aanta; maten op een balk

• Jan 15, 2021 - 21:10

L.S.,

Kan ik binnen Musescore 3 zelf bepalen hoeveel maten ik in een systeem wil hebben. Nu ben ik afhankelijk van "Uitrekking" maar dat biedt vaak geen soelaas

Vriendelijke groet,

Kees Groot


Comments

Dat kan je zeker. Standaard probeert MuseScore zoveel mogelijk maten op 1 systeem te plaatsen gegeven je huidige stijlinstellingen.
Indien je minder maten op een systeem wenst, vind ik het vaak het makkelijkste om systeemomslagen toe te voegen.

Indien je meer maten op een systeem wenst, en het lijkt net-niet te passen, dan kan je inderdaad de maten die samen op een systeem zouden moeten eindigen selecteren en hun uitrekking verkleinen. Indien dit niet volstaat, is het vaak het eenvoudigste om in de Pagina-instellingen de schaal van de partituur licht te verkleinen.
Je kan ook steeds proberen om met de minimumafstanden van bepaalde stijlinstellingen te spelen, maar dit vraagt vaak wat meer werk om een gewenst resultaat te verkrijgen.

In reply to by jeetee

Beste Jeetee
Dank voor je reactie.
Optie 1 is nu niet van belang. Optie 2 werkt niet. Ik wil ipv 2 nu vier maten op een balk hebben omdat die bij elkaar horen. De optie die in Sibelius bestaat is om een aantal maten te selecteren en dan aan te geven dat ze bij elkaar moeten blijven. Iets dergelijks heeft Musescore niet, begrijp ik. Optie 3 zie ik niet verschijnen in de Pagina instellingen. Wel een schaalfactor voor notenbalkafstand. Optie 4 moet ik nog even uitproberen

Dank en groet,

Kees Groot

In reply to by grootcg@yahoo.co.uk

Er is wel een "hou deze maten samen" element op komst in MuseScore 4, maar indien het fysiek onmogelijk is om binnen de gezetten stijlinstellingen deze maten op 1 lijn te houden, zal dat nog steeds niet werken.
Van 2 maten per lijn naar 4 lijkt me ook wel een zeer groot verschil eigenlijk. Kan je eventueel de partituur eens als bijlage toevoegen zodat ik mee kan kijken?

De schaalfactor voor notenbalkafstand is exact de instelling waar ik op doelde. De meeste andere afstandsinstellingen in MuseScore zijn gedefinieerd in functie van die "sp" en zullen dus bijgevolg meeschalen.

In reply to by jeetee

Een beetje geëxperimenteerd met de schaalfactor voor notenbalkafstand en het werkt. Misschien is het mogelijk om in een volgende versie van Musescore hier een aparte knop voor te maken of deze optie op een wat logischer plek te zetten. "Meer maten op een systeem" verbind ik niet meteen met "schaalfactor voor notenbalkafstand".

Groeten,

Kees Groot

In reply to by grootcg@yahoo.co.uk

De instelling is dan ook niet "notenbalkafstand" maar "muzieknotatie-basis-afstand" (maar dat bekt zo moeilijk).

Wanneer muziek niet op het papier past zijn er in essentie twee mogelijke oplossingen:
(1) maak de muziek in zijn geheel kleiner
(2) maak het papier groter

Maar als je om de een of andere reden denkt dat voor die bewuste partituur 4 maten zonder probleem zouden moeten samenpassen, voel je vrij om de partituur als bijlage toe te voegen zodat we kunnen onderzoeken waarom dit hier niet het geval is.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.