partijen toevoegen

• Apr 26, 2021 - 18:26

Hoe kan ik extra partijen toevoegen? Ik wil beginnen met een partij (koor) bij het tweede couplet een tweede partij en vervolgens nog een partij.

Bij een bladmuziek met alle partijen neemt dit veel ruimte in beslag, ook bij het verwijderen van een gedeelte van van een partij waar nog lege maten zijn is dit hetzelfde. Dus ik hoop dat het mogelijk is om in de bladmuziek extra partijen toe te voegen.

Ik begin met een solo partij(alt) vervolgens tweestemmig mezzo en alt en tot slot sopraan/of dames tenor, mezzo en alt.


Comments

In reply to by Ramira

In die partituur is de bewuste stijloptie helemaal niet gebruikt (Opmaak > Stijl > Partituur heeft dat bewuste vinkje uitstaan) maar heb je (waarschijnlijk met heel veel tijd en moeite) maat per maat (of toch voor de eerste 5 maten) de "zichtbaar" vinkjes uitgevinkt, die een heel ander doel hebben.
Je ziet ook al meteen aan de start van het 2de systeem dat de instrumentennamen nog steeds zichtbaar zijn. Of wanneer je een maat selecteert merk je op dat de blauwe selectierechthoek veeel te groot is.

Dus als eerste stap starten we met al die vinkjes opnieuw aan te zetten.
Nu valt het op dat de maten echter nog steeds niet zichtbaar worden; dat is omdat je ook nog de notenbalkeigenschap "haal lege maten weg" had aangevinkt. Deze eigenschap heeft opnieuw een heel andere toepassing, bvb wanneer je een ossia wenst te maken voor een instrument. Dus ook hier gaan we dat eerst even ongedaan maken.

Nu gaan we wel naar Opmaak → Stijl → Partituur en vinken "Lege notenbalken in systeem verbergen" aan alsook "Lege notenbalken in het eerste systeem niet verbergen" uit.
Dit zou al meteen heel wat dichter moeten aansluiten bij waar je naar op zoek bent.

Tenslotte nog een paar dingen die me opvielen:

  • Je eerste noot ontbreekt :-)
  • Je liedtekst gebruikt nagenoeg overal de melisma (__) om lettergrepen aan elkaar te hangen. De conventie is echter meestal dat je binnen woorden een gewoon koppelteken gebruikt en enkel bij de laatste lettergreep een liggend streepje.
  • Sowieso loopt er bij maat 10 iets fout met de lengte van de melisma, dus is deze heringeven een goed idee.
  • Om de een of andere reden wordt je liedtekst vanaf die maat 10 ook in het tweede vers geschreven ipv vanaf vers 1; het lijkt me logischer dat de liedtekst ook hier eigenlijk vanaf vers 1 begint? Je kan deze relatief eenvoudig naar vers 1 verplaatsen via het instellingenoverzicht.
  • Eveneens zou ik dan dus ook voor maat 10-13 de engelse vertaling opnieuw naar vers 2 brengen ipv vers 3
  • In maat 29 en 30 ontbreekt de liedtekst voor de Alten
  • Notenbalk/partijnamen: de eerste partij kan je hernoemen naar "Solo/Solist" en zo vermijd je de noodzaak voor de "Gezongen door 1 persoon" tekst; De drie andere partijen zou ik als korte naam dan gewoon S, A, T geven.
  • De Tenor partij is momenteel 1 octaaf te hoog; ofwel maak je dit een transponerend instrument in de partijeigenschappen (heb ik niet voor gekozen), ofwel pas je de octaverende sleutel toe (wat meer gebruikelijk is voor tenor partijen). Als gevolg van deze sleutel zal je de partij ook effectief een octaaf moeten verlagen. Selecteer ze en gebruik Ctrl+pijltje omlaag (Cmd+pijltje op Mac) om dit snel te bereiken.
    Je zal opmerken dat er nu ook niet langer noten als "buiten bereik" ingekleurd worden.
  • Vanaf maat 40 zijn je legatobogen onnatuurlijk dik; bij nader inzicht blijken er vanaf die maat tot het einde van het stuk telkens 3 boven boven elkaar te liggen; verwijder er dus telkens 2. (mogelijks een effect van mislukkingen bij imploderen/exploderen, of nog de oude gewoont van dubbelklikken om een paletelement toe te voegen ipv 1 enkele klik?) (In de voorlaatste maat zijn het er slechts 2 die op elkaar liggen, dus hoef je er maar 1 te verwijderen).
  • De tempomarkering in het begin staat zeer hoog boven de partituur omdat er twee lege lijnen in staan. Dubbelklik op de markering en verwijder de lege lijnen.
  • Ik zou de tempomarkeringen van de rallentando op het einde onzichtbaar maken; in een koorwerk wordt hier toch de dirigent gevolgd. Het lijkt me dan wel nuttig om wel een rallentando tekstaanduiding toe te voegen.
  • Is die "r" als dynamisch teken op het einde de bedoeling? Ik denk niet dat ik die ooit al als alleenstaande aanduiding ben tegengekomen; indien je ze voor afspeeleffect wenst, kan je ze ook onzichtbaar maken.
  • Het lijkt me ook mooi om je vertaling een aparte stijl te geven; aangezien de originele tekst nu allemaal in strofe 1 staat en het engels in strofe 2 kan je gewoon de stijl voor de even regels liedtekst wijzigen. Ik deed dat door op 1 lettergreep te klikken, dan in het instellingenoverzicht op "italic" en vervolgens op de "S" knop ernaast om het als stijl in te stellen.

Nu is het tijd om de layout te bekijken:

  • Vink Opmaak → Stijl → Pagina → Notenbalken verticaal uitvullen aan
  • Voeg een afstandshouder toe tussen het solo-gedeelte en de start van het koor, zodat deze visueel iets duidelijker gescheiden zijn.
  • Voeg een systeemomslag toe aan m17 om het visuele evenwicht tussen dit systeem en het volgende te verbeteren.
  • Omdat "M'anam" over twee noten gespreid is, wordt die links gealigneerd. Ikzelf vind het dan iets mooier als de "May" eronder ook links gealigneerd word zodat de "M" telkens op dezelfde plek begint

Wanneer je deze dingen corrigeert (en dus eigenlijk meer dingen laat staan zoals MuseScore ze standaard al zet) dan zou je de partituur zoals in bijlage moeten verkrijgen.

Attachment Size
320551-Deus meus, adiuva me nieuw.mscz 30.16 KB

In reply to by jeetee

Hallo jeetee ik ga je stappen volgen en kijken of het lukt. Een hele tijd terug had ik ook met aanwijzingen het oude bestand voor elkaar gekregen, nu lukte mij het opnieuw niet Ik wil het arrangement veranderen omdat een van de dames waarmee ik het zong een suggestie had gegeven. Het oude bestand staat onder Ramira op de musescore site maar ik voeg het ook als attachement bij.

Attachment Size
Deus_meus,_adiuva_me.mscz 829.92 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.