voorteken

• Aug 13, 2020 - 21:37

Als ik na een herhaling van toonaard wil wisselen (van do naar sol), komt de fa kruis te staan in de laatste maat van de herhaling. Zet ik het voorteken in de volgende maat, staat die idd in de volgende maat, maar niet in maat 1. Hoe doe ik het correct ?


Comments

Hoi Lis, een herhaling is altijd een herhaling van exact hetzelfde. Als je een modulatie naar een andere toonsoort wilt zul je het moeten uitschrijven zonder herhalingstekens.
Groetend Hans55

In reply to by hans55

herhaling.jpg

Goede avond,
Misschien had ik het niet zo duidelijk uitgelegd. De eerste maat na een herhaling wordt de toonaard van do naar sol en vereist dus een fa kruis. Maar die eerste maat maakt ook deel uit van een andere herhaling. Zet ik daar een fakruis dan komt die in de laatste maat van de vorige herhaling terecht. Hoe kan ik dit rechtzetten ?

hartelijk dank !
Lisette

In reply to by lisluyckx

Hoi Lisette, dit is een vaste manier van het plaatsen van modulaties door MuseScore als er een herhalingsteken gebruikt wordt (waarom weet ik ook niet) Als er geen herhalingsteken staat maar een gewone maatstreep of dubbele maatstreep dan wordt de modulatie wel in de betreffende maat gezet.
Er is echter een manier om te krijgen wat je wilt. Klik het kruisteken aan en haal bij "Instellingenoverzicht" (F8) het vinkje weg bij "Automatisch plaatsen" en verschuif het teken dan naar rechts door de parameter op de X-as te vergroten. Hierdoor komt het kruis echter weer in de noten te staan die ik d.m.v. dubbelklikken op de nootkop ook weer iets naar rechts kan verplaatsen.
Ik heb mijn oplossing als .mscz bestand bijgevoegd.
Groetend, Hans55

Attachment Size
Lisette.mscz 9.66 KB

In reply to by hans55

Spijtig genoeg krijg ik de klus niet geklaard, ook al volg ik de uitleg op de voet. Ook bij de bijlage staat de fa kruis nog steeds in de vorige maat. Enkel de herhalingsmaatstreep weghalen heeft effect, maar dan zit ik weer zonder herhaling... Heb je nog een andere oplossing ?
Bedankt voor de moeite,
Lisette

In reply to by lisluyckx

Toch nog iets gevonden.... Dank zij jouw tip over het instellingenoverzicht heb ik de herhalingsmaatstreep kunnen opschuiven en vervolgens de fakruis… en de eerste noten... het is een puzzelwerkje, maar het staat er nu zoals ik wou. Hartelijk dank voor je tip !!!

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.