van midi ,,naar partituur

• Feb 20, 2016 - 16:58

beste allen,

ben bezig met dit programma maar vind het vrij gecompliceerd, kan iemand me stap voor stap uitleggen hoe ik van een midifile een partituur voor keyboard kan maken, maw één toonladder, akkoorden, tekst, en melodie of gezongen melodie...

vind nergens de geschikte uitleg

alvast hartelijk bedankt !

groetjes

yves

goudketyveségmail.com


Comments

Dag Yves,

Wat je probeert te doen is ook vrij complex. Een MIDI-bestand bevat per instrument enkel klank-informatie. Voor een piano bijvoorbeeld wordt in MIDI geen verschil gemaakt tussen noten voor een linkerhand en die voor een rechterhand. MuseScore zal hier proberen gokken, maar ik merk aan andere posts hier dat het resultaat vaak nog redelijk wat manueel na-werk vraagt.

Meer info over de verschillende instelling bij het openen van een MIDI-bestand met MuseScore is te vinden in het online Handboek: https://musescore.org/nl/handboek/midi-importeren

Als je een voorbeeld MIDI hier kan toevoegen kunnen we je misschien betere tips geven. Op dit moment kan ik je alleen maar aanraden om rechts bovenaan deze pagina door te klikken naar het Handbook en daar de basis van de notatietechnieken binnen MuseScore door te nemen (en vooral zelf uitproberen)

Als je op een bepaalde stap vastloopt, stel dan gerust een vraag over dat specifieke probleem als je er niet kan uitkomen.
Alvast veel succes toegewenst!

In reply to by jeetee

Er moet een uitgekleed midiformaat worden ontwikkeld waar alleen de noot, en de lengte van de noot als heel /half/kwart etc wordt aangegeven in plaats van de tijdsduur. Geen instrumenten etc. Eventueel wel het nummer van de notenbalk. Voor pianomuziek is dat dus rechts(1) of links(2)
In dat formaat kan worden gecomponeerd, getransponeerd, vergroot, etc . Bladmuziek kan van zo'n bestand worden geprint.

Hoi Yves,

het zou nochthans goed moeten gaan zoals jeetee het aangeeft. Start MuseScore klik op "open" en ga vervolgens naar het midibestand waar je dan op klikt en het bestand wordt geladen. Indien het midibestand is vervaardigd vanuit een compleet bestand met text, heb je de text er ook meteen bij staan. Mocht het nog steeds niet lukken stuur dan bij je reactie het midi-bestand als bijlage mee.

Groetend, Hans55

In reply to by hans55

hey hans,

ik deed wat je hierboven vermeld maar er gebeurt niks ! ik klik op open en daarna gebeurt niks en kan ik ook geen enkel ding meer aanklikken , het lijkt alsof het programma vastzit dan...

ik stuur je hierbij één vd midis die ik probeerde om te zetten naar keyboard bladmuziek...
als jij er in slaagt om een keyboardpartituur te maken laat je me dan nog weten hoe je dat deed want bij mij lukt het echt niet !

alvast hartelijk dank ...

zou het kunnen dat er aan mijn pc één of andere file ontbreekt ??? is slechts twee jaar oud; acer aspire e1-522, ik gebruik recent windows tien, en heb ccleaner en windows defender !

nogmaals dank

In reply to by yves.goudket

Hoi Yves,

Ik kreeg ook een salade van noten te zien waar niets van te maken valt. Daarna heb ik de midifile eens afgespeeld en dat is niet om aan te horen en ik kan mij heel goed voorstellen dat MuseScore daar geen correct afschrift van kan maken. De volgende stap was: eens op youtube naar het stuk zoeken, mm dat was heel andere koek. Ik denk dat de midifile beschadigd is. Ik heb best al wat complexe midifiles met 10 instrumenten of meer in MuseScore geladen en dat ging zonder problemen. Maar met deze moet ik passen.
Wel heb ik nog een link voor je waar je de accoorden tijdens de muziek getoond worden, wellicht heb je daar wat aan. http://play.riffstation.com/?v=AToCPb8uCmk
Deze akkoorden zou je in MuseScore in het juiste ritme kunnen schrijven.
Groetend, Hans55

In reply to by yves.goudket

Ik heb die midi-file eens rechtstreeks met een midispeler afgespeeld en het verbaast me niet dat musescore hier moeite mee heeft.
Elke noot lijkt wel een opeenvolging van heel snelle noten. Ik heb al best wat moeite om gewoon op gehoor de melodielijn eruit te halen door alle random/boventonenruis die in je MIDI zitten.

MuseScore toont hier vrij accuraat de noten zoals ze in de midi-file zitten, je MIDI zelf is gewoon een wirwar van extreem korte noten. Ik weet niet waar je die hebt vandaan gehaald, maar dit is verre van een 'propere' MIDI.

Als dit je enige bron is, is je beste kans om op het gehoor de partituur opnieuw in te geven.

hallo

heb die midi gedownload als mp4 van you tube en dan naar midi omgezet, notation composer had hiermee echter totaal geen moeite

bestaat er een programma om midi op te schonen of om te zetten naar music xml

alvast dank voor alle moeite

groeten

yves

In reply to by yves.goudket

Ik was zeer benieuwd naar hoe natation composer hiermee 'totaal geen moeite' had, en heb de trial versie eens geïnstalleerd.

Het resultaat van je MIDI ermee te openen kan slechts marginaal beter genoemd worden volgens mij. Het is inderdaad een 'eenvoudigere' versie, waarbij de spliting tussen linker- en rechterhand beter lijkt te zijn dan in MuseScore.
Het is echter nog steeds een wirwar van 32sten/64ste noten met overbindingen en irreguliere ritmes.

Dat was ook te verwachten aangezien dit de info is in je MIDI bestand. Ook hierop zal je moeilijk verder kunnen werken. De full versie van Notation Composer lijkt wel naar musicXML te kunnen exporteren.

Maar je blijft met hetzelfde basisprobleem zitten. Je hebt door een bepaald programma een mp4 van youtube naar MIDI omgezet. In die MIDI zijn de noten van volgende instrumenten van het filmpje (woudfluit/ocarina/recorder, drumstel, basgitaar, elektrische gitaar, zang, achtergrondzang, piano,…) allemaal samengeperst in 1 piano-instrument.
Zeven instrumenten op 1 of 2 notenbalken persen resulteert onvermijdelijk in een onleesbaar iets, en dat is hoe alles in je MIDI zit opgeslaan.
MuseScore kan perfect van die samengeperste MIDI een partituur weergeven (en doet dat ook).

De juiste plaats om te vereenvoudigen zou zijn in de stap van mp4->MIDI. Tot nu toe ben ik nog geen enkel programma tegengekomen dat dat aanvaardbaar kan voor meer dan 2 instrumenten tegelijk.

In reply to by jeetee

hallo
met notation composer kan je een fake sheet of easy note file kiezen en dat vereenvoudigt dan ' de wirwar' aan noten, zo heb ik er toch al verschillende gemaakt

is allemaal wel vrij moeilijk vind ik

dus als ik mp4 naar midi omzet zou het makkelijker moeten zijn voor musescore?

nog eens dank voor alle info

mvg

yves

In reply to by yves.goudket

Vertrekkende van je huidige MIDI file hielpen beide opties in notation composer helaas ook niet (toch niet in de testversie). Als ik kies om akkoorden te genereren loopt hij bij mij zelfs vast na +30min proberen...

Een MIDI bestand is enkel de noten; MuseScore geeft deze enkel weer op een partituur. Daarom gaf ik aan dat je vereenvoudiging in de stap mp4-naar-MIDI zou moeten gebeuren, omdat het daar is dat de 'noten' gedetecteerd worden.

Ik heb er geen idee van welk programma je daarvoor gebruikt hebt en dus ook niet welke instellingsmogelijkheden je daar hebt. Maar misschien kan je daar met de instellingen spelen om gewenstere resultaten te proberen bekomen.
Opnieuw: Ik ben tot nu toe nog geen enkel programma tegen gekomen dat van een audiobronbestand met meer dan 2 instrumenten een deftig MIDI bestand kan maken (= noten detecteren).

Als je MIDI zuiverder/eenvoudiger wordt, zal het voor jou als mens makkelijker worden om de partituurvoorstelling ervan te kunnen lezen. Voor MuseScore maakt het aantal noten of de snelheid ervan maar weinig uit: die toont gewoon de noten die je MIDI-bestand beschrijft op een partituur.

Ondertussen lijkt me duidelijk dat je zoekt naar iets wat vanaf audiobestanden (youtube/CDs) min-of-meer begrijpbare partituren kan maken, zodat jij een startpunt hebt. Ik ben zeer benieuwd naar je methode moest je er ooit een vinden, maar ik verwacht dat je eerder van een kale en teleurstellende reis zal terugkeren.

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.