Herhalingen

• Aug 26, 2020 - 16:38

Vreemd verschijnsel:
In de song is een herhaling van maat 36 tot 66.
Bij het tweede maal afspelen volgt een vreemd verschijnsel: na maat 62 wordt er gesprongen naar maat 64 zonder geluid. Het geluid komt terug op de derde noot van maat 66.
Normaal moest er natuurlijk van maat 62 naar maat 67 gesprongen worden.
Wat heb ik fout gedaan?

Attachment Size
Annie's song.mscz 24.82 KB

Comments

Klik op volta 1 en je zal zien dat het ankerpunt van de rechterzijde eigenlijk nog steeds aan maat 63 vasthangt. Maat 64-66 vallen dus niet onder die volta. Wanneer ze wordt overgeslaan kom je in maat 64 in het tweede deel van een overgebonden noot terecht. Aangezien deze noot niet "start" (want de start werd overgeslaan) hoor jij stilte.

Hoe op te lossen?
1. Klik op de volta
2. Ctrl-R om de visuele aanpassingen terug te zetten naar standaardinstellingen
3. 3 keer Shift +

In reply to by jeetee

Dag Jeetee. Ik heb nog een vraagje over dezelfde partituur.
Tussen maat 41 en 72 is een herhaling. Bij het herhalen van dit fragment wordt de secundo gespeeld.
Zoals de partituur nu is wordt de herhaling nog eens uitgevoerd en wordt weer de secundo gespeeld.
Nu gebeurd dat met D.S al coda en To Coda. Is er een eenvoudiger manier om tot die derde herhaling te komen.
Groeten
Dirk

Attachment Size
Annie's song .mscz 28.04 KB

In reply to by dirkdesart

In dit geval kan dit zeker.
In de eerste bijlage heb ik de sprong verwijderd en de 2de volta aangepast (tekst en herhalingslijst) + een eindherhalingsstreep toegevoegd. Afspelen is nu identiek als in de versie met sprong. (herhaling3)

Echter vermoed ik dat je eigenlijk de 1ste volta de 1ste en 2de keer wenst te gebruiken, en de huidige 2de volta pas de 3de en laatste keer? (herhaling1-2--3). Om van je versie met sprong naar deze te gaan, nam ik volgende stappen:

  1. Selecteer alle elementen van de sprong en verwijder ze (segno, coda, to coda, D.S. al coda)
  2. Selecteer de laatste volta:
    • Ctrl+R (of Opmaak → Herstel vormen en posities)
    • wijzig de tekst naar "3"
    • wijzig de herhalingslijst naar "3"
  3. Selecteer het tweede gedeelte van de eerste volta:
    • Ctrl+R (of Opmaak → Herstel vormen en posities)
    • wijzig de tekst naar "1-2"
    • wijzig de herhalingslijst naar "1, 2"
  4. Dit is het onduidelijke gedeelte: Rechtermuisklik op maat 72 (de laatste maat van de eerste volta, met de eindherhalingsmaatstreep) en kies voor Maat-eigenschappen….
    Wijzig de waarde voor Aantal keer afspelen van 2 naar 3

Bij een volta moet je in de maateigenschappen het aantal keer afspelen nog manueel instellen. Kies hiervoor als waarde altijd 1 meer dan het aantal cijfers in de herhalingslijst van de volta.
Als je volta bvb de herhalingslijst "1, 3, 6, 7" heeft, dan dien je het aantal keer afspelen van de herhalingsmaat in te stellen op 5.
Voor de volledigheid: er zijn situaties waarin deze vuistregel (aantal cijfers + 1) niet opgaat, maar deze zijn veruit in de minderheid en bij eerder geavanceerd volta-gebruik.

In reply to by jeetee

Jeetee ondanks je gedetailleerde uitleg zijn er toch dingen die me niet duidelijk zijn:
-Wat is een herhalingslijst?
-Als je een volta selecteert en CTRL R doet lijkt er niets te veranderen
-Wijzig de tekst naar 3: Gaat dit over het cijfer dat onder de volta staat en hoe kan je dat wijzigen?
-Wat betekend “Wijzig de herhalingslijst naar 3”?
-Wat is het tweede gedeelte van de eerste volta?
-Wijzig de tekst naar “1-2”. Het gaat over het cijfer 2 dat onder het voltateken staat. Hoe wijzig je dat?
Punt 4: Enkel maat 72 wordt aangeduid om 2 keer te spelen? En de maten 69, 70 en 71?
Je ziet Jeetee, ik ben een amateur muzikantje die nog veel moet leren.
Groeten
Dirk
PS: Ik speel Alt Saxofoon en zoek altijd een begeleiding op internet. Dan wil ik mijn partituur aanpassen aan de begeleiding. Zie karaoke op Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=LuILhZroszw

In reply to by dirkdesart

Ctrl-R heeft enkel effect op elementen die niet op hun "normale" plaats staan. Kijk even mee naar wat er bij gebeurt nadat ik de spronginstructies verwijderde en de volta's met Ctrl-R behandel:

309666-volta-ctrl-R.gif

De herhalingslijst en tekst waar ik naar verwijs zijn instelling van de volta die je kan terugvinden in het Instellingenoverzicht (F8) nadat je een volta aanklikt:
309666-volta-instellingen.png

De reden dat je enkel de maat met de eindherhalingsmaatstreep moet aanpassen is omdat toen herhalingen in MuseScore werden geimplementeerd een herhalingsmaatstreep zelf geen eigenschappen kon hebben (in de code). Hopelijk kunnen we dit in de toekomst ooit eens corrigeren, zodat het aantal herhalingen op de eindmaatstreep kan ingesteld worden ipv via de maat ervoor. En/of dat de aanwezigheid van de volta dit automatisch instelt.
Maar voorlopig zullen we het op deze iets omslachtigere manier moeten blijven doen :)

In reply to by jeetee

Knap werk Jeetee. Je weet al de details van dit programma. Ben je professioneel muzikant? De kunst is alles te onthouden. Als ik binnen een jaar dezelfde situatie tegenkom ben ik het natuurlijk weer vergeten. Nochtans ik hou alle vragen en antwoorden bij. Deze hulp apprecieer ik wel erg.
Groeten
Dirk

In reply to by dirkdesart

Dag Dirk,

Ik ben slechts een amateurmuzikant, met weliswaar een degelijk basisopleiding als organist. Ook heb ik een basisopleiding als geluidstechnieker achter de kiezen, die ik regelmatig aanwend als hobby.

Professioneel ben ik echter een programmeur en indien mijn vrije tijd het toelaat is MuseScore voor mij een mooi project waarin beide interesses samenkomen. Ik hoop in de toekomst nog steeds (en misschien zelfs regelmatiger) een stukje code aan MuseScore te kunnen bijdragen. En je weg in de code van een programma (ongeveer) weten, helpt natuurlijk wel om vragen hier op het forum te beantwoorden :)

Veel plezier met musiceren en we zien je vragen wel komen wanneer nodig!

In reply to by dirkdesart

Dag Dirk,

MuseScore is "open source", wat wil zeggen dat iedereen de broncode ervan kan bekijken. Deze is publiek beschikbaar op https://github.com/musescore/MuseScore. Het achterliggende versiebeheersysteem (git) maakt het voor mensen zoals mezelf relatief makkelijk om een lokale kopie van de broncode te verkrijgen en ze aan te passen.
Vervolgens kan ik mijn lokale aanpassingen in een zogeheten "pull request" aan MuseScore aanbieden ter evaluatie. Ook die stap is volledig publiek ( hier is bvb een lijstje van elke keer dat ik dat gedaan heb). Dit laat andere ontwikkelaars (zowel van het vaste eigen MuseScore team als mensen zoals ik) toe om de veranderingen na te kijken en eventueel extra opmerkingen/vragen te stellen. Een voorbeeld daarvan is mijn laatst aanvaarde wijziging met betrekking tot de interpretatie van herhalingen en voltas

Uiteindelijk beslist dan iemand van het vaste team of die verandering in MuseScore wordt opgenomen of niet.

In reply to by jeetee

Knap systeem. Er moeten toch wel echt professionele mensen mee bezig zijn. De code van iemand anders begrijpen is niet altijd zo gemakkelijk denk ik. En wie financiert heel deze aanpak. Ik heb vroeger ook wat programmetjes in mekaar geknutseld in Windows Access (Echt knutselwerk). Toch zijn die programmetjes wat jaren gebruikt.

In reply to by dirkdesart

Voor een heel aantal jaren (tot net voor MuseScore 3) was er een full time betaald team van 3 mensen, met een 20-tal onbetaalde vrijwilligers. Financiering gebeurde toen hoofdzakelijk via het commerciële zusterplatform van musescore.com, de mobiele player apps en donaties.
Enkele jaren geleden (mede door de juridische complicaties van een site als musescore.com) hebben zij het bedrijf MuseScore BVBA verkocht aan het moederbedrijf van Ultimate Guitar. Die site is een van de weinige sites die erin geslaagd is om licentieovereenkomsten met de muziekindustrie te sluiten mbt het publiceren van (gitaar)partituren.

Momenteel wordt door dat moederbedrijf een team van ongeveer 20 voltijdse ontwikkelaars/designers betaald om zowel musescore.com te onderhouden als bij te dragen aan de notatie software. Hun visie bestaat erin om het online partiturendeelplatform (commerciëel) zo groot mogelijk te maken (en dus zoveel mogelijk waarde eruit te halen) en één van de manieren om dat doel te bereiken is ervoor te zorgen dat mensen makkelijk zo goed mogelijke partituren van een zo hoog mogelijke kwaliteit kunnen maken.
Dat is waarom ze aan de notatiesoftware meewerken.

Doorheen de jaren is ook de groep vrijwilligers aangegroeid en bestaat die ondertussen uit meer dan 100 mensen, waarvan een 30-tal regelmatig actief is.
Indien je interesse hebt om sommige gezichten achter MuseScore een beetje beter te leren kennen, kan je ook een kijkje nemen op https://musescore.org/en/handbook/developers-handbook/meet-musescore-co… en https://www.youtube.com/watch?v=CxnZ9r1CdDI

In reply to by dirkdesart

Aangezien je stuk uit een simpele herhaling bestaat, kan je MuseScore laten weten dat deze meerdere malen moet genomen worden. De plek waar je dat kan is iets minder intuitief, namelijk in de maateigenschappen van de maat met de eindherhalingsmaatstreep.

309666-meerdere-herhalingen.gif

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.