apostrof

• Oct 26, 2024 - 21:29

De enkele ( ') en de dubbele apostrof (") zijn op dezelfde toets op het toetsenbord bereikbaar.
In een tekstverwerker kan ik deze gewoon gebruiken.
Echter in de teksten binnen Musescore zie ik dan niets. Alleen een spatieruimte.
Als ik ze uit de speciale tekenset van Windows kopieer en plak binnen de Musescore tekst dan komen ze er wel.
Is hier een oplossing voor?
Musescore 4.4.3 gebruikt samen met Windows 11


Comments

Ik vermoed dat de VS internationaal toetsenbord indeling is ingesteld in Windows. Hiermee krijgen deze (en andere) symbolen een speciale optie om zo karakters met deze leestekens te combineren.

Na het intoetsen van de apostrof kun je gewoon het volgende karakter intoetsen, als deze niet gecombineerd kan worden met het leesteken dan worden de karakters nu zichtbaar. Kunnen ze echter wel gecombineerd worden (zoals met de letter e), dan verschijnt de gecombineerde letter.

Om een enkel teken krijgen kun je in de meeste programma's een spatie type na het teken, dan zal het teken zelf worden ingevoerd. Dit werkt helaas niet in MuseScore. Je kunt wel hetzelfde teken twee keer intoetsen en vervolgens de Backspace gebruiken om het laatste (tweede) teken te verwijderen.

Een andere optie is om de toetsenbordindeling in Windows (tijdelijk) naar "standaard" VS te zetten (dus zonder internationaal). Dan worden deze tekens niet meer gecombineerd.

Hoop dat dit helpt.

In reply to by Henk De Groot

Dank voor de uitgebreide info. Hoe te schakelen tussen VS en Ned. toetsenbord op mijn laptop kon ik niets vinden. Wat wel goed werkt is idd. twee maal op dezelfde toets (waar de enkele en de dubbele apostrof samen op staan) drukken. Dan komt de dubbele apostrof achter de Musescore-tekst te staan. En dan de backspace toets gebruiken om van de dubbele weer een enkele apostrof te maken. Daar doe ik het mee.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.