatst

Attachment Size
20200704_103709.jpg 2.45 MB

In reply to by valliekwallie

Hoi Valliekwallie,
Als ik het goed begrijp heb je de glissando geplaatst en staat deze er naar tevredenheid. Klik op de beginnoot van de glissando en vervolgens op Ctrl+t om notenbalktekst te zetten en zet daar "rip." in geheel naar eigen wens. Je crescendo probleem begrijp ik helaas niet, het zou gemakkelijker zijn indien je de score (.mscz) bijvoegt dan kunnen we je beter helpen.
Groetend, Hans55

Een crescendo voeg je zo toe:

Selecteer eerst de gewenste maat. (let op dat je geen noot selecteert!)
Klik dan op "voeg toe" en dan "lijnen".
Klik op "crescendo".
Dan zou er een crescendo toegevoegd moeten zijn.

In reply to by iljadonker.music

Hoi, als een crescendo (of decrescendo) is toegepast dan moet men aan MuseScore aangeven naar welke sterkte het moet gaan, dus gewoon het dynamische teken zetten. Eventueel kun je dit teken dmv sneltoets "v" onzichtbaar maken (nogmaals "v" om weer zichtbaar te maken) Bij meerdere noten zal MuseScore zelf de progressie aanpassen, bij een enkel noot zoals een lange volle noot niet, dit kan echter door eerst het teken te selecteren en vervolgens via F8 "Instellingenoverzicht" onderaan bij "Dynamiek methode" aangepast worden naar: geleidelijk afnemen, toenemen etc. Mocht de eerstvolgende noot weer een andere dynamiek moeten hebben dan zet je daar weer de juiste dynamiek neer.
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.