vraag

• Nov 11, 2019 - 22:27

ik weet maar weinig van muziektheorie en componeren, maar in de Cakewalk pianoroll knoei ik graag wat met andermans werk. als ik dan een #C of een bD in een Triller verander, dan doe ik dat hetzelfde (namelijk; #C, #D, #C, #D enzovoorts, misschien fout, maar mijn oren accepteren het). nu zie ik dat Musescore dat heel anders aanpakt (Bijlage) en mijn vraag is; is dat correct en wat is de logica (of de filosofie) daarachter?
gr bottrop
Trill.png


Comments

In klassieke interpretatie wordt er inderdaad steeds getrilled met de nootnaam erboven, los van de voortekening van de basisnoot. Een triller op een C zal dus altijd gebeuren icm een D, of die C nu een Cb of C# is maakt niet uit.

Zo merk je dus inderdaad dat terwijl G# en Ab (op een piano) dezelfde noot zijn, een triller op beide noten een ander resultaat geeft: Voor de G# wordt er getrilled met een A (halve toon). Bij de Ab wordt dat een B (1,5 toon).

In de klassieke notatie kan je bij het tr-teken ook nog een voortekening opnemen (bvb # of b) welke dan betrekking heeft op de bovenste noot. Deze notatie wordt door MuseScore echter nog niet correct begrepen.

In reply to by jeetee

Beste,

Ik zit ook met dit probleem: ((in de klassieke notatie kan je bij het tr-teken ook nog een voortekening opnemen (bvb # of b) welke dan betrekking heeft op de bovenste noot. Deze notatie wordt door MuseScore echter nog niet correct begrepen.))

Vraagje:
Als ik een triller "met vervolg" plaats dan kan wel een #/b toegevoegd die samen verplaatst baar zijn. Indien er geen "vervolg mag zijn dat is de enige oplossing als tekst "tr #" toe te voegen maar bij het afspelen trilt de noot niet?.

In reply to by jeetee

Jeetee,
Ik heb je 2 video's gemaakt van de "making of". Hopelijk kan je de Youtube video's openen.

aanmaken triller mét vervolg https://youtu.be/dkPAgas0AwY
aanmaken triller zonder vervolg https://youtu.be/ta_CoFLlRUk

Nu ik je toch aan de lijn heb, nog een vraag om in een Conductor score 1 notenbalk in 6/8 (hoorn solo) en de rest van het orkest in 2/4, kan dat? Zie de 2 foto's, een is van de componist en de andere is mijn omzetting in MuseScore.
Ik moet daarom de originele 2/4 in triolen maken in 6/8, zie foto's. ( cijfer3 = 74 in MuseScore score). De arrangeur vraagt me of dat kan.

Attachment Size
MuseScore versie.pdf 1.68 MB
originele versie.pdf 1.38 MB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.