Vast aantal maten per regel

• Feb 12, 2011 - 20:43

Ik heb waarschijnlijk een hele domme vraag. Hoe is het mogelijk een vast aantal maten op een regel te krijgen. De software doet nu alles automatisch. Dat is bij het toevoegen van tekst (songtekst) onhandig want soms is een maat nu een paar centimeter, en soms een hele regel.

Wat ik graag zou willen is (zeg) 4 maten op een regel en dat voor de hele song (dus ongeacht hoe ze ingevuld worden).

Is dat mogelijk?????

Dank.


Comments

In principe doe je dit instellen bij:
-->> Stijl
-->> Bewerk algemene stijl
-->> Systeem
-->> Zet het aantal maatsystemen vast
Dit werkte bij de vorige versies goed.
Bij versie 1.0 gaan de systemen over de kantlijn heen waardoor deze funktie eigenlijk niet meer te gebruiken is.
Overigens heeft versie 1.0 nog wat meer ongemakken gekregen... :-(
Succes!

In reply to by [DELETED] 675846

dat schijnt nu terug te werken (versie 1.1)
bedankt, daar zocht ik ook al een tijdje naar

weet je trouwens niet waar we meer uitleg kunnen vinden over de verschillende items, per categorie (partituur, pagina, systeem, maat, enz..)
uit beide submenu's:
==> bewerk algemene stijl
==> bewerk tekst stijl

mag desnoods in het engels

gr

Ga in de bovenste werkbalk naar STIJL - Bewerk alg stijl - kies SYSTEEM - en rechts kunnen we invullen hoeveel maten we per systeem (=regel) willen hebben.

Wat echter te doen als we altijd 4 maten per systeem willen, maar nu opeens 5 maten in deze regel (omdat we met herhalingstekens hebben gewerkt, en met een 1 en een 2 ... eigenlijk zijn 1 en 2 dus allebeiden maat 4 om het overzicht hetzelfde te houden) ?

Wie weet raad?

Lou

In reply to by LouD

Ik zou in dat geval de standaard instellen op 5 maten en bij de regels waar 4 maten gewenst zijn een geforceerd regel-einde gebruiken.
je kan ook de standaard instellen op 5 en bij de regels waar 4 maten gewenst zijn telkens de 4 maten selecteren en met lay-out ==> afstand vergroten en/of verkleinen zolang "foefelen" totdat het gewenste effect bereikt is.
naar mijn ervaring: dat kan soms handig zijn of zelfs onontbeerlijk, maar meestal is dat een heel gedoe

succes

wodan7

In reply to by Martien67

Hoi Martin,
Ik heb kort maar niet intensief gekeken of je dit nog gewoon kunt voor instellen, maar van de andere kant heeft dat ook weer niet veel zin omdat de breedte van 1 maat en dus het aantal maten per systeem erg afhangt van welke nootwaarden er gebruikt worden (16 zestienden nemen nu eenmaal meer plaats in dan 4 kwarten) ook een eventuele liedtekst is van invloed op de breedte van de maat en over een vergrote layout bij "pagina-instellingen" zullen we het dan ook maar niet hebben. Wil je nu toch vast houden aan een vast aantal maten per systeem, dan kun je het beste de "System-break" (= 1e icoontje uit "Afbrekingen en afstandshouders gebruiken) en dit elke keer na het gewenste aantal plaatsen. Ook dan kan het voorkomen dat je de pagina-instellingen moet wijzigen als er minder maten per systeem worden gebruikt vanwege bovengenoemde oorzaken.
Groetend Hans55

In reply to by Martien67

Opmaak → Voeg Systeemomslagen toe / verwijder systeemomslagen

Werkt ofwel op een geselecteerd bereik, ofwel voor de volledige partituur. Hou er rekening mee dat dit enkel om de x maten een regeleinde plaatst en dus enkel voor minder maten per systeem zorgt.

Eventueel kan je achteraf nog met uitrekking of een kleinere schalingsfactor alsnog je gewenste aantal maten per systeem verkrijgen.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.