Malé noty v zákrytu za velkými

• Apr 22, 2014 - 13:29

Dobrý den,

způsob umístění malých not v zápisu harmonických vokálů se tu již řešil, a tehdy mi to pomohlo. Ovšem dnes se z mě neznámých důvodů tento způsob neosvědčil. Když udělám vše podle osvědčeného postupu, kdy zapíšu nejdříve velké noty, které následně udělám neviditelnými, abych získal jejich nožičky, a následně zapíšu na jejich místo malé noty, které naopak nožiček zbavím, jsou ty malé v zákrytu s velkými a mám problém je upravovat (viz Obr. 1), a po převedení do pdf souboru, nejsou vidět ani velké noty, jen jejich nožičky (viz Obr. 2). Prosím o radu co s tím.

Děkuji. Jirka

Attachment Size
Obr. 1.jpg 59.38 KB
Obr. 2.jpg 34.49 KB

Comments

Vyzkoušel jsem si druhý postup, který jsem tu před časem popisoval . Nejdřív jsem měl problém s tím pochopit a odlišit, co vlastně kde v tom příspěvku pod 1) a 2) popisuju, proč, v čem se to vlastně liší, co se tím mělo dosáhnout, jaké jsou jemné rozdíly v přístupu. Toho jsem nechal, protože se mi zdá, že používáte přístup ad 1), přešel jsem k ad 2). Podívejte se na přiložený obrázek, kde jsem, myslím, dosáhl toho, co chcete. Ale mám k tomu, jak jsem k tomu došel, přece jen pár vysvětlujících poznámek.

Jde tu o MuseScore ve verzi 1.3, distribuce Mageia 4, Linux, přitom jsem však při práci na notovém zápisu a s ním, narazil na chování, které mi přišlo vybočující mimo rámec toho, co jsem očekával při operaci, kterou jsem zamýšlel výběr stejného prvku v jednom hlasu.

Noty, ty mi vybrat šly, jak jsem očekával: VybratVíce..., zaškrtneme Stejný hlas, a potvrdíme OK. V pořádku. Ne tak u výběru trámců, tam jsem vždy dostal vybrány všechny trámce, ve všech hlasech.

A tak jsem si opakující se prvek trámce radši označil/vybral sám a nechal jej zneviditelnit. Pro výběr stačí držet klávesu Ctrl a ukazovátkem myši označovat trámce v jednom hlasu jeden za druhým.

Předtím jsem ovšem pozoroval, jak jsem psal osminové noty, že si MuseScore začalo hrát se směry nožiček. První hlas nasměrovalo nahoru, druhý zase dolů. A tak mě napadlo, že v prvním hlasu musím obrátit směr, aby to začalo nějak vypadat, jak potřebuju. V nabídce, která se objeví po klepnutím pravým tlačítkem myši na vybraný prvek, zde jsou to noty - k nim se vztahují nožičky. Vybrali jsou všechny noty, zvolíme: Vlastnosti notySměr nožičky. V rozbalovacím seznamu vybereme tentokrát, jak potřebujeme, směr nožičky Dolů).

Ve druhém hlase jsem následně změnil velikost notových hlaviček na malou: Klepnutím pravým tlačítkem myši na vybraný prvek, v tomto případě vybrané noty druhého hlasu, vybrány jsou všechny: Vlastnosti notyMalý. Čekal jsem, že bude následovat drbání se s posunováním buď nožiček nebo hlaviček, jak jsem to popisoval ve zmiňovaném textu, ale ono nic.

A vypadá to, že by to tak mohlo klidně vypadat? Jen jsem tedy obrátil směr nožiček u prvního zapsaného hlasu dolů, a u druhého automaticky změnil velikost hlaviček not, a zneviditelnil trámce druhého hlasu. A to bylo vše.

Attachment Size
Umístění malých not.png 76.07 KB

In reply to by pfri

Děkuji, ale bohužel tento návod neřeší můj problém. Zaprvé, nemohu dát "vybrat stejný hlas", protože v celé partituře mám těchto prvků víc a vybral bych víc not, než chci, a zadruhé, já nepotřeboval ty noty vybrat, ale dostat se do režimu úprav, čehož se docílí dvojitým kliknutím na notu. A právě to tady nešlo, protože ty noty druhého hlasu byly schovány za notami prvního hlasu a nešlo se k nim dostat. To byl ten hlavní problém. Potřeboval bych vyřešit, proč se mi ty noty druhého hlasu schovávají za noty prvního hlasu, ačkoliv je zneviditelněný. Zajímavé je, že tento problém byl pouze u tohoto taktu. U ostatních, kde byly například nožičky not nahoru, se tento problém neobjevoval.

Napadla mě jedna věc, ale nezkoušel jsem ji, jen jsem se při té myšlence smál. Když jsou tedy dvě noty za sebou v zákrytu, dá se ta notová hlavička, co překáží, a je neviditelná, odsunout byť jen o kousek na stranu? Co by to dělalo pak? Neviditelná, ať si je, kde chce, když není cílem.

Jinak, jak jsem psal, vybírat se dají prvky jednotlivě, po jednom přidávat do výběru, držet Ctrl a klepnutím vybrat další a další (notovou hlavičku, trámec...)

In reply to by pfri

Nemohu tu neviditelnou notu odsunout, jelikož neviditelná je pouze hlavička, nožička ne, protože nožičku neviditelné noty používám dle původního návodu pro ty malé, když chci vytvořit akord který kombinuje malé a velké noty. A když odsunu hlavičku, odsune se automaticky i nožička.

Pro ostatní, kdyby se na to chtěli někdy podívat, by se hodilo nahrát ukázku ve formátu MuseScore. To je názornější než popisy a obrázky. Třeba si něčeho všimnou. Věc je někdy v tom, že ačkoli jsme přesvědčení, že jsme udělali všechno jako posledně, a ono je to přitom jinak, než to být má, tak si jenom neuvědomujeme, v čem je to jiné.

Netýká se to zřejmě tohoto, ale vývojáři, jak popisují v článku z března , zapracovali pro MuseScore 2.0 na tom, aby se hodně z ručního dodatečného štelování kvůli dobrému vzhledu not už nemuselo dělat.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.