Viola da Gamba

• Oct 7, 2024 - 21:10

Beste mensen,
na een van de laatste up dates van Musescore 4.4.2.24..... Mis ik in het pallet "Oude muziek" bij de strijk instrumenten de Viola da gamba. Er is wel iets ander in gekomen de Bas violone. Wat is de Rede voor deze verandering. Kan hij weer terug geplaatste worden. In een barok orkest waar ik in speel en een Viola da gamba een veelvoorkomend instrument. Een Bas vilone is echt een ander instrumen.
vriendelijke groet
FredPaul Vogel


Comments

Hallo, volgens de informatie die ik kan vinden is Viola da gamba in MuseScore in ieder geval hetzeflde instrument als de huidige Bas viol. De wijziging is op verzoek gedaan omdat het niet duidelijk is wat "Viola da gamba" is. Zie: https://github.com/musescore/MuseScore/issues/21662

gamba.png

Er zijn dus vier verschillende "viola da gamba" instrumenten.
In de verschillende commentaren die te lezen zijn in de link staat wel dat men nadenkt over een oplossing waarbij er alternatieve namen voor instrumenten opgenomen kunnen gaan worden in de lijst.

Voor nu zou ik zeggen is het wellicht een idee om een eigen sjabloon te maken/gebruiken met de gewenste naam voor het instrument. Dit zou bv een partituur kunnen zijn die al eerder gemaakt is. Hierbij zou de naam voor de notenbalk zoals die in het sjabloon staat worden behouden en hoef je hem niet iedere keer aan te passen.

In reply to by Henk De Groot

Dag Henk,
Dank voor je antwoord.
Door de keus een bas viola da Gamba een bas viol te noemen wordt het wel een rommeltje bij de oude muziek. In barok muziek worden
naast de 4 soorten Viola da gamba's ook violen gebruikt , Dit zijn 2 verschillende families van strijk instrumenten. Het zou veel handiger zijn die families uit elkaar te houden.

Hartelijke groet
FredPaul Vogel Viola da gamba speler

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.