crescendo mf decrescendo

• Jan 6, 2022 - 20:50

Beste,

In bijlage zie je een probeersel om op 1 noot een cresc dan mf en dan decresc te zetten. Is er een optie om zo iets met 1 klik te fixen. Soms is er te weinig plaats en loopt alles in elkaar. Daarbij als je een "partij" aanmaakt vanuit een full score dan flipt alles op elkaar. Graag een oplossing voor dit vaak voorkomend probleem.


Comments

De oplossing die ik hier meestal gebruik is om in stem 3 of 4 rusten in te geven en deze onzichtbaar te maken. Maar dit laat me wel toe om de symbolen in een goede volgorde toe te voegen en invloed te hebben op de timing van het afspelen.
Ook wanneer je er een partij van maakt zal de volgorde vervolgens nog steeds gerespecteerd worden.

In reply to by Theo Moors

Dat was niet echt waar ik op doelde, want nu zijn al je symbolen nog steeds aan hetzelfde tijdstip gelinkt. Kijk even naar de bijlage, waarbij ik enkel voor de laatste decrescendo via het instellingenoverzicht een expliciete waarde opgaf. Alle anderen zijn aan rusten in stem 2 toegekend en maken gebruik van tussenliggende dynamische tekens zodat ik geen expliciete waardes via het instellingenoverzicht moet opgeven:

Opzet:
328139-snd-rusten-in-andere-stem-opzet.png

Resultaat:
328139-snd-rusten-in-andere-stem-resultaat.png

Attachment Size
328139-snd-rusten-in-andere-stem.mscz 4.41 KB

In reply to by jeetee

Jeetee, ik krijg het niet nagemaakt.
Bij jou is enkel de zichtbare noot blauw maar de rest groen (2de stem).
Als ik een 2de stem toevoeg (met groene rusten) en de cresc/decresc aan de groene rust koppen dan wordt die cresc/decresc toch blauw. Ik krijg dat niet afgedwongen, gebruik jij een bepaalde toets of zo? Ook worden mijn cresc/decresc veel te lang.
(Ik werk met een iMac, niet met Windows).
Een video zou wenselijk zijn.

In reply to by Theo Moors

Ik vermoed dat jij ze toevoegt door in het palet te klikken? Ikzelf gebruik het kleiner dan/groter dan sneltoetsen van mijn toetsenbord, dus daar zit het verschil.

Nu, wanneer je op de rust klikt en vervolgens in het palet zal het symbool inderdaad tot het einde van de maat toegevoegd worden. Ondanks dat het blauw/stem 1 is, zal je toch de lengte met Shift+pijltje kunnen aanpassen zoals vermeld op https://musescore.org/nl/handboek/lijnen#change-length

In reply to by jeetee

Jeetee, het is me blijkbaar gelukt om de cresc/decresc aan te passen op 1 noot. In bijlage heb ik in jou laatste maat dat toegepast . Ook moet alles aan de onzichtbare rusten hangen. Zo kom ik er achter dat pijltje groter/kleiner toestaat om cresc/decresc te plaatsen en niet enkel zoals ik doe via Paletten. Het geluid zwelt/vermindert ook bij afspelen.
(by the way, iemand zei me om een midi te sturen naar mijn opdrachtgever en die dan te laten afspelen met Logic Pro, het geeft een beter geluidsweergave van de instrumenten, realistischer dan mp3)

Meastro bedankt, Theo

Attachment Size
cresc:decresc op 1 noot.mxl 2.11 KB

In reply to by Theo Moors

Afhankelijk van welke afspeelgeluid je wenst kan je zeker ook een MIDI naar een DAW (Digitaal Audio Werkstation) exporteren, zoals Logic Pro. Je zal echter in die pakketten ook nog een paar dingen moeten instellen om beter/realistischer geluid te krijgen dan in de standaard MuseScore synthesizer.
Het eindproduct is dan nog steeds een audiobestand zoals bvb een mp3 (het formaat mp3 heeft niets met realisme te maken, maar is een opslagformaat voor audio, geproduceerd door bvb MuseScore of Logic Pro).

Hou wel even in het achterhoofd dat MIDI op zich een afspeelinstructieformaat is, het is zelf geen audioformaat en ook geen partituurformaat. Indien je de partituur ook wenst te behouden, hou dan zeker ook het MuseScorebestand of een MusicXML kopij.

In reply to by Theo Moors

Dat project is zelfs gratis (maar niet open source) en zal beschikbaar komen in MuseScore 4. De huidige werkingsnaam is "MuseSampler", maar ik verwacht niet dat we het voor de beta-versie van MS4 zullen kunnen uitproberen.
Ook krijgt MuseScore 4 directe ondersteuning voor VST plugins (een soort van virtuele instrumenten) waarvan er een heleboel betalend beschikbaar zijn op het internet.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.