Score layout

• Dec 4, 2022 - 19:18

Hoe kan ik in musescore3 de notenbalken op verschillende bladzijden uitlijnen.
Ik heb namelijk een score met op het eerste blz 9 notenbalken staan, en op de tweede blz 4 notenbalken.
De afstand tussen de notenbalken op de tweede blz is veel te groot.
Hoe kan ik deze afstand voor beide blz hetzelfde maken ?

Bedankt
Mvg
Etienne


Comments

De standaard aanpak in deze situatie is om je partituur iets beter uit te balanceren. In plaats van 9 en 4, kan je bvb een pagina-einde toevoegen na systeem 6. Dan eindig je met 6 systemen op de eerste pagina en 7 systemen op de tweede pagina. Rekening houdend met dat er meestal ook een titel op de eerste pagina aanwezig is, zal dit er vermoedelijk al een pak beter uitzien.

Zie https://musescore.org/nl/handboek/afbrekingen-en-afstandshouders voor meer info over een pagina-einde en hoe het toe te voegen.

In reply to by vlbrgt

Nee (en ook een beetje Ja ;-) )

Er zijn een hele hoop stijlinstellingen die invloed hebben over hoe je pagina's eruit gaan zien. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de muziek te vergroten tot ze gelijkmatiger verdeeld wordt. Of verkleinen, zodat alles net op 1 pagina past (zolang het nog leesbaar blijft). Dit kan je doen via Opmaak > Pagina-Instellingen > Schalingsfactor.

Je kan er ook voor kiezen om wel de 9&4 verdeling te behouden, maar op de tweede pagina lege ruimte over te houden. Daartoe kan je met maximale systeemafstand spelen in Opmaak > Stijl > Pagina. Eventueel kan je hier ook kiezen om verticaal uitlijnen uit te schakelen (meestal doe je dit enkel voor partituren met slechts 1 instrument).

Of misschien wou je in die extra ruimte op de tweede pagina eigenlijk nog tekst/afbeeldingen toevoegen. In dat geval kan je best een verticaal kader aan het einde toevoegen. Door de hoogte van het kader te vergroten, blijft er minder lege ruimte over voor de partituur; hierdoor zal MuseScore je systemen dan ook minder ver uitrekken.

Zie ook https://musescore.org/nl/handboek/opmaak-en-lay-out voor een overzicht van de meeste stijlinstellingen die beschikbaar zijn.

In reply to by vlbrgt

In dat geval zou ik in eerste instantie gaan voor het uitschakelen van de verticale uitlijning in Opmaak > Stijl > Pagina, waarna je nog steeds een minimale en maximale systeemafstand kan instellen.
Neem zeker ook een kijkje naar deze afbeelding (https://musescore.org/nl/handboek/opmaak-en-lay-out#style-page) waarop de verschillende stijlinstellingen visueel worden uitgelegd.

Veel succes (en muzikaal plezier!)

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.