Fade-out, geluid uitsterven

• May 10, 2021 - 19:10

In bijgevoegd lied wil ik na maat 89 de muziek laten uitsterven (geluid langzaam verminderen) om het lied te beëindigen. Het stuk wordt gespeeld door 9 instrumenten. Je kan natuurlijk bij elk instrument P, PP, PPP zetten. Is er een betere manier om dit te bekomen

Attachment Size
Niemand-Laat-Zijn-Eigen-Kind-Alleen.mscz 61.02 KB

Comments

Hoi Dirk, selecteer de eerste noot bij alle instrumenten vanaf waar je het geluid wilt gaan verminderen (stel dit is mf) en klik met shift gedrukt de laatste noot zodat je het hele gebied geselecteerd hebt. Gebruik vervolgens het decresc. teken of de dim.... aanwijzing uit de pallet "lijnen" Selecteer alle laatste noten en geef daar de uiteindelijk gewenste dynamiek in bijvoorbeeld pppp. MuseScore zal nu zelfstandig de dynamiek geleidelijk verminderen van mf tot pppp.
Groetend, Hans55

In reply to by dirkdesart

Hoi Dirk, dit komt omdat in dit werk de dynamiek vrijwel overal door de gebruiker is ingesteld en vaak van noot tot noot verschillend. Klik maar eens op de eerste 8ste noot bij piano in maat 97, zorg ervoor dat je F8 Instellingenoverzicht hebt openstaan. Daar zie bij geluidsterktetype staan "Gebruiker" en daaronder de gewenste sterkte. als je nu met pijltje naar links verder wandelt zie je dat dit voor elke toon anders is. Het is dus door een gebruiker zo gedefinieerd want gezien jouw eerste commentaar kan ik me niet voorstellen dat jij dit hebt gedaan. Het zal wel import zijn.. Je kunt in 1x helemaal corrigeren door op Ctrl+A te drukken en vervolgens in F8 bij "Geluidssterktetype" en "Geluidssterkte" op het rechts daarvan staande rondgaande pijltje met het kruisje erin te klikken, zo stel je weer de standaardwaarde in. Je hebt dan wel overal dezelfde dynamiek omdat ik nergens dynamische tekens zie. Je kunt deze correctie natuurlijk ook alleen op het laatste gedeelte toepassen en dan een fade out instellen zoals in de vorige reactie beschreven.
Groetend, Hans55

In reply to by dirkdesart

Hoi Dirk,
als je het wilt laten afspelen zal bij elk instrument deze aanwijzing gezet moeten worden voor zover ik weet.
Als je het wel correct wilt laten afspelen maar alleen het alleen zichtbaar wilt hebben boven het systeem kun je deze aanwijzing in 1x onzichtbaar maken door vanaf de tweede balk tot aan het einde van de aanwijzing van de onderste balk dit te selecteren (blauw kader erom heen), met rechts op de aanwijzing klikken en bij selecteer voor "Alle soortgelijke elementen in selectie" kiezen en dan deze d.m.v. de sneltoets "v" onzichtbaar te maken.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hans, misschien was mijn vraag een beetje onduidelijk. Het gaat eigenlijk om ongedaan maken wat ik voorheen heb ingesteld (het diminuendo teken om de muziek te laten uitsterven).
Hans, mag ik nog een vraagje stellen: soms om muziek te beëindigen wordt de muziek op het einde vertraagd. Bestaat er ook een mogelijkheid om dat vloeiend te doen.
Groeten
Dirk

In reply to by dirkdesart

Hoi Dirk, je kunt dit bewerkstelligen door gebruik te maken van de plugin "TempoChanges". Deze staat reeds standaard in de plugin-lijst boven in de balk links naast "Help". Vinkje zetten en hij is klaar voor gebruik, wel moet er internetverbinding zijn. Selecteer vervolgens het bereik waar je een riterdando wilt toepassen en klik op de plugin en geef de begin- en eindwaarde in.
Er bestaan een hele reeks plugins waarvan de belangrijkste reeds in de standaardlijst staan. Je kunt ze zelf ook maken, het is vergelijkbaar met een makro in office.
Groetend, Hans55

In reply to by dirkdesart

Hoi Dirk, heb je de laatste versie van MuseScore geïnstalleerd? 3.6.2.548021803 ?? Bij mij staat het er n.l. gewoon bij onder scorelist, maar misschien heb ik die al eens uit de plugin libery gehaald: https://musescore.org/en/plugins
Deze lijst is alphabetisch dus gewoon onderaan naar TempoChanges.
Met aanwijzing bedoel ik elke aanwijzing die MuseScore krijgt om iets aan te passen, dus pp of Fz of cresc of dim. etc.etc. Ik hoop dat ik hiermee de boel verduidelijkt heb. (Anders nogmaals vragen)
Groetend, Hans55

In reply to by dirkdesart

Hans het is me gelukt Tempo changes te activeren. Boven de notenbalk komen een hoop gegevens staan over de momentele snelheid. Die staan wel onzichtbaar ingesteld maar blijven toch in het grijs zichtbaar. Kunnen die echt onzichtbaar gemaakt worden?

In reply to by dirkdesart

Goedemorgen Dirk,
Alles wat je instelt als onzichtbaar middels het vinkje in F8 of via de sneltoets "v" etc. wordt in het grijs weergegeven. Bij het printen worden deze onzichtbare elementen echter niet afgedrukt. Zeker voor de ontwerpfase is het goed dat deze toch nog in het grijs zichtbare zijn, zodat je makkelijk nog eventuele aanpassingen kunt doen.
Je kunt ze echter ook volledig onzichtbaar (en omgekeerd) maken d.m.v. het menu boven in de balk, open "Weergave" en haal het vinkje weg bij "Laat onzichtbare objecten zien".
Groetend, Hans55

In reply to by dirkdesart

Hoi Dirk, bedankt voor het schouderklopje.
Nee, ik ben slechts amateur, de enige muzikale opleiding die ik heb gehad was vroeger op school. Ik speel helaas ook geen instrument. Wel zing ik al heel lang bij diverse koren. De laatste jaren bij een mannenkoor, een gemengd koor, een kerkkoor en 2 projectkoren, waarbij helaas door de corona bij allen momenteel pauze is. Sinds een 15-tal jaren ben ik begonnen om de koormuziek voor de studie van de leden van een 2-balk systeem om te zetten in een 4 balk (of meer) systeem zodat het voor de leden wat duidelijker is, want in de koorwereld kan slechts een handvol leden, ik denk gemiddeld 10% of nog minder, noten lezen.
Ik heb diverse programma's gekocht en gebruikt en ben ca. 10 jaar geleden bij MuseScore terecht gekomen. Was zo enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid en (forum-) ondersteuning dat ik mij daar als Pro-user heb aangemeld. Als autodidact heb ik mij in de loop der jaren veel muzikale en programma technische knowhow eigen gemaakt, en ik ben regelmatig op het forum te vinden om te leren en te helpen.
Maar er zijn ook anderen op het forum actief die wezenlijk meer kennis hebben. Het handboek biedt echter ook veel informatie.
Elke dag ben ik wel enige tijd met MuseSore bezig.
Ik schat dat ik momenteel 2000+ scores gemaakt, getranscribeerd of anders aangepast heb.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hans als je zegt Scores, zijn dat partituren? Ik ben een echt muziek amateurtje. Ik ben met muziek van 0 begonnen toen ik op pensioen ging. Ik speel saxofoon in de Fanfare van Rupelmonde en in een Jazz bandje in Dendermonde. Alles ligt ook stil natuurlijk. Met Musescore zoek ik een leuke begeleiding en ik zet altijd de muziek om in een gemakkelijke toonaard voor mezelf. Met de midi-files die ik onlangs ontdekt heb is de begeleiding ideaal. Ik ben wel een beetje computer freak en probeer alles wat naar mijn hand te zetten. Hans, 5 koren, dat is op zich al een voltijdse betrekking en dan nog zorgen voor ideale partituren. Knap.

In reply to by dirkdesart

Hoi Dirk,
Score = partituur of bladmuziek. Full Score is dan de complete partituur en Score is een gedeelte van de partituur (bijvoorbeeld 1 enkele partij). ... Score is ook de naam van het notatiedeel in de meeste programma's.
Ook ik ben gepensioneerd en een beetje computergek, mijn eerste was een Sinclair ZX, daarna volgenden nog een heleboel anderen. Computer en muziek begon toen ik vaker solo begon te zingen in het familiekoor en andere muziek wilde transponeren naar een voor mij ideale stemhoogte, bariton. Mijn schoonvader zaliger, ook een autodidact musicus, had ondertussen voor zijn accordeonorkest al heel wat stukken gearrangeerd en gecomponeerd maar zijn handschrift was niet altijd even duidelijk, dus werden zijn handgeschreven stukken getranscribeerd. Ach ja, zo krijg je de tijd ook om, zeker in deze coronatijd en hoef je niet alleen maar achter de geraniums naar buiten te staren....... ;-)
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.