Groeperingen

• Jul 9, 2020 - 11:12

Als ik een groepering maak van bijvoorbeeld drie 16de noten, blijft er een rust genoteerd staan.
In veel lesboeken voor drums en andere partijen word het genoteerd zoals op de afbeelding te zien is.
Hoe kan ik deze vorm van noteren gebruiken in musescore?


Comments

Hallo, in de afbeelding zie ik 4x: 1/8+1/16+1/16 en nergens een rust staan. De afbeelding kun je in MuseScore als volgt noteren:
Stem 1: 1/8+1/16+1/16, zet nu via stem 2 de 1/4 eronder, klik nu op de 1e noot en daarna met shift gehouden op de laatste noot, het hele groepje wordt hierdoor geselecteerd, druk vervolgens op "r" (voor repeat) en maak zo de maat vol. Wil je ergens een rust dan kun hiervoor de 0 (nul) toets gebruiken, geef wel vooraf de waarde aan.
Groetend, Hans55

In reply to by Nobelmusic

Hoi Jonathan,
Voor je notatie dien allereerst het juiste instrument te kiezen. In dit geval "Slagwerk-ongestemd" --> "Drumset". als je nu de noteninvoer opent met "n" dan kun je voor het juiste symbool kiezen door er op te klikken, geef de juiste waarde in en klik op de notenbalk, voor een rust gebruik je naar het ingeven van de juiste waarde de "0".
Wissel naar de Basdrum door op het tweede symbool te klikken en zet daar de juiste noten en rusten. NB: deze noten worden in eerste instantie met de notenhals omlaag genoteerd. Door op de noot te klikken kun je daarna met sneltoets "x" de halzen omkeren. De rusten die je wilt verbergen maak je onzichtbaar door op de sneltoets "v" te drukken. Deze worden dan lichtgrijs en worden bij het printen NIET afgedrukt. Je kunt ze ook geheel verbergen door in "Weergave" het vinkje weg te halen bij "Laat onzichtbare objecten zien". Om de twee 16e noten te verbinden klik je het groepje aan en gebruik je het 2e symbool uit de palet "Waardestreep-eigenschappen" wel zul je de groene balk van de bas naar boven moeten slepen door er op te klikken en via de handles (de open vierkantjes) op de juiste plaats zetten.
Ik heb jouw voorbeeld in MuseScore genoteerd en als bijlage bijgevoegd.
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.