Een twee stemmig werk, eenmaal S/A en eenmaal T/B

• Feb 5, 2020 - 09:43

Hallo mensen
Ik heb een tweestemmig werk van 18 maten dat gezongen kan worden door sopranen en alten of door tenoren en bassen
Omdat het maar zo'n kort werk is zou ik het samen op een bladzijde willen schrijven.
Kan dat ???
Groetjes

Attachment Size
068 O Maria Sopr-Alt.mscz 15.57 KB
068 O Maria Tenor-Bas.mscz 13.34 KB

Comments

Bedoel je allemaal samen in 1 systeem (zoals in de bijlage?).

Dit doe je door via Bewerken → Instrumenten een Tenor & Bas instrument toe te voegen aan de Sopraan-Alt partituur. Vervolgens selecteer je de volledige Tenor & Bas lijnen uit die partituur, kopiëer je ze, en plakt ze in de eerste maat van de Tenor in de (oorspronkelijk Sopraan-Alt) partituur.

Vervolgens heb ik ook nog een haak voor Tenor & Bas toegevoegd, een beetje meer afstand tussen beide systemen toegelaten en de vrije ruimte onder het titelkader vergroot.

Indien je een andere manier van weergave wenst, gelieve dan een voorbeeld of uitgebreidere omschrijven te geven van wat je gewenste eindresultaat zou moeten worden.

Attachment Size
300643_068 O Maria SATB.mscz 23.13 KB

In reply to by jeetee

Hallo Jeetee
Bedankt voor je reactie.
Nee dit bedoel ik niet, deze methode ken ik.
Zie mijn voorbeeld, maar nu wil ik voor het tweede gedeelte de "Notenbalk/partij eigenschappen" wijzigen in tenor en bas. Kan dat?
Een tweede vraag die ik heb is, nu maak ik ruimte tussen twee notenbalken met "CTRL-L" en dan plaats ik daar b.v. een puntje. Kan ik ook op een andere manier ruimte creëren ?
Groetjes

Attachment Size
068 O Maria S&A en T&B.mscz 25.71 KB

In reply to by heha1942

Op die manier moet je er enkel mee leven dat bij afspelen beide partituren na elkaar worden gezien door MuseScore.

Je kan zeker het gewenste effect bereiken; vertrekkende van je bijlage:

  1. Voeg Tenor en Bas toe als instrumenten (Bewerken → Instrumenten). Deze zullen nu over de volledige partituur verschijnen.
  2. Selecteer in het tweede gedeelte de Sopraan & Alt partij (klik op de eerste sopraannoot, Shift+klik op de laatste altrust).
  3. Knip (Ctrl-X)
  4. Klik op de eerste maat van de Tenorpartij in het tweede gedeelte
  5. Plak (Ctrl-V)
  6. Klik op de eerste maat van de Tenorpartij
  7. Klik op de Haak uit het pallet Haken, deze verschijnt nu vooraan de notenbalk.
  8. Dubbelklik de net ingevoerde haak, er verschijnt een blokje onderaan de haak
  9. Versleep het blokje tot onder de baspartij en laat los; de haak zou nu op alle systemen over beide partijen moeten staan.
  10. Opmaak → Stijl… → Partituur
  11. Vink Lege notenbalken in systeem verbergen aan en klik op OK

Ruimte creëren tussen notenbalken en/of systemen doe je inderdaad best niet door liedtekst toe te voegen. Laten we deze dus eerst verwijderen:

  1. In maat 13, rechtermuisklik op het onderste puntje
  2. In het verschenen menu, kies voor Selecteer → Meer…
  3. In dit venster vink je de optie voor Zelfde subtype (verse 5) aan en klikt op OK
  4. Rechtermuisklik nu op het puntje er net boven en open opnieuw de Meer optie
  5. Vink ook nu opnieuw Zelfde subtype aan maar kies in het Actie gedeelte ook voor Voeg toe aan selectie alvorens op OK te klikken
  6. Herhaal stap 3 & 4 nu ook voor het puntje van de 3de strofe liedtekst
  7. Delete

Nu valt het inderdaad op dat de afstand tussen notenbalken van hetzelfde systeem wel OK lijkt, maar de afstand tussen de systemen onderling zeer krap is. De oorzaak hiervan is te vinden in je stijlinstellingen.
Open dus Opmaak → Stijl… → Pagina en vergroot de waarde bij Maximum systeemafstand naar bvb 25sp. Nu laat je MuseScore veel meer ruimte om systemen in een pagina te plaatsen (waarbij min/max systeemafstand gerespecteerd worden) en ziet je partituur er meteen een stuk leesbaarder uit.

Maar in deze partituur kunnen we nog een stapje beter doen; Aangezien je eigenlijk twee partituren onder elkaar plaatst, lijkt het me logisch om een duidelijkere scheiding tussen beide partituren te veroorzaken. Dit kunnen we makkelijk bereiken door een Verticaal kader in te voegen:

  1. Selecteer de eerste maat van de tweede sectie.
  2. Voeg toe → Kaders → Voeg verticaal kader in

Nu we dit kader hebben, lijkt het me ook logisch om de "Tenor & Bas" indicatie daar toe te voegen ipv als notenbalktekst bij de eerste maat.

  1. Rechtermuisklik op het kader
  2. Voeg toe → Partijnaam
  3. Na het intikken van de gewenste tekst (Tenor & Bas) druk je 1maal op Esc. Je verlaat nu tekstbewerkingsmode, maar de tekst zelf blijft geselecteerd
  4. Zorg ervoor dat het Instellingenoverzicht open is (F8)
  5. Wijzig de lettertype instellingen zoals gewenst (Times New Roman, 11pt, Italic om overeen te komen met de notenbalktekst die je had)
  6. Wijzig de verticale alignatie van je tekst door op het 3de icoontje ervan te klikken (die A op een stippellijn). De omschrijvingstekst als je er even met je muis blijft bovenhangen leest als volgt: Lijn de onderkant van de tekst uit naar het referentiepunt.
    Dit plaatst je tekst onderaan de kader.
  7. Verwijder de originele notenbalktekst

Ik heb ook een systeemomslag aan maat 9 van de tweede sectie toegevoegd, zodat het partituurverloop bij beide versies gelijk loopt.

Wanneer je nu het kader selecteert, kan je in het instellingenoverzicht spelen met de hoogte en de vrije ruimte voor/achteraan om de invloed van kader tov de systemen te wijzigen; en bijgevolg ook de onderlinge systeemafstand nog wat mee te beïnvloeden (zolang MuseScore speelruimte heeft tussen de eerder gemaakte min/max afstand voor systemen).

Indien je dat allemaal doet, zou je tot zoiets als in bijlage moeten komen.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.