Kezdő vagyok

• Feb 26, 2018 - 19:41

Kedves Bertalan!
1.Hogyan lehetséges, zongorakottában a két sornak más-más előjegyzést irni ? (pl. felső sor 5 b , az alsó semmi).
2.Hogyan tudnám eltolni egy ütemen belül a felső sorban a hangokat, esetleg összekötni őket a foton látható módon.
Előre is köszönöm válaszodat!
Hajnalka


Comments

Meglepő, de lehetséges mindkettő :)
Az elsőnek utána kellett néznem - ha megnyitod az "Előjegyzések" fült a "Paletták"-on (ahonnan az előjegyzést be lehet húzni), simán behúzod, csak közben nyomva tartod a Ctrl-t!
diffkeysig.png
A másodikat pedig úgy csinálod, hogy megírod a kottát az alsó sorban, amit meg föl akarsz rakni a felsőbe, rákattintasz és megnyomod a Shift+Ctrl+Föl gombot.
crossstaffbeam.png

In reply to by ohajni

A másodikban van, ami trükkös. Mi a pontos kérdésed? A legtrükkösebb az utolsó bontott akkordnál a fölső hangok (a negyed, pontozott 8-ad stb.)
6os.png
ezt nem is így szokták kottázni, hanem simán egybekötik a rövid hangot a következő ütem megfelelő hangjával:

image10.gif

In reply to by Bertalan Fodor

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, sikerült összehoznom. Sok furcsaság van ezekben a kottákban, régi írott, össze-visszafirkált Chilf Miklós kották.11 darabját már lekottáztam, szeretném az összeset, ha meg tudom szerezni őket. Ezért vettem rá magam, hogy megtanuljam a musescore-t, ami egyáltalán nem könnyű nekem. Van még 10 miniatürje, + még 2-3 darabja és úgy tudom , talán 1 koncertje is amit sosem játsztak. Nem komponált sok darabot, modern zeneszerző volt, nekem személy szerint nem is tetszik minden darabja, de van pár ami eléggé jól sikerült. :)

https://www.youtube.com/watch?v=Ajirzbj5XNo&t=100s

In reply to by ohajni

Ja, értem. Két lehetőséget mutatok:
- az első szerintem érthetőbb, közelebb van a szokásos jelölésekhez, egyszerűen maradok basszuskulcsban, majd a violinkulcsot behúztam az első, már magas hangra.
- a második lehetőség követi a zeneszerző jelölését. Ha nem érdekelnek a lejátszott hangok, akkor egyszerűen új szövegként illeszted be a basszuskulcsot (klikk a nagy C hangra, Ctrl+T és oda beírod a kis alfa jelű gomb megnyomásával a basszuskulcs jelet, majd egérrel a helyére húzod). Ha érdekelnek a hangok, akkor ezt kombinálni kell a zenei kulcsváltásokkal, az eszköztárról behúzol egy basszuskulcsot rá a nagy C hangjegyre, utána viszont a kétvonalas fisz-gisz-re húzol egy violinkulcsot, aztán ezt a két kulcsot elrejted (klikk rajtuk és V gomb). Ennek az eredménye látszik a második sorban.
- (és egyébként ez két szólamot használ, erről a MuseScore kézikönyvben olvass,ha nincs meg: https://musescore.org/en/handbook/3/voices)

Attachment Size
Screenshot_20190927_083727.png 53.95 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.