Egyenlő ütemhossz

• Apr 10, 2021 - 13:31

Kedves Bertalan,

Hogyan tudom beállítani, hogy az azonos ütemmutatójú ütemek hossza egyenlő legyen? Hogy a sor eljén is az első hangtól (ne az ütemmutatótól) induljon az ütemhossz? Köszönöm.


Comments

Bevallom nem értem a kérdést, illetve két kérdésnek tűnik nekem (azonos ütemmutatójú ütemek hossza egyenlő vs a sor elején ne az ütemmutatótól induljon az ütemhossz? - ezt egyáltalán nem értem)
Az ütemek nyújtásával, (Formátum > Nyújtás) lehet befolyásolni többek között az ütemek méreteit, de ha valami rajzot vagy valamit tudnál csatolni, hogy szeretnél elérni, könnyebb lenne.
Az első sor behúzásának változtatása: Formátum > Stílus > Kotta
Ha láthatatlanná teszed az ütemmutatót, akkor ezt figyelembe veszi.
De nem tudom, mit szeretnél.

In reply to by Bertalan Fodor

Kedves Bertalan,

A melléklet szerint a piros vonallal jelölt hangokat, ütemvonalakat egymás alá szeretném tenni, és a többi ütemben is ilyen módon.

Amikor a nyújtást, illetve a hangjegyeket manuális igazítását használom, akkor automatikusan átrendeződik az ütemhossz - nem kívánt módon.

Köszönöm segítségét.

Attachment Size
ritmus.pdf 17.27 KB

In reply to by villoolah

Értem. Tudomásom szerint (kicsit rákerestem angol fórumokban) erre nincs közvetlen beállítási lehetőség, de lehet, hogy tévedek, és az ütemméret meg sorméret beállításokkal lehet trükközni.
Ebben a konkrét esetben két működő lehetőség van szerintem. Az egyik: a második szólamot végig kitöltöd tizenhatodokkal, majd láthatatlanná teszed. Így láthatatlanul, de a tizenhatodok miatt fix lesz az ütem szélessége. A másik lehetőség (ami zeneileg tök más, de látványra jó lehet), hogy 3 kottasorként írod meg a kottát.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.