Partijen in een partituur

• Jul 5, 2020 - 20:24

Als ik eerst een partituur maak met 8 instrumenten, deze daarna via Bestand> partijen > alle partijen als afzonderlijke partij wil exporteren of afspelen zijn de meeste toonsoorten veranderd. Doe ik iets verkeerd of is dit een bug ?


Comments

In reply to by ladytinsch

Hallo Ladytinsch,
bedankt voor het bijvoegen van de score! Het is inderdaad wat ik verwacht had, een score waarin transponerende instrumenten staan. Dit is vermoedelijk de reden waarom MS de partijen aanpast, maar mijn kennis is helaas op dit gebied niet toereikend genoeg. Wellicht weet jeetee raad. Hij is veelvuldig op de diverse forums aanwezig.
Groetend, Hans55

In reply to by ladytinsch

Het lijkt erop dat je niet helemaal mee bent met hoe transponerende instrument in MuseScore werken en je dit zelf hebt proberen "corrigeren" dmv lokale toonsoorten?

Wanneer ik je partituur open dan is de knop "werkelijke toonhoogte" geactiveerd. In dat geval zou de partituur alle noten moeten tonen zoals je ze hoort. Normaalgezien hebben alle instrumenten hier ook dezelfde voortekening.
Wanneer je deze knop uitklikt zie je de, door MuseScore automatisch getransponeerde weergave zoals een instrumentist ze zou moeten lezen om het gewenste hoorbare resultaat te krijgen. (En in dit geval dus dezelfde voortekening wanneer je partijen maakt).

Je fout wordt zeer duidelijk wanneer je nu opnieuw een toonsoort toepast op een maat (bvb maat 2), waarbij je in de weergave "werkelijke toonhoogte" nu wel dezelfde voortekening voor alle instrumenten ziet, en wanneer je de gewone weergave activeert je de voortekeningen ziet die jij geforceerd had.

Mijn vermoeden is dus dat jij eigenlijk de getransponeerde partituur hebt ingegeven terwijl je in werkelijke toonhoogte stond (speel ze maar eens af in MuseScore, mooi klinkt het nu niet echt). De oplossing ligt dus in het nu terug-transponeren van de transponerende instrumenten zodat hun werkelijke toonhoogte wordt gecorrigeerd (en bijgevolg de transponerende weergave zal kloppen met wat je eigenlijk wou).

  1. Klik in een lege plek in de eerste maat van trompet 1 zodat de blauwe selectierechthoek verschijnt
  2. Klik in de laatste maat van trompet 2 (of druk Shift+Ctrl+End en dan Shift+↓) om de eerste twee instrumenten volledige te selecteren
  3. Gereedschappen → Transponeer…
  4. Kies voor Transponeer chromatisch (default), Op toonsoort (default), Omlaag (zelf aan te klikken), Bb groot / G klein (in het selectieveld, de gewenste niet-getransponeerde toonsoort). Onderaan bij "opties" selecteer je ook "Alleen enkele # en b" in de selectielijst.
    Kies voor OK :)
  5. Selecteer nu de Alt-Sax en herhaal stap 3 & 4
  6. Selecteer nu van Tenor-Sax 1 tot en met Barition en herhaal opnieuw stap 3 & 4
  7. Klik de optie "werkelijke toonhoogte" in de knoppenbalk uit.
    Als alles goed is gegaan, ziet je partituur er nu opnieuw hetzelfde uit.
  8. Open het palet "Toonsoorten" en sleep de voortekening met twee mollen naar maat 1
    Je zal nu niets zien veranderen, maar dit zorgt ervoor dat de lokale toonsoorten die je had toegepast opnieuw verwijderd worden en vervangen door een gewone algemene toonsoort voor alle instrumenten.

Zie bijlage waarin bovenstaande stappen werden toegepast (en speel dat nu nog eens af, klinkt meteen stukken beter!).

Kijk ook even het hoofdstuk https://musescore.org/nl/handboek/3/herhalingen-en-sprongen na. Op dit moment heb je tweemaal een codateken ingegeven en enkel een gewone D.S. sprong (vermoedelijk zal dit een "D.S. al Coda" moeten worden).
Indien je dan ook het eerste codateken vervangt door een "To Coda" van het palet zal MuseScore ook deze correct afspelen. Indien je toch deze oudere weergave wenst, kan je vervolgens dubbelklikken om de "To Coda" tekst te bewerken en via het speciale karakters venster een coda-teken ingeven.

Attachment Size
307549-Mooi zijn alle vrouwen_1.mscz 32.77 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.