Drum notatie (voorslagen met siernoten versus flams
IN slag werk maken we gebruik van Flams. Dit is een ghoste note voorafgaand aan de slag maar hij zit er wel heel kort op. Ik gebruik de notatie onder siernoten want zo wordt hij ook opgeschreven maar als je hem afspeelt zit hij er te ver vanaf en lijkt het een korte roffel.
Comments
Let erop dat je de siernoot gebruikt met de schuine streep door de stok (zie ook https://musescore.org/nl/handboek/siernoten )
Indien deze nog te traag afspeelt naar je gevoel kan je proberen om de timing ervan via de pianoroll editor in te korten.
In reply to Let erop dat je de siernoot… by jeetee
Bedankt voor je reactie. Ik gebruik ook de siernoot met de schuine streep maar hij is verre van wat hij moet zijn. Als ik een inschatting moet maken is het mss wel 1/64 ghoste note vlak ervoor en misschien nog wel dichter bij. Officieel staat er niet eens een maat voor. OK zover de verdere uitleg.
Heb nog even hulp nodig. Waar vind ik de "pianoroll editor". Is het handig om het musescore handboek te kopen of is dat over de top en voldoet datgene wat online beschikbaar is. Ik gebruik het alleen maar voor slagwerk (drums).
In reply to Bedankt voor je reactie. Ik… by bert.schuit@te…
Pianoroll editor is te openen dmv rechtermuisklik op een leeg stuk maat en die in het keuzemenu aan te klikken. Er zijn wel een aantal randopmerkingen bij het gebruik:
* Het lijkt erop dat de lengte-aanduiding in percent*10 gebeurd (1000 = 100.0% ; 250 = 25.0%) ten opzichte van de normaal voorziene nootlengte
* De balkjes passen zich visueel niet aan aan de ingegeven waardes; je zal de editor moeten sluiten en heropenen om het effect te zien.
Terwijl ik dit voor jou aan het uittesten was, bedacht ik echter een veel eenvoudigere oplossing, die misschien zelfs al volstaat. Je kan namelijk gewoonweg de lengte van de siernoot wijzigen nadat ze is ingegeven en ze op die manier inkorten.
In het voorbeeld hieronder heb ik de siernoot ook even een andere toonhoogte gegeven zodat je de lengte ervan makkelijker kan zien in de pianoroll editor:
Het boek "Mastering Musescore" is handig indien je een papieren naslagwerk wenst. Er staat echter niets in dat je niet ook in het online handboek of in de tutorials kan vinden. De aankoop ervan is dus zeker niet noodzakelijk, het kan wel een leuke manier zijn om de MuseScore ontwikkeling een financieel duwtje in de rug te geven en er zelf ook iets aan over te houden. Volledig vrijblijvend dus.
Aangezien je hoofddoel slagwerknotatie is, kan je je alvast verheugen op de volgende MuseScore versie (2.3) die ergens tijdens (tegen het eind van?) deze zomer verwacht wordt. Een van de grote werkpunten daarin is specifiek het verbeteren van de notatie (en vooral het correct afspelen ervan) mbt tot slagwerk/drums.