Tussenruimtes

• Jul 15, 2020 - 09:20

Hallo,
als ik bij 5 instrumenten (onder elkaar) een crescendoteken plaats dat overgaat naar de volgende pagina, dan lopen op die bewuste pagina de maten optisch niet meer gelijk met de voorgaande.
De eerste maat (+ teken) op de vlg. pagina zakt iets, en bij het laatste instrument scheelt het zo'n 1 á 1,5 cm.
Waarom is dit en hoe kan ik dit oplossen?

M.vr.gr.
Frans


Comments

In reply to by karelmollen

De oorzaak voor deze grote verschillen is dat je crescendotekens hun ankerpunten overlappen met de dynamische markeringen. Doordat je lijnen doorlopen tot en met die dynamische markering zal je ook merken dat MuseScore ze bvb niet afspeelt. Die verwacht namelijk de dynamische markering na het einde van de lijn.

Selecteer de lijn en druk eenmaal Shift+ om het ankerpunt 1 positie in te korten. Je zal opmerken dat de hoogte nu al automatisch een pak beter overeenkomt, alsook is het afspeelgedrag zoals verwacht.
Merk op dat voor de start van de lijn het wel ok is om de dynamische markering op dezelfde noot te verankeren.

Er was ook iets vreemd aan de hand met de legatobogen tussen m20 & 21, dus die heb ik even verwijderd en opnieuw ingevoegd, met kleine visuele aanpassingen.

Echter kan je zien dat er nog steeds kleine verschillen zijn van systeem tot systeem. Bvb tussen p8 en 9 en 10 afhankelijk van wat er op dat systeem net voor extra verticale ruimte zorgt. In deze situatie (met slechts 1 systeeem/pagina) kan het nuttig zijn om gebruik te maken van de notenbalkeigenschap "Extra afstand boven de notenbalk" indien het om 1 (of slechts enkele) specifieke notenbalken gaan die meer ruimte vereisen.
Aangezien het hier echter over verschillende notenbalken gaat, zou ik ervoor kiezen om de minimum afstand ertussen in de stijlinstellingen te vergroten.
Opmaak → Stijl → Pagina → Notenbalkafstand heb ik op 8 gezet.
Vervolgens heb ik de 1ste trompet ook nog een klein beetje extra notenbalkafstand boven gegeven om de blazers licht te scheiden van alles erboven, wat ook zou moeten helpen om beter te volgen op welke notenbalk je juist bent.

Tenslotte heb ik ook de "Bovenmarge voor muziek" (op diezelfde stijlinstellingspagina) vergroot zodat alle volgende pagina's ook overeenkomen met p1.
En bij de drumpartij kan je waarschijnlijk een heleboel rusten onzichtbaar maken zonder dat de leesbaarheid erop achteruit gaat (aangezien de maat wel vaak gewoon volledig is, maar in stem 2 ipv stem 1)

Attachment Size
307860-JAPIE.mscz 43.62 KB

In reply to by jeetee

Hoi jeetee,
allereerst dank voor je uitleg, e.e.a. is me veel duidelijker nu.
Ik snap echter (nog) niet alles:
"Merk op dat voor de start van de lijn het wel ok is om de dynamische markering op dezelfde noot te verankeren".
Bedoel je hiermee, dat ik ook de lijn die doorloopt naar de vlg. pagina, moet ankeren aan de eerste noot?
Ik kan die nl. niet inkorten zonder dat ie van de pagina afloopt.
"En bij de drumpartij kan je waarschijnlijk een heleboel rusten onzichtbaar maken zonder dat de leesbaarheid erop achteruit gaat (aangezien de maat wel vaak gewoon volledig is, maar in stem 2 ipv stem 1)"
Deze snap ik niet, vooral: stem 1 en 2.

Frans

In reply to by karelmollen

Een lijn die over meerdere pagina's/systemen loopt heeft nog steeds slechts 1 start-anker en 1 eind-anker. Je hoeft deze dus niet per systeem te her-ankeren.

MuseScore maakt gebruik van "stemmen" (4 per notenbalk) om ritmisch verschillende melodielijnen binnen 1 notenbalk te kunnen weergeven. (zie ook https://musescore.org/nl/handbook/3/voices).

Drumnotatie is echter een speciaal buitenbeentje mbt het gebruik van stemmen, aangezien daar meestal de nootsoort (welke drumgedeelte je moet raken) bepaalt in welke stem deze wordt geschreven. Er zijn verschillende conventies in gebruik, zoals dat je bij een volledige drumset meestal alle voetendingen in de 2de stem noteert (stok naar beneden) en alle handenacties in de 1ste stem (stok naar boven).
Echter moet voor MuseScore elke maat "volledig" zijn in stem 1, dwz dat er altijd rusten en noten moeten aanwezig zijn voor de gehele totale maatduur. In drumnotatie echter zijn deze rusten soms niet nodig, omdat het ritme op dat moment al volledig duidelijk is door de notatie in de andere stem.
Zie https://musescore.org/nl/handboek/3/drumnotatie voor meer info over drumnotatie binnnen MuseScore en hoe deze stemmen gebruikt.

In reply to by karelmollen

Hoi jeetee,
even nog over die legatobogen, waarvan jij vond dat er iets vreemds mee aan de hand was en die je vervolgens gecorrigeerd hebt.
Als ik die betreffende pagina's afdruk (reservekopie) dan worden er twee bogen, die wel weergegeven worden op het scherm, inderdaad niet afgedrukt.
Van de versie die je verbeterd hebt, lopen deze wél door.
Kun je nog uitleggen wat ik hierbij verkeerd heb gedaan?

Frans

In reply to by karelmollen

Ik heb momenteel geen idee hoe die veroorzaakt werden. Zoals je merkt splits MuseScore een legatoboog automatisch wanneer deze verdergaat op een ander systeem.
Mogelijks heb je een bug ontdekt, maar op dit moment slaag ik er niet in om deze te reproduceren.

In reply to by jeetee

Correctie: Ik heb het wél ontdekt :)

Je legatoboog was eigenlijk verankerd in maat 89 en 90, waarna het eindpunt enkel visueel verschoven was. Klik 1maal op de boog om deze te selecteren en vervolgens 1maal op het eindankerblokje. Je zal merken dat de stippellijn helemaal terugloopt.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.