2 achtste noten rust 1 achtste noot onder een balk

• Mar 13, 2020 - 11:28

is het mogelijk om in een groep van vier achtste nootjes onder een balk de derde noot een rust te maken maar dat de balk van noot 2 naar 4 doorloopt.

Attachment Size
De mensen die gaan in het duister.mscz 20.46 KB

Comments

In reply to by jeetee

Beste Jeetee,

bedankt voor je antwoord.
Ik was zelf al aan het proberen gegaan en had de volgende oplossing bedacht.
Ik voeg op de plaats van de rust een achtste noot in. Maak hem onzichtbaar en kopieer uit symbolen een achtste rust teken in plak dat op die plaats.
Is dit acceptabel.
Nog een andere vraag waar ik mee worstel: wat is de stapelvolgorde nu precies en wat kan je ermee en wat gebeurt er wanneer je deze waarde veranderd.
Hoor graag.
Geert Hein

In reply to by glhein

Je oplossing kan zeker ook werken (ik zou ook nog "afspelen" uitvinken voor de verborgen noot), maar lijkt me vooral veel meer werk.
Zolang de partituur binnen MuseScore blijft, lijkt het nog wel ok; maar van zodra je naar andere formaten exporteert zou het kunnen dat die verborgen noot niet langer verborgen blijft. Wat je doet is muzikaal gezien niet langer wat je wil, enkel een visuele markering. (Bvb blinde mensen zullen de verborgen noot te horen krijgen ipv een rust).

Aangezien deze notatie eenvoudig ondersteund wordt binnen MuseScore, zou ik je dan wel aanraden om deze ook te gebruiken (dus op de rust de waardestreepeigenschap "midden" toepassen).

Stapelvolgorde geeft aan welk element "bovenop" welk ander element komt te liggen. Als jouw getal groter is dan dat van het andere element, dan wordt jouw element later getekend (en dus 'bovenop') het vorige.
Zie bijlage waarbij dezelfde maat tot 4 keer toe werd gebruikt, waarbij het enige verschil tussen de 4 maten de stapelvolgorde waarde van de gele lijn is.

Attachment Size
302306-stapelvolgorde.mscz 4.82 KB

In reply to by glhein

beste Jeetee

je moet me toch nog even opweg helpen.
Ik heb ergens anders in dit stuk een rust geselecteerd maar met de beste wil van de wereld zie ik nergens waardestreepeigenschap staan.
Als ik in mijn voorbeeld de derde noot als rust invul loopt de balk niet door.
het is dus de bedoeling: 2 x achtste noot, rust achtste noot en 1 x achtste noot onder dezelfde balk.
Ik ben nieuwsgierig naar je uitleg.
alvast bedankt.
Geert Hein

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.