Formatting the bars in a score

• Dec 11, 2019 - 23:34

Hi everyone,
a friend sent me a score to check out, however, the layout could be improved somewhat.
There are some bars that contain 8 quavers, and the last two quavers are goodness knows how far apart, with the intention of stretching the bar out, then some bars are about half the size of other bars.

How can I make the bars more or less equal?
I have been looking through layout and styles etc. but found nothi ng that really helped (maybe the most recent updates put a few things in different places).

If someone could push me into the right direction, that would help immensely.
Kind regards.


Comments

Hallo,
Je bent op het Nederlandse forum en de taal is dus Nederlands.
Misschien kun je de score als attachment bijvoegen, dan is het veel duidelijker wat je bedoelt.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Ah, excuseer.
Ik wist het niet, ik had hier wel veel Nederlands gezien maar normaal kom ik steeds op het Engelstalige forum uit, dat is dus bij deze opgelost.
Ik zal dus even de partituur bijvoegen.

Het probleem is dus dat sommige maten die 8 achtste noten bevatten gerokken zijn zodat er ongelooflijk veel ruimte is tussen de laatste 2 noten, terwijl andere maten dan weer half zo klein zijn als andere.

En met de laatste updates schijnen de stijlinstellingen enz. veranderd te zijn.
Dus, als iemand mij kan helpen om de partituur wat meer éénvormig te krijgen zou dat ten zeersye op prijs gesteld worden.
Beste groeten.

Attachment Size
shostakovitch_gadfly_romance (2).mscz 54.93 KB

In reply to by mrfdes

Hoi mrfdes,
Jouw probleem ontstaat door de enorme hoeveelheid tempowisselingen binnen een maat. Ze zijn weliswaar onzichtbaar gemaakt maar ze nemen toch zeer veel plaats in en daar past MusScore de breedte van de maat op aan. Een twee drie heb ik daar geen oplossing voor.
Groetend, Hans55

In reply to by mrfdes

Hoi Frankie,
Bijgaand de score waarbij ik de tempowisselingen weg heb gehaald, alleen aan het begin heb ik 80 bpm neergezet, maar dat is makkelijk aan te passen. De tempowisselingen is sowieso iets wat de dirigent zal aangeven, wel kun je eventueel met notenbalkentekst de vertragingen en versnellingen aangeven, hetgeen in het origineel al staat. Verder heb ik de namen aangepast zodat deze ook correct in de mixer genoemd worden en de bas-accordeon van een F-sleutel voorzien zoals gebruikelijk is.
Misschien is het hiermee toch een bruikbaar geheel geworden.
Groetend, Hans55

In reply to by hans55

Hartelijk bedankt, Hans.
De mens die de partituur maakte is je enorm erkentelijk (ik trouwens ook).
Hij zal waarschijnlijk ook nog wel contact met je opnemen.
Nog eens van harte bedankt.
Hartelijke groeten,
Frankie.

In reply to by mrfdes

Het probleem ligt inderdaad bij de vele tempomarkeringen die elk hun eigen segment veroorzaken. Ik vraag me af hoe deze werden toegevoegd, aangezien de meerderheid niet langer aan een bestaande noot hangt.

Tenzij er een extreem specifieke timing gevolgd dient te worden, heeft meer dan 1 markering binnen dezelfde noot weinig tot geen effect in vergelijking met gewoonweg 1 markering per aanwezige noot.

Om je een idee te geven, bij het binnenkomen van maat 9 is het tempo 1/4de noot = 71.
De 1/8ste noot die aan het begin van de maat staat zou dus 0,42253521126760563380281690140845‬ seconden duren en de daaropvolgende noot komt op tel 1,5. Echter wordt in je partituur het tempo gewijzigd naar 70 op tel 1,35833. Wanneer je dat in rekening brengt duurt de 1/8ste noot nu 0,42424551307847082494969818913481‬.

Het gaat hier dus over een timing verschil van 1,7 milliseconden

Tijdens de volgende 1/8ste tel vinden zo maar liefst 6 verschillende tempowijzigingen plaats, resulterende in een totale duur voor deze tel van 448,7354107 milliseconden. Dat zou overeenkomen met 1 enkele tempowijziging naar 66,85454119 op het begin van die noot. Indien je de "gemiste" 1,7 milliseconden van de voorgaande tel hier wenst te compenseren, kom je uit op een enkele tempowijziging van 66,60070052.

Het spreekt voor zich dat zo'n verschil compleet verwaarloosbaar is bij partituren die door mensen gespeeld worden. En zelfs bij computergestuurd afspelen is de kans dat deze extace timing nodig is eerder klein.
Ik heb in de bijlage maat 5, 6 en 9 aangepast, waarbij het totale timingverschil miniem zou moeten blijven.

Indien deze toch noodzakelijk zou zijn, dan raad ik je in de toekomst aan om voor dit soort aanpassingen geen tempowijzigingen te gebruiken (of ze nog steeds te beperken per effectief bestaande noot), maar om gebruik te maken van de Piano Roll functionaliteit om de timing van afspeelgegevens fijn te stellen. Zo lijdt de weergave van de partituur er niet onder.

Om eenvoudig graduele tempowijzigingen toe te passen, kan je ook gebruik maken van volgende plugin, die zich inderdaad beperkt tot het aanbrengen van tempomarkeringen bij bestaande noten: https://musescore.org/project/tempochanges

Attachment Size
298440_shostakovitch_gadfly_romance.mscz 55.28 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.