systeemtekst

• Nov 20, 2020 - 13:30

beste,
bij systeemtekst ga ik er van uit dat de tekst verschijnt bij alle partijen. bij mij lukt dit niet.
er staat allen tekst bij de notenbalk van de geselecteerde noot.
als ik de tekst dan wil kopiëren naar de andere partijen, stapelt die zich boven de eerste notenbalk.
graag enkele tips.
mvg
tom


Comments

Hoi Tom, als je de systeemtekst invoert via "Ctrl+Shift+t" dan is deze bij alle separate partijen zichtbaar, in de partituur is ze echter alleen zichtbaar bij de geselecteerde (= meestal bovenste) balk.
Groetend, Hans55

dag Hans,
ik begrijp het niet goed.
ik heb bv een partituur voor een strijkkwartet.
ik selecteer een noot bij de V1 of de Vc, tik ctrl+shift+t, en krijg altijd een tekst enkel boven de bovenste notenbalk. zelfde resultaat als ik dit doe via hoofdpalet of de werkbalk.
of bedoel je dat het effect (bv 'forte') in alle partijen te horen is?
dan nog blijft mijn vraag: hoe krijg je bv de 'f' boven alle instrumenten?
volgens dat ik mij herinner, lukte dat in vroegere MuseScore versies wel.

mvg
tom

In reply to by tomverschaeve@…

Hoi Tom, het kan natuurlijk zijn dat ik jou verkeerd begrepen heb. Als je een systeemaanwijzing bijv. "rit." ingeeft door dit op een bepaalde noot in de bovenste balk via "Ctrl+t" te doen, dan zal dit alleen bij de bovenste balk zichtbaar zijn en als je daarna via partijen de enkel partijen maakt zal dit ook alleen maar op die plaats boven de partij van de bovenste balk staan en NIET bij de andere (losse) partijen. Echter je als dit "rit" ingeeft via "Ctrl+Shift+t" dan is deze aanwijzing in de partituur alleen boven de bovenste balk zichtbaar, maar als je aparte partij bladen maakt dan staat de aanwijzing bij elke partij. Om de aanwijzing boven elke partij in de partituur zichtbaar te maken moet je dat in elke regel met "Ctrl+t" doen, dus "Shift" weglaten.
Het plaatsen van elementen kun je beïnvloeden door op het element (dit kan een aanwijzing zijn als "rit" maar ook een dynamische zoals "f") te klikken en dan via F8 (Instellingen-overzicht) te kiezen voor "onder" of "boven" en vervolgens dit als stijl voor de actuele partij vast te leggen door rechts op de "S" te klikken. Elke nieuwe ingave wordt dan meteen op de gewenste plaats neer gezet.
Groetend, Hans55

Hoi Tom, nog een korte aanvulling.
De naam zegt het eigenlijk al systeemtekst is een tekst die betrekking heeft op het hele systeem en dus alleen boven het systeem staat. Wat jij beoogd neer te zetten doe je met Notenbalktekst, Ctrl+t en dat voor elke notenbalk apart.
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.