notenbalken musescore

• Nov 8, 2022 - 20:51

kan iemand mij vertellen hoe je de (noten)balken in musescore groter kunt maken en de afstand tussen de afzonderlijke notenbalken kleiner. Ik probeer te spelen vanaf smartphone en soms zijn de partituren eenvoudig te klein.
bv dank Ben


Comments

In reply to by jeetee

Nee, ik probeer gewoon zelf een nummer te schrijven voor een dweilorkest. Om de leesbaarheid vanaf harpje
te verbeteren zou ik op A5 formaat graag de maten wat korter hebben, de noten wat groter (dikker) en de afstand tussen de notenbalken wat kleiner (dan passen er meer notenbalken op een A5). Ik heb musscore op mijn labtop staan en een licentie aangeschaft, zodat ik pdf's en muzieknummers kan importeren.
Hoop dat iemand mij kan vertellen of dit kan en zo ja, hoe??

mvrgroet, Ben Crombaghs

In reply to by crombaghs

Het is me nu nog steeds niet duidelijk hoe je op je smartphone probeert te bekijken. Want indien dit via de MuseScore App is dan heeft het vergroten van de notatie in de editor vziw geen invloed. De app heeft zijn eigen logica om partituren weer te geven en negeert een hele hoop stijlinstellingen.

Maar aangezien het nu plots over A5 gaat, zal ik er even van uitgaan dat je je partituur bvb als PDF exporteert en op die manier wél controle hebt over de layout.
Als eerste wil je de basis schaling van de partituur zo instellen dat je de gewenste nootgrootte bekomt. Dit doe je via "Opmaak → Pagina-Instellingen… → Schaalfactor". Hier kan je ook de paginamarges zo klein instellen als je wil.
De volgende instelling is te vinden onder "Opmaak → Stijl… → Maat → Tussenruimte" en die zet je op 1. Er zijn nog een hele reeks andere instellingen hier te vinden om de maten alsnog verder te verkleinen. En uiteraard wil je ook de minimale afstand tussen systemen en notenbalken verkleinen op de "Pagina" instellingen in dit venster.

Tenslotte nog dit: de muzieknotatiesoftware is volledig gratis, er bestaat geen licentie voor. Ook de experimentele service van musescore.com die een standaardversie van Audiveris (ook gratis en open source) aanbiedt om een PDF te importeren is gratis. Ben je dus goed bewust van waarop je jezelf abonneert (zie ook https://musescore.org/en/faq#faq-20657 voor meer (engelstalige) verduidelijking).

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.