Stokrichting

• Apr 4, 2020 - 20:16

Ik heb hier een concertband partituur aangemaakt en zie dat de stokken niet consequent in de goede richting staan. Kan dat niet automatisch gemaakt worden volgens deze instructie.
Stokken naar boven of naar onder?

De algemene regel
Over het algemeen worden alle noten boven de derde lijn geplaatst met de stokken omlaag. En alles wat hieronder zit, staat dan weer naar boven toe. Alles wat precies op de derde lijn staat, wordt afhankelijk van de vorige en volgende noten, naar boven of onder gezet. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk, ook als er in een stuk niet gezongen wordt. Toch kan het dus zomaar voorkomen dat een stuk hiervan afwijkt. Schrik dan niet: je weet vanaf nu dat dit te maken heeft met de zangers of zangeressen in dit stuk.


Comments

Bij normale ingave zou dit reeds perfect het geval moeten zijn: Wanneer enkel de eerste stem wordt gebruikt, wisselen de stokken zoals omschreven. Indien je meerdere stemmen gebruikt, zullen stem 1 & 3 altijd hun stokken naar boven hebben en stemmen 2 & 4 zullen omlaag wijzen.

Kan je de partituur waarbij dit volgens jou foutloopt toevoegen als bijlage en vermelden waar we juist moeten op letten?

In reply to by jeetee

Jammer ik heb juist alles handmatig gecorrigeerd. Wat wel opviel, als ik Partijen... uittreksels maak dan staan ze weer verkeerd.
Wat ik voor de correcties deed:
Ik copieerde de bas Bb naar sax bas en bas Eb. Bij de volgende gelegenheid ga ik zeker iets meesturen (is eigenlijk altijd beter).
Alvast bedankt op dit late uur.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.