intonatio / incipit

• Jul 6, 2021 - 19:42

Hoe kan ik een beginstukje op de eerste regel (bijvoorbeeld de intonatie van een Gloria zoals in het voorbeeld) er korter laten uitzien, ofwel het horizontaal uitvullen uitschakelen? Als ik de systeemomslag weghaal, wordt het te compact, en komt bovendien de bas er al bij in het 1e systeem. Ik wil in het 1e systeem alleen dat stukje tenor, maar niet zo uitgerekt. De opdracht 'verminder de uitrekking' doet helemaal niets.

Attachment Size
Gloria uitgerekt.GIF 14.97 KB

Comments

Hallo, de 'verminder de uitrekking' optie doet op deze manier weinig omdat de systeemomslag ervoor zorgt dat deze eerste maat over de hele pagina uitgerekt wordt. Wat eventueel kan is het toevoegen van een horizontaal kader (voor of na de maat) hiermee kan de breedte van de maat worden beïnvloed. Zie https://musescore.org/nl/handboek/kaders#horizontal

Een andere optie is het "inspringen" voor het eerste systeem te vergroten. Zie Opmaak→Stijl…→Partituur.

In reply to by SCRBTSR

Hoi, een kader toevoegen is heel gemakkelijk: boven in de balk "Voeg toe" --> "Kaders" daar heb je de keuze om kaders in- of toe te voegen. Klik vervolgens binnen het kader en er verschijnt een "handle", een klein blokje, waarmee je de grootte kunt aanpassen.
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.