Trekharmonica muziek

• Sep 22, 2021 - 20:10

Waarom kan ik niet met Musescore geen trekzakmuziek meer invoeren.
Zag op you tube een cursus maar de hogere upgrades doen meer niet wat de man aangaf.


Comments

Als je even kan linken naar die video(s) waarin de gebruikte techniek in de oudere versie wordt uitgelegd, kunnen wij je misschien verder helpen hoe je dit ook in de huidige versie kan bereiken.

In reply to by Dino6789

Les 2:
In plaats van de voortekening in de tweede notenbalk te verbergen kan je beter de notenbalkeigenschappen ervan openen, daar doorklikken naar de geavanceerde notenbalkeigenschappen en daar "laat de toonsoort zien" uitvinken.

Les 3:
Wanneer je de cijfers begint te noteren als liedtekst zal je merken dat sinds MuseScore 3 de onderste notenbalk automatisch omlaag verschuift om plaats te maken voor de liedtekst. Geef eerst de cijfers allemaal in net zoals aangegeven in de les (en negeer even dat ze dus niet boven/onder de lijn staan).
Klik vervolgens met je rechtermuisknop op 1 zo'n cijfer en kies voor "selecteer alle soortgelijke elementen (in deze notenbalk)" en druk vervolgens op '=' of vink "Automatisch plaatsen" uit in het Instellingenoverzicht (F8)

Ingave van de bassen:
Ipv te starten met de eerste noot aangeklikt, druk je nog eens op Alt+. Je zal niets geselecteerd zien, maar ziet wel in de statusbalk dat nu de rust in maat 1 van de 2de notenbalk is geselecteerd. Vervolgens begin je met de ingave van de akkoordsymbolen, maar in plaat van de spatiebalk te gebruiken om naar de volgende noot te gaan, gebruik je de puntkomma ';' om naar de volgende "beat" te gaan.
Je zal ook merken dat deze akkoorsymbolen nu overlappen met de eerder ingegeven liedtekst (omdat we daarvoor automatisch plaatsen ook uitschakelden).
De oplossing is om een akkoordsymbool aan te klikken, vervolgens kies je in het instellingenoverzicht bij "Plaatsing" voor "Onder" ipv "Boven" en geef je bij "Afstand-Y" de waarde 5,00sp in. Dit akkoordsymbool zal nu onder de liedtekst/cijfers staan. Vervolgens druk je bij beide instellingen op de bijhorende "S"-knop om deze als stijl in te stellen.

De aanspassingen aan lettergrootte kan je nog steeds via Opmaak > Stijl > Tekststijlen doen, maar kan je nu ook gewoon "live" op 1 lettergreep doen adhv het Instellingenoverzicht en daar vervolgens op de "S" knop duwen om die waarde als stijl te gebruiken. Net zoals we deden om de positie van de akkoordsymbolen goed te krijgen.

Les 4:
Het toevoegen van systeemomslagen vind je nu meteen onder het "Opmaak" menu, de werking is identiek.
Hier merk je ook het voordeel op van de notenbalkinstelling voor de toonsoortweergave die ik aanhaalde bij les 2. Omdat het een eigenschap is van de notenbalk zelf hoef je de toonsoort niet langer opnieuw te verbergen.

Volta/Herhalingslijn toevoegen: sleep de lijn niet met de muis zoals op de video (dit was eigenlijk ook reeds foutief in MS2), maar kijk eens op https://musescore.org/nl/handboek/voltas-1ste-en-2de-einden voor het correct toevoegen van deze lijnen.

Ik denk dat dit zowat de belangrijkste lessen zijn mbt tot de basis indien je over andere lessen nog specifieke vragen hebt, stel gerust.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.