Geen geluid

• Apr 15, 2021 - 22:24

Ik heb mijn Nord piano aangesloten via een MIDI USB-kabel op mijn MacBook maar krijg geen geluid. De instellingen lijken ook niet vastgehouden te worden.


Comments

Bedoel je dat je geselecteerde waardes al verdwijnen bij het heropenen van het vookeurenvenster (zonder een herstart van MuseScore)?
Kan je dan even je MuseScore versie controleren? Er is minstens 1 zo'n probleem opgelost tussen 3.6.0 en 3.6.2.

Los daarvan lijkt het me niet correct dat je dezelfde poort hebt ingesteld bij zowel de ingang als de uitgang. MIDI-poort signalen zijn in de meeste drivers normaalgezien unidirectioneel.

In reply to by samvanderbijl

Dan is MuseScore mogelijks niet de software die je zoekt. MuseScore is gefocussed op partituurnotatie, en niet op een exacte capture van je ingespeelde (vermoedelijk imperfecte) timing.

Voor het inspelen van een MIDI kan je mogelijks beter naar een echt sequencerprogramma zoeken. Er zijn namelijk een heleboel notatieaspecten die in het MIDI-formaat eenvoudigweg niet bestaan (zoals het verschil tussen een kruis en een mol, of welke hand welke noot speelt, of het verschil tussen een 64ste noot of een staccatto 32ste, of triolen, of...)

In reply to by jeetee

Dank je. Dat verwachtte ik al.
Imperfecte timing (dat is een toch wat aanmatigende aanname) zou ik het niet willen noemen. Er bestaat ook zoiets als tempo rubato, een kleine vertraging of versnelling.
Finale bleek ook zijn beperkingen te hebben. Ik ga verder op zoek.

In reply to by samvanderbijl

MuseScore meet aan 480 interne "ticks" per kwartnoot, aan een tempo van 1/4 = 60 wil dat zeggen met een accuraatheid van ca 2milliseconden kunnen spelen. Er is niets aanmatigends aan te veronderstellen dat er geen mens is die zo perfect getimed kan spelen.
Of indien je naar 1/16de "kwantifieerd" is dat nog steeds een nauwkeurigheid van ca 250ms; dat is uiteraard al een pak beter haalbaar voor een mens. Maar gaat opnieuw geheel voorbij aan wat te doen met een mens die dan een noot van 400ms speelt: is het een te lang gespeelde 16de? of een gepunteerde 16de? of een te kort gespeelde 8ste? of een normaal gespeelde stacatto 8ste?

In reply to by jeetee

Dat is een interessante maar ingewikkelde discussie natuurlijk. Perfecte timing bestaat eigenlijk niet en wordt ook snel wat mechanisch. Dat is ook niet mijn doel. Juiste de kleine afwijkingen maken het persoonlijker en gevoeliger.
Met wat uitproberen kom ik wel op een redelijke ritmische weergave van wat ik zelf ingespeeld heb maar qua dynamische nuances lijkt het er nog niet op.
Ik begrijp dat MuseScore dus vooral een programma is om partituren te maken waarbij je een keyboard kunt gebruiken om sneller tonen in te voeren.
In MixPad lijk ik een programma te hebben gevonden om MIDI files te maken die ik daarna kan in MuseScore kan importeren.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.