2 stemmen

• Apr 4, 2021 - 10:09

In bijgevoegd liedje (afkomstig van midi file) staan in de sax partij soms twee stemmen. Hoe kan ik maat per maat een tweede stem verwijderen.


Comments

Eerst en vooral zal je er waarschijnlijk voor moeten zorgen dat waar gewenst je een aantal noten van de tweede stem in de eerste stem reproduceert. Ik kan me voorstellen dat de gepunte si halfweg maat 58 bvb een niet-gepunte noot in de 1ste stem moet worden.

Eenmaal je de tweede stem niet langer nodig hebt, zijn er een aantal manieren om deze te verwijderen; zij het per maat of voor de gehele partituur. De eenvoudigste is volgens mij het gebruik van de Selectiefilter (F6) (https://musescore.org/en/handbook/copy-and-paste#selection-filter)
1. Selecteer je bereik.
2. Vink "stem 1" uit in de selectiefilter
3. Delete
4. Vink "stem 1" opnieuw aan

In reply to by jeetee

Dag Jeetee. Je hebt wel werk gemaakt van je reactie. Ik merk dat de rusten van de 2e stem gewoon kunnen verwijderd worden zonder dat de 2e stem in zijn geheel wordt verwijderd. Vreemd. Mij lijkt als in een maat een 2e stem aanwezig is de 2e stem moet gevuld worden met noten of met rusten. Dus rusten zomaar weghalen lijkt me onlogisch. De handelingen die je stelt zijn me niet allemaal duidelijk. Ik denk: je kopieert de Fa noot van de 2e stem naar de 1e stem. Nadien ga je naar de selectiefilter. Is me niet duidelijk wat gebeurt. Ik wou je ook een filmpje opsturen maar weet niet hoe. Gewone filmpjes neemt het programma niet. Grt Dirk

In reply to by dirkdesart

Enkel stem 1 moet volledig zijn. Maar persoonlijk zou ik inderdaad eerder aanraden om indien er ook noten in een bepaalde stem in die maat staan, om dan ook de rusten aanwezig te laten, maar onzichtbaar in te stellen.

Gedurende dat filmpje heb ik de noot die momenteel in de 2de stem staat gewoon de hele tijd in de tweede stem gelaten. Indien je deze naar de eerste stem wenst te verhuizen, zal je er eerst plaats voor moeten maken, zodat er geen overlapping meer is.

In reply to by dirkdesart

Ikzelf gebruik hiervoor het (gratis) programma LiceCap, die me toelaat om een gedeelte van het scherm naar een GIF-animatie op te slaan.
Vervolgens voeg je deze GIF toe als bijlage aan je post en klik je op de "invoegen" link die verschijnt eenmaal bijgevoegd.

In reply to by dirkdesart

Je filmpje heeft wel voor verduidelijking gezorgd en ik kan het probleem nu ook krijgen.
Het verschil is dat jouw selectiefilter een zwevend venster is, waardoor bij het klikken in het filter de focus van het hoofdvenster verdwijnt. Je "delete" commando wordt vervolgens naar het filtervenster gestuurd en niet naar het hoofdvenster.

Wanneer je na het vinken in het selectiefilter eerst nog eens op de titelbalk van je hoofdvenster klikt, zal de delete-knop hierna wel opnieuw werken.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.