Es/Eb partij bassleutel niet in juiste toonsoort/E-flat part bass clef not in correct key

• Apr 18, 2021 - 10:12

Als ik een Es (hoorn of bas) partij in de bassleutel wil toevoegen aan een pianopartituur die in F staat (1 mol) dan zou die partij ingevoegd moeten worden met 2 kruizen. De partij wordt echter ingevoegd met 1 mol, wat niet juist is. Het invoegen van Eb en Bb partijen in de vioolsleutel, en zelfs een Bb partij in de bassleutel gaat wel gewoon goed. Zie het voorbeeld. Is dit een bug? Zo niet, hoe kan ik hier dan 'omheen' werken? Een Eb partij in de vioolsleutel toevoegen en dan de sleutel wisselen werkt niet, want de voortekens veranderen dan niet mee.

If I want to add an E-flat (horn or bass) part B.C. to a piano score that is in the key of F (1 mole), then the part should be inserted with 2 crosses. However, the part is inserted with 1 mole, which is incorrect. Inserting Eb and Bb parts in T.C., and even a Bb part in B.C., works just fine. See the example. Is this a bug? If not, how can I work around this? Adding an E flat TC part and than change the Key is no solution, because the prefixes do not chang accordingly.

Attachment Size
2021-04-18 (4).png 289.88 KB

Comments

Hallo, hoe voeg je de Es hoorn/bas partij toe met bassleutel?
Ik zie geen standaard instrument in deze combinatie, wat zou kunnen betekenen dat wellicht de C hoorn optie met bassleutel wordt gebruikt.
Als ik de Hoorn in Es toevoeg dan heeft hij de juiste kruizen maar wel in vioolsleutel. Vervolgens kan ik dan de vioolsleutel vervangen door de bassleutel en staat alles goed.
voorbeeld.JPG

Mocht je de "transpositie" van het instrument willen aanpassen dan kan dit in het onderste gedeelte van de notenbalk-/partij eigenschappen:
hoorn-es-transpositie.JPG
Zie ook https://musescore.org/nl/handboek/notenbalkpartij-eigenschappen

Mochten er nog verdere vragen zijn, laat het gerust weten.

In reply to by Henk De Groot

Als je kiest voor 'Alle instrumenten', dan staat tussen de koper instrumenten een Tuba in Eb en Bas-tuba in Eb. Deze zijn beiden in de bassleutel, maar als je ze kiest wordt er dus geen Eb bas ingevoegd, maar een C bas, die alleen in benaming bas(-tuba) in Eb heet. (zie bijlage). Uw oplossing werkte echter ook; je moet alleen de te vervangen vioolsleutel selecteren en dan dubbelklikken!!! op de bassleutel. Ik probeerde de bassleutel van het palet naar de notenbalk te slepen, maar dat werkte dus niet. Opgelost. Hartstikke bedankt.

Attachment Size
2021-04-18 (5).png 304.57 KB

In reply to by Marlies Marten…

Ah duidelijk, het klinkt inderdaad niet logisch maar dit heeft te maken met een verschil tussen een aantal landen in Europa en de rest van de wereld. In Nederland is het inderdaad gebruikelijk dat de transponerende Tuba in Es, ook zo in de notenbalk wordt geschreven met de transponerende toonsoort.
Heel veel andere landen gebruiken deze methode niet en daar zijn de bas tuba spelers "gewent" aan het zelf transponerend lezen, net zoals in Nederland veel hoorn spelers Es en F lezen terwijl ze hetzelfde instrument gebruiken.

De tuba in viool sleutel komt uit de Engelse brassband setting en daar is het wel de standaard om de getransponeerde partij te lezen maar dan wel in viool sleutel.

Als je deze setting vaak gebruikt kun je ook een sjabloon maken van je partituur en die gebruiken wanneer je een nieuwe partituur begint, dan heb je die instrument instellingen vast goed staan. Een sjabloon maak je door eenvoudig een partituur naar de "sjabloon" map te kopiëren. Deze is dan beschikbaar onder "eigen aangepast sjablonen" in de nieuwe partituur wizard.

Het slepen van de bassleutel werkt ook, maar dan je moet er niets geselecteerd zijn en je sleept hem dan naar de eerste maat. Bij mij hoef ik trouwens niet te dubbelklikken....dit is afhankelijk van de MuseScore versie die gebruikt wordt.

In reply to by Henk De Groot

Ja Wagner Tuba kun je als besbas inzetten. Maar onnodig aangezien de Besbas wel goed wordt neergezet door Musescore. Ik weet niet of het duidelijker zou zijn. Voor mij was het vreemd dat een Es instrument wordt weergegeven in de toonsoort van een C instrument, maar ja, ik ben van origine geen hoorn -, maar trompet speler. Misschien dat het voor hoorn spelers niet onduidelijk is. Als een partij Eb Tuba in C zou heten, zou ik dat (persoonlijk) in eerste instantie ook vreemd vinden, maar het zou wel direct verduidelijken waarom de voortekens niet kloppen. Bedankt voor de reacties!

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.