Van Musescore 2 naar 3

• Jan 22, 2021 - 19:50

Hallo,
ik heb heel veel partituren en losse partijen gemaakt op Musescore 2,
ben nu overgestapt op Musescore 3 maar die maakt er een zooitje van,
niets staat meer op z'n plaats. Ligt dit aan mij of aan het programma?
Heb 2 foto's bijgevoegd van hetzelfde liedje, de ene gemaakt en geopend in versie 2,
en de andere foto het zelfde liedje geopend in versie 3.

Vriendelijke groeten
Ruud Kamstra

Attachment Size
Liedje fout in MS 3.jpg 44.09 KB
Liedje goed in MS 2.jpg 77.8 KB

Comments

"Ligt dit aan mij of aan het programma?"
Mogelijks aan beide ;-)

De grote verandering tussen MS2 en MS3 is een grotendeels vernieuwd plaatsingsalgoritme. Hoe meer je manueel hebt aangepast in MS2, hoe groter de kans dat deze aanpassing in MS3 moet gecorrigeerd worden.
Het is ook perfect mogelijk om zowel MS2 als MS3 geinstalleerd te hebben.

Aan je afbeeldingen te zien echter, lijkt er probleem met ofwel de schaal van de partituur ofwel het papierformaat te zijn. Kan je de (MS2) partituur eens als bijlage toevoegen?

In reply to by Churchill84

Ik krijg helaas niet hetzelfde "probleem" te zien wanneer ik je partituur open in MS3.6, zowel wanneer ik de "oude stijl" kies, of voor de nieuwe versie bij het openen.
Dit is wat ik te zien krijg wanneer ik kies om de oude/huidige stijlinstellingen te behouden:
316095-oude-stijl.png
En zo ziet het eruit wanneer ik de nieuwe stijl toepas:
316095-nieuwe-stijl.png

Beiden leggen wel enkele dingen duidelijker bloot waar je in v2 eigenlijk ook al last van had. Het lijkt erop dat je een soort partij hebt willen aanmaken door alle andere instrumenten onzichtbaar te maken terwijl MuseScore een ingebouwde "Partijen" functie heeft.

Wat meteen opvalt is dat je de tekst "1e partij" en de titel op de tweede pagina telkens als gewone systeemtekst hebt toegevoegd. Hierdoor is de positie bepaald door de noot/rust waaraan je die tekst hebt toegevoegd, terwijl je eigenljk een soort koptekst wenst te maken. Misschien zou dat dus een betere optie zijn.
Op de eerste pagina zou die partijnaam ook automatisch geplaatst worden indien je de Partijen functie gebruikt.

Tevens bij het openen komt er een oplijsten van een reeks corrupties die 3.6 kan herkennen (maar niet automatisch oplossen) die veroorzaakt zijn door bugs in de vorige versie(s). Vooral de 14de notenbalk lijkt hier last van te hebben. Het is aan te raden om deze eerst te proberen oplossen, zodat je programma bvb niet onverwacht gaat vastlopen als gevolg ervan.

Attachment Size
316095-nieuwe-stijl.png 66.11 KB

In reply to by jeetee

Dank je wel voor je reactie en uitleg.
Met de woorden 1e partij en de titel op de 2e pagina heb ik juist voor systeemtekst gekozen om dat als ik een 2e partij maak dit blijft staan en alleen 1e in 2e hoef te veranderen en de titel op de 2e pagina blijft staan. Ik weet dat deze aan een bepaalde noot of rust is toegekend en als ik dan de 2e partij tevoorschijn haal dat dit verschuift, maar dat kon ik gemakkelijk rechtzetten. Ik snap er niets van waarom het bij mij zo'n een zooitje is en bij jou staat het redelijk goed. Heb net nog ff gekeken, maar ook als ik alle andere partijen heb verwijderd is het nog steeds een zooitje precies zoals op de foto. Heb ook alle tekst verwijderd maar help ook niet, pagina instelling help ook niet.
Snap er niet veel van, maar ga natuurlijk nog wel ff puzzelen.

Attachment Size
MS3.jpg 49.88 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.