Liedtekst uitlijnen

• Oct 20, 2021 - 09:49

Ik krijg de liedtekst(en) niet mooi horizontaal onder de noten geplaatst. Vermoed dat dit te maken heeft met de instelling(en). Maar welke?
Automatisch plaatsen is aangevinkt.
Volg notenbalk grootte heb ik niet aangevinkt. (voorbeeld 001)

Automatisch plaatsen is aangevinkt.
Volg notenbalk grootte aangevinkt. (voorbeeld 002)

Ik voeg een afbeelding toe om te laten zien wat het probleem is. Ik werk met de laatste versie. OS: Windows 10 (10.0), Arch.: x86_64, MuseScore version (64-bit): 3.6.2.548021803, revision: 3224f34.

Met dank voor een reactie.

Attachment Size
Liedtekst-MuseScore-001.png 10.87 KB
Liedtekst-MuseScore-002.png 10.25 KB

Comments

In reply to by Henk De Groot

Alvast bedankt voor je reactie. Zo als altijd voer ik de liedtekst in met [Ctr+L). Ik gebruik MS al vele jaren en tot aan de update naar 3.0 en volgende updates had ik geen problemen. Ik vermoed dat het aan de instellingen ligt. Maar wat ik ook probeer ik kom er niet uit. Ik heb het vooraf ingestelde Font (Edwin) geprobeerd en enkele andere, maar zonder het gewenste resultaat. In de bijlage een sceenshot van de instelling die ik heb staan.

Met vr. gr. Mart.

Attachment Size
Liedtekst-MuseScore-003.png 33.51 KB
Liedtekst-MuseScore-004.png 75.4 KB

In reply to by martdullens

Dit is heel vreemd. Mijn instellingen zijn hetzelfde (op de dikte van Melisme na) en ik heb dit probleem niet.
Ik kan wel hetzelfde effect krijgen door het handmatig verplaatsen van de tekst, maar vewacht niet dat dit in dit geval aan de orde is.
Is het mogelijk om het musescore bestand te delen?

In reply to by Henk De Groot

Hallo meneer De Groot, dat kan. Ik laat hieronder een link naar het muziekstuk waarin het probleem zichtbaar is. Dat gebeurt niet alleen bij dit nummer maar in alle muziekwerken met tekst die ik in de laatste 2 updates gemaakt heb. Het gebeurt ook met oude partituren die ik open. Ook daar verschuift de tekst.
Alvast bedankt voor de genomen moeite
met vr.gr. Mart Dullens.

https://musescore.com/user/704481/scores/7077009?share=copy_link

In reply to by martdullens

Hallo meneer Dullens,

Ik heb goed nieuws, want ik heb de instelling gevonden die dit veroorzaakt. Het gaat om de Automatisch plaatsen optie en daarin de instelling voor het bereik van het verticaal uitlijnen (te vinden in Opmaak->Stijl->Partituur).
Deze optie heeft 3 mogelijkheden: Systeem (dat is de standaard waarde), Maat en Segment.
In uw partituur staat deze op Segment:
stijl-partituur-instelling.png
Als u deze optie in Systeem wijzigt dan wordt de liedtekst weer netjes op 1 lijn gezet voor het huidige systeem (notenbalk).
Als u deze optie in Maat wijzigt dan wordt de liedtekst ook netjes op 1 lijn gezet maar dan per maat. Er kan dan dus iets verschil zitten in de ene maat t.o.v. de andere.
Met de huidige instelling wordt er gekeken naar de "segmenten" die op dezelfde positie staan er wordt aan de hand daarvan de liedtekst geplaatst.

Ik zie dat deze optie niet in het handboek staat. Ik ben er wel achter gekomen dat de optie in ieder geval van invloed is op liedtekst. Ik probeer te achterhalen waar deze optie nog meer effect op heeft en zal vervolgens het handboek bijwerken met deze info.

Hoop dat u het hiermee kunt oplossen. Mocht het om welke reden dan ook niet zo zijn, laat het gerust weten.
groet, Henk

In reply to by martdullens

Blij dat het opgelost is.

Voor nieuwe partituren is het een beetje afhankelijk van hoe u een nieuwe partituur begint. Als u gebruikt maakt van een eigen sjabloon, dan dient u het sjabloon te openen, de instelling aan te passen en vervolgens het sjabloon opslaan in de map waarin de sjablonen staan. Zie ook: https://musescore.org/nl/handboek/maak-een-nieuwe-partituur#templates

Het kan ook zijn dat u een eigen stijl bestand heeft gemaakt en ingesteld om te gebruiken. In dat geval zult het stijl bestand moeten bijwerken. Zie ook: https://musescore.org/nl/handboek/opmaak-en-lay-out#save-and-load-style

Deze instelling ligt opgeslagen in het MuseScore bestand. Dit betekent dat dit voor bestaande partituren (na het openen) opnieuw zal moeten worden ingesteld. Eventueel kan dit ook door na het openen van de partituur een aangepast stijl bestand te laden en toe te passen.

Hoop dat dit u op weg helpt, anders hoor ik het wel.
gr. henk

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.