Ütem(ek) (fizikai) hosszának (ld. "size/length") a csökkentése

• Mar 6, 2021 - 19:32

Egy több szólamból álló kottarészletet vittem be a Musescore 3.6 szoftverbe (elemzés céljából). A bevitel során - (számomra) megmagyarázhatatlan módon - a szoftver egyes ütemek hosszát teljes lapszélességre állította be automatikusan. Az adott ütemek hosszát sem a Főmenü > Formátum > Stílus (pl. "Oldal") beállításoknál, sem a PC billentyűk "Alt Gr+{" segítségével, sem pedig a Főmenü > Formátum > "Sorcsoport törések hozzáadása/törlése" paraméterezésnél nem sikerült beállítanom. Így most normál kinézetű ütemek mellett akadnak (indokolatlanul széles) teljes lapszélességű ütemek is, ami bizony igencsak furcsán néz ki!

A kottában csupán annyi különbséget látok a normális méretű ütemekhez képest, hogy a (grafikus) "Töréspont" jelek az oldalszélességű ütemeknél hiányoznak a sor(ok) végén. (De, hogy ez miért így van, azt nem sikerült kiderítenem. Arra sem tudtam rájönni, hogy a "Töréspont" jelet hogyan tudnám kitenni, vagy másolni, vagy áthelyezni!)
Tud-e valaki segíteni ennek a problémának a megoldásában? (A munkában levő kottát mellékeltem volna, de ez a felület nem fogadta be! Megpróbálom ismételten, de külön elküldeni!) Előre is köszönöm!


Comments

In reply to by erga53

Azért lett teljes szélességű, mert a kiírt _____________________________________________ vonalat az ú__________________________________________ szótagban szótagnak értelmezte.
A szótagok összekötésére a - jel való, ha hosszan kitartott hangot jelölnél, akkor egy db _ karakter.
Ha ez nem tetszik így, akkor meg lehet trükközni: a szöveget másik szólamba írod láthatatlan és nem lejátszott 8-ad hangokra.
extender-trick.jpg
Úgy tudom, ennek elegánsabb megoldása nincs jelenleg.
Egyébként töréspont jeleket a "Törések és elválasztás" szekcióban találod a Palettán.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.