Bas guitar + tablatuur

• Oct 15, 2017 - 13:25

How do i connect a basguitar line (F-key) on a 4 line tablatuur? The manuel makes no sense. They are talking about connecting the twoo but it is unpossible to do so. With connecting i mean, every note i write in the above line it should do something in the tablatuur line, but nothing is happening.


Comments

In reply to by jeetee

Beste jeetee,
Het is geen kwestie dat het niet duidelijk is alleen dat het op deze manier niet werkt. Bij gekoppeld staat er links van de instrumenten een dunne lijn die inderdaad aangeeft dat er gekoppeld is, maar zoals jezelf in de pdf kunt zien is dat daar niet het geval. Een van de sjablonen (gitaar + tabulatuur (zo schrijf je het)) kun je dat heel goed zien.
Los van dit, is de beschrijving hoe het wel zou kunnen niet helder. Dus je voorbeeld is helder maar de beschrijving in de handleiding niet.

In reply to by abeltje

Even terugkeren:
Vertel eens stap voor stap wat jij doet.
Vertel dan ook bij welke stap het volgens jou foutloopt. Vertel er ook bij (misschien met een afbeelding) wat je wel zou verwachten.

Aan je huidige antwoord kan ik helaas ook kop noch staart aan vastbinden:

  1. Volgens je eerste zin zijn de instructies wel duidelijk, maar werkt "het" niet.
  2. In welke PDF moet ik iets zien?
  3. de linkerlijn waar je op doelt is vermoedelijk gewoon de systeemlijn, die heeft helemaal niets te maken met of een notenbalk gekoppeld is aan een andere of niet
  4. Wanneer je het gitaar+tabulatuur sjabloon gebruikt, krijg je een 'gewone' 6-string gitaar in solsleutel. Hoewel je hier zelf dan allerlei aanpassingen kan gaan maken, is het hopen makkelijker om te starten met "Kies Instrumenten" en meteen voor bas-gitaar kiezen.
  5. Mijn beschrijving in mijn vorige post komt nagenoeg letterlijk uit de handleiding en ik gaf verder geen voorbeeld. Dus wat is nu helder en wat zou je anders geformuleerd willen zien?

In reply to by jeetee

Beste Jeetee,

Sorry dat ik niet eerder heb geantwoord.

Ik zal proberen je vragen een voor een te beantwoorden.

1) mijn antwoord slaat op het bestand wat je meegestuurd had. Wat daar stond is waar het inderdaad om gaat. Maar er is verschil tussen de opsomming van de instrumenten en gekoppelde instrumenten. En ik ben opzoek naar gekoppelde instrumenten.

2)Die jezelf hebt meegestuurd

3) Dat is helaas niet waar wat je daar schrijft, indien notenbalken/instrumenten/TAB gekoppeld zijn dan is de linkerlijn, wat jij noemt de systeemlijn, doorgetrokken. (zie bijlage (musescore) waarbij de notenbalken met elkaar verbonden zijn)

3a) bijlage musescore1 kun je zien dat de notenbalken niet met elkaar verbonden zijn.

musescore1.jpg

4) Als je de gitaar + TAB als sjabloon gebruikt dan kun je inderdaad de gitaar naar basgitaar omzetten maar daarmee blijft de TAB 6 snarig. Verander je die ook naar 4 snarig dan gebeurd er niets meer in de TAB als je noten noteert in de notenbalk. Wat bij de eerste setting (gitaar + TAB) wel gebeurd.
5) Het koppelen zal denk ik alleen van toepassing zijn als je een snaarinstrument koppelt aan de TAB notatie. En zoals ik onder 4 al schreef is het geen kwestie van wat dingen veranderen want dan gebeurd er niets meer bij het TAB deel.

Ik zou zeggen probeer het zelf uit met de gitaar + TAB sjabloon. Misschien dat een van de dingen zou kunnen zijn dat er meerdere wegen naar Rome leiden die verschillende effecten geven

Mijn ervaring is in ieder geval, de gitaar + TAB sjabloon nemen en die aanpassen werkt niet.

Groet,
Riny van Abel

Attachment Size
musescore.jpg 19.92 KB
musescore1.jpg 27.39 KB

In reply to by abeltje

1&2) Ik heb helemaal geen bestand opgestuurd en al helemaal geen PDF. In mijn antwoord stond wel de link naar de onlineversie van het musescore handboek.

3) Zoals ik al aangaf was er weinig informatie om van te vertrekken. Waar ik dacht dat je het over een lijn op de partituur had, ging ik ervan uit dat je de systeemlijn bedoelde. Dankzij je schermafbeelding zie ik nu dat jij het over de inspringingslijn in het instrumentenvenster hebt en dus niet over de partituur zelf.
De uitspraak blijft wel geldig; ook die lijn geeft niet aan of een notenbalk gekoppeld is of niet. Deze geeft wel aan dat deze notenbalken bij hetzelfde instrument horen. Voeg bvb eens een piano toe aan je partituur: deze wordt standaard op 2 notenbalken genoteerd, maar deze notenbalken zijn niet gekoppeld.

Wat wel aangeeft dat een notenbalk gekoppeld is, is de aanwezigheid van een vinkje in de kolom 'Gekoppeld'; zoals je nog net kan zien op je eigen screenshot (musescore)

4&5) Het is perfect mogelijk om van de template voor een gewone 6-string gitaar te starten en alle instellingen aan te passen zodat het nog steeds werkt; maar waarom zou je dat willen doen?

Probeer het dus eens als volgt:

  1. Start met de lege "Kies Instrumenten" template.
  2. In de zoekbalk onderaan de linkerkolom geef je bas-g in. De lijst wordt gefilterd.
  3. Dubbelklik op het instrument aan de linkerkolom en je zal het nu in de rechterkolom zien verschijnen, met zijn ene standaardnotenbalk
  4. Klik op de lijn van Notenbalk 1 in de rechterkolom zodat deze geselecteerd wordt.
  5. Klik nu op de knop Voeg gekoppelde notenbalk toe. Er verschijnt een tweede lijn, ook genaamd Notenbalk 1. Merk op dat er nu een vinkje aanstaat in de kolom Gekoppeld.
  6. In de keuzelijst voor het Notenbalktype van die nieuwe notenbalk kies je voor 1 van de Tab. 4-snr. opties: [eenvoudig|regulier|volledig]
  7. Vervolledig de wizard

Merk op dat de stappen die ik hier vermeld nagenoeg exact vermeld zijn onder de afbeelding op de handboekpagina waar ik naar linkte. Die afbeelding toont bovendien ook net de keuzelijst bij een gekoppelde notenbalk waar je het type kan kiezen.

Hopelijk lukt het deze keer beter, anders hoor ik je wel weer :-)

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.