Fórum je otevřeno

• Oct 15, 2011 - 10:41

Fórum pro uživatele useScore je otevřeno.

Můžete sem přijít zeptat se na to, co vás zajímá. Neboli ptejte se ostatních na co chcete a oni vám odpoví na co a co budou chtít. :-)


Comments

V prvním příspěvku chybí, jak se zdá písmenko M. Opravdu tam chybí a správně to má být MuseScore?

In reply to by skrob

K tomu, co jsem popsal níže v odpovědi pro "dřevorubce", můžu podat další informace. Tak ano, ten text dostanete, kam potřebujete, ale je to, jak už jsem napsal jinde (vkládání názvu, podnázvu), ruční práce.

Využívá se tu možnosti vložit text (ať už je to název, podnázev, skladatel, autor textu - básník) a ten potom podle potřeby upravit v režimu textu.

Položil jsem dotaz v anglickém fóru a bylo mi obratem odpovězeno. Buď je to tak jednoduché, jak to logicky vypadá a vychází to z vlastností MuseScore, jak se s nimi potkáváte, nebo už někdo podobnou otázku měl - a klidně těch lidí mohlo být víc, a čas od času s tím logicky někdo přijde. Proto je vhodné, když se o něco zajímáte, se nejprve podívat na témata, kterých je anglické fórum plné.

Cesty, jak začít, pokračovat a práci dokončit, jsou dvě.

A) Klepnout na poslední takt (vybrat notu nebo pomlku) a přejít do režimu textu stisknutím klávesové zkratky Ctrl+T. Objeví se rámeček, do kterého se napíše text. Stačí prvních pár písmen, a potom můžete klepnout bokem. Tento text se dá upravit pomocí nástrojů, co se objeví v panelu pro úpravy textu, nad stavovým řádkem (změna řezu písma, zarovnání, velikost písma - vyberete pro úpravy buď celý nebo jen část textu). Do režimu úprav textu kdykoli přejdete poklepáním na rámeček. Na požadované místo text-v rámečku, když nejprve klepnete bokem, abyste režim úprav textu opustili, jednoduše přesunete odtažením. Je ukotven přerušovanou čarou k taktu, kde jste vybrali notu nebo pomlku.

B) Vyberete takt a vložíte svislý rámeček. Do něj vložíte rámeček s textem klepnutím pravým tlačítkem myši a volbou způsobu vložení - například tím způsobem (jak doporučuje uživatel "Jojo-Schmitz"), že (zne)užijete pole pro skladatele a autora textu písně - básníka, abyste měli jeden rámeček nalevo pro liché sloky a jeden napravo pro sudé sloky (Přidat -> Skladatel, Přidat -> Básník). Text v ráměčcích zarovnáte, jak je potřeba, tak, jak se to dělá. Textu uvnitř levého rámečku se buď posune na vybrané místo, aby jeho levý okraj začínal, kde chcete (klepnout bokem, uchopit text - najet na něj, stisknout levé tlačítko myši, podržet, táhnout), anebo se dá za poslední slovo textu na stejném řádku vložit pát mezer - prázdných znaků, které nejsou vidět, ale text se jejich přidáváním posunuje doleva, a řádky vypadají, že jsou v rovině.

Také byste mohli nejprve Přidat -> Vložit vodorovný rámeček, a potom Přidat -> Text rámečku, ale to by text sloky byl jen v jednom sloupci, ovšem taky pěkně zarovnán.

Ahoj,

založil jsem fórum, teď snad poprvé od té doby sem přijdu, a jsem překvapen, že se tu objevily i nějaké žádosti o pomoc. :-)

A důvodem pro to je asi to, že jsem teď poslední týden makal na dostupném překladu návodu k MuseScore (příručky) do češtiny, na stránkách projektu a pěkně s obrázky. A přitom prodělal hodně změn (vylepšení) i překlad rozhraní programu, přičemž jsem zdokonalil i překlad stránek MuseScore.org do češtiny.

K věci. Jestli jde o to, co se dá najít v návodu, kam jsem se teď podíval, tak se podívej na podkapitolu Text písně kapitoly Text, kterou najdeš pod Příručka na pravé straně těchto stránek. Jsou tam i ilustrativní obrázky.

Ahoj,
díky za tu skvělou práci, co pro nás děláte!!!

Dotaz: Dají se napsat další sloky jako prostý text dolů na stránku jako ve zpěvníku?

In reply to by drevorubec

Nějakou dobu jsem se nepodíval, jestli někdo něco napsal do fóra, a teď hned dva dotazy. Ty (doufám odpovídající) odpovědi předtím, to byla celkem haluz. Lidi, já toho vážně nevím víc, než je v příručce. :-) A teď mám za sebou doplnění překladu editoru Audacity, takže hlavu mám taky docela prázdnou. :-)

In reply to by drevorubec

Myslím, že se to dá. Nejdřív bych namaloval noty, a pak bych na zbytek stránky vložil tolik textových rámečků, do kterých bych zapsal text, (a čehokoli), a umístil si to, kam a jak bych potřeboval.

In reply to by pfri

To, že to jde takto, jsem si myslel včera.
Dneska ale vidím, že vkládání obdélníků se dá využít na rozvržení osnov atd. na straně, aby se získalo místo na něco, ale pokud nechcete text zapsat přes vložení Názvu, Podnázvu a podobně (konec řádku se vytvoří prostým stisknutím klávesy Enter), posunout za noty (a přemýšlet, jestli to může být zarovnané jen na střed, nebo by se s tím přes vlastnosti textu (?!) dalo něco podniknout), tak po vás MuseScore při zadávání slov bude chtít odpověď na otázku, pod kterou notou to má udělat (poradí označit notu). A jsme tam, kde jsme byli.

Dobrý den začal jsem se učit na MuseScore vše je celkem jasné ale nemůžu při zápisu not najít např ritardando dík za radu

In reply to by burtep

MuseScore je v první řadě určené pro zápis not, takže zapsat to jde. Vytvoření -> Text -> Tempo...

V seznamu temp/s texty temp ritardando není, takže cestou je přepsat hodnotu Text: některého z uvedených temp (v daném notovém zápisu nepoužívaného).

http://musescore.org/en/node/17020

V příručce se podívejte na kapitolu věnovanou tempu:

http://musescore.org/cs/tempo

Na anglickém fóru je k tomu položeno několik dotazů ohledně možnosti simulovat změnu tempa (rychle/pomalu-rychleji/pomaleji), z nichž by se dalo usoudit, že ačkoli současná verze MuseScore ritardando, rittenuto nepřehraje, dá se i toto svým způsobem obejít: Použít neviditelné značky pro tempo, aby změna rychlosti nebyla vidět v notách, ale byla při přehrávání slyšet, a vložit tyto značky podle potřeby v notách při změně tempa několikrát: klepnout na značku s tempem pravým tlačítkem myši a vybrat Nastavit neviditelné, případně takto ve stejné nabídce přes Vlastnosti tempa... dodatečně změnit ÚZM, pokud nebyl při vkládání značky upraven na požadovanou hodnotu počet úderů za minutu; příští verze MuseScore by to ritardando už dělat snad mohla.

http://musescore.org/en/node/12255

Dobrý den
Mám-li krátké skladby např. na dva řádky notové osnovy a potřebuji těchto skladeb vytisknout několi pod sebou. Je možné kopírovat celé skladby? Je možné převádět vytvořené skladby např. do Wordu či jiného textového programu abych je mohl seřadit pod sebe a poté tisknout? Máte prosím nějaké zkušenosti jak toto provádět? děkuji

In reply to by burtep

Teď jsem si jen vyzkoušel, jak funguje uložení skladby (ukázková Réunion) do formátu PNG (Uložit jako -> vybrat tento formát), a pak jeho vložení v textovém editoru LibreOffice. Prostě a jednoduše byl textový editor schopen takto uložený obrázek vložit. Ostatní dostupné formáty (vektorová grafika) jsem nezkoušel. Je to ale pro vaši potřebu rychlý způsob, jak něčeho dosáhnout.
O tom, jak se dá na notový list umístit více ukázek/skladeb, je v tomto fóru pojednáno už na jiném místě.

Dobrý den, nemohu přijít na to, jak vložit 3. notový řádek a následně další... Druhý mi to vložilo automaticky. Prosím poraďte mi.

Řekl bych, že na začátku, když vytváříte nový notový zápis, máte v poslední části průvodce jeho vytvořením možnost Zadat počet taktů. Zadat jich můžete klidně tisíc, ale co pak s nimi, že? Základem je těch 32 taktů, takže až se dojde na jejich konec a tato zásoba se vyčerpá, tak stačí připojit další (nebo uprostřed již napsaných not nějaké další vložit, když je potřeba). To se udělá přes nabídku Tvorba -> Takty -> Připojit takt nebo Tvorba -> Takty -> Připojit takty.... V dialogu se zadá počet taktů, které chcete připojit. Jsou tam vedle těch položek i klávesové zkratky, takže si myslím, že se to dá řídit rychle a plynule i bez rejdění ukazovátkem a hledání té nabídky.

Ahoj vsem, mam problem. Verze 1.3 mi nejde otevrit na Mini Macu 1.66 Intel Core Duo. Je to mozne ze by to uz na tomto Macu neslo otevrit? Dekuji. Petr Filipsky

Zdravím,

narazil jsem na problém - pokud mám nastaven pevný počet taktů na řádek a počet taktů v posledním řádku je menší než tento počet, smrští se tyto takty na levou stranu řádku a volba "Přidat větší protažení" na ně nemá žádný vliv.
Mám např. počet taktů na řádek 7 a v posledním řádku jsou 4. Tyto takty jsou buď namačkány na sebe vlevo s minimální šířkou každého z nich (je menší než šířka taktů v jiných řádcích) nebo se roztáhnou přes celou šířku řádku (v závislosti na volbě "Míra naplnění poslední osnovy"). Lze nějak zařídit, aby takty zabíraly např. pouze půlku řádku a měly stejnou šířku, jako ostatní takty?

Díky za odpověď.

In reply to by Frimlik

Snažil jsem se napodobit podmínky, za kterých jste dosáhl neuspokojivého výsledku. Musím podotknout, že se pokouším o reprodukci problémů a nalezení řešení, když se případ ve fóru vyskytne, takže třeba taky objevuju Ameriku. Program dělá to, co podle výchozího nastavení má. Potom není problém problémem v tom smyslu slova, ale důvodem k zamyšlení, jak toho či onoho dosáhnout.

Podívejte se na obrázek, který jsem připojil v příloze. Nejprve jsem si s pomocí průvodce vytvořil standardní notový list o 32 taktech. Následně jsem stanovil, že chci mít 7 taktů na řádek. Na posledním řádku jsem začal řešit to roztažení přes celý řádek. Cílem bylo, aby vizuálně takty vypadaly podobně, jako to bylo po doplnění nějakých not na předchozích řádcích, a koncová taktová čára lišící se provedením od té běžné už nebyla na konci řádku zarovnaná jakoby doprava.

Toho jsem dosáhl po chvilce tím, že jsem doplnil další takty na počet sedm. Tím jsem dosáhl změny velikosti taktů. Potom jsem zneviditelnil takty, na nichž nejsou noty, - prvky pomlk a taktových čar včetně té závěrečné. A nakonec jsem z palety nalevo (z nabídky taktových čar) přetáhl na konec posledního taktu, který jsem nechal viditelný (v tomto případě jsem ponechal dva takty), tu závěrečnou taktovou čáru, abych opět vyznačil konec notového zápisu.

In reply to by Frimlik

No, já to dělal v připravované verzi 2.0, tam je ten dialog trochu jiný, a při pohledu na ten obrázek, co jsem udělal a nahrál sem, si teď nejsem úplně jistý, jestli jsou notové linky těch dvou taktů v posledním řádku viditelné anebo (pro tisk) "neviditelné".

Ale spustil jsem si teď verzi 1.3, vybral libovolný takt a klepnul na něj pravým tlačítkem myši. V objevivší se nabídce vybral Vlastnosti taktu... (ne vlastnosti osnovy), a v okně zrušil zatržení určující viditelnost taktu: Osnovy → Viditelná (v řádku tabulky pro příslušnou osnovu). Když tam zbyde nějaký notační prvek, tak jej prostě zneviditelněte.

Obrázky v příloze.

In reply to by Frimlik

Jo, to je problém. Naštěstí nás to v tomto případě nemusí zajímat. Chce to nejprve vidět v souvislostech - a podívat se pro inspiraci do Příručky na Rámečky . Pak člověka ledasco napadne. Řešení jsem, myslím, našel. Je to všechno o používání toho, co už MuseScore nabízí. Takové prostorové věci se nejspíš v MuseScore řeší následujícím postupem, a to že něco nejde má svoji logiku. A teď, jak na to:

Za poslední takt připojte rámeček:

Vytvoření → Takty → Připojit vodorovný rámeček

Dvakrát klepněte na rámeček, abyste přešel do režimu jeho úprav → Budete měnit jeho rozsah. Najeďte nad čtvereček úchopu, který je namalován na pravé straně rámečku a táhněte doprava (tím zvětšíte šířku rámečku), případně, když to přeženete, pro jemné doladění táhněte směrem doleva (tím zmenšíte šířku rámečku) - roztáhnete/stáhnete pomocný rámeček pro vymezení prostorových vztahů. Orientujte se podle taktových čar v notovém řádku nad posledním řádkem osnovy.

Takže není potřeba cokoli zneviditelňovat. Obrázek je přiložen.

Attachment Size
Použití vodorovného rámečku.png 43.94 KB

In reply to by Frimlik

Teď jsem se podíval, jestli najdu nějaký ohlas na poznámku, kterou jsem napsal před týdnem, ale nic. Tak mě napadá, jestli jste to četl. Zobrazuje se to, jako by to bylo vloženo jako poznámka k mému návrhu řešení, i když jsem to napsal jako odpověď na vaši poznámku; tak si nejsem jistý, jestli jste o tom aspoň dostal automatické upozornění.

In reply to by pfri

Poté, co jsem problém úspěšně vyřešil, jsem se totiž musel začít balit na dovolenou a odepsání do fóra jsem jaksi zazdil. Jen mi dělalo trošku problém, že když jsem měl nastavené závorky na začátek řádků a vodorovný rámeček protáhl více, závorka se objevila i na pravé straně rámečku, takže rámeček není vždy protažen (respektive takty na posledním řádku nejsou vždy natolik natěsnané), jak bych chtěl.
Nicméně děkuji za pomoc při řešení mého problému.

Jsem čerstvým uživatelem MuseScore (toho času v pokusném režimu) a díky Vaší hezké české podpoře je práce pro amatéra skutečně příjemná. Velice děkuji za to, co pro nás děláte.

Dobrý den, dá se MS přidávat osnovy postupně podle toho, jak během skladby přibývají hlasy/nástroje?
Například na začátku je jeden hlas, jenom jedna osnova, v půlce se přidá druhý hlas, tak přidat notovou osnovu až od taktu, kdy druhý hlas začíná? Zabírá mi to pak zbytečně spoustu místa, když půl skladby je jedna osnova stále ptázdná - pak se mi nevejde skladba na dvoustránku. Děkuji. Petra Tydorová

In reply to by petrapaskova1

Pokud si přečtete předchozí diskuzní příspěvky, tak aspoň v jednom se taková nebo podobná věc v minulosti řešila.

Práce na notovém zápisu probíhá tak, že napíšete noty: dva nástroje = dvě notové osnovy (samozřejmě, co se týče jejich počtu, můžete během práce nástroje přidávat i ubírat, jak potřebujete), a potom vyřešíte požadavek na skrytí prázdných taktů.

Nyní jsem si rychle vyzkoušel, že když pravým tlačítkem myši klepnete na notovou osnovu a v související nabídce zvolíte Vlastnosti notové osnovy/partu..., v zobrazeném dialogovém okně, v části Vlastnosti notové osnovy/partu u "Skrýt, když je prázdná:" v rozbalovacím seznamu změníte "Automaticky" na Vždy", dosáhnete požadovaného výsledku. Ve vašem příkladu by to v případě dvou nástrojů vypadalo tak, že noty druhého nástroje začnou, dejme tomu třeba ve dvacátém taktu a po změně volby celá předchozí část dané notové osnovy "zmizí": jednak se zneviditelní, a dále dojde ke změně rozvržení. Dělejte to ale, až budete mít noty napsány.

(Do určité míry se nemusíte bát, že byste měla jen tento jeden "pokus", když byste věc chtěla vrátit zpátky na původní variantu s prázdnými takty (radši si ale udělejte zálohu, kdybyste si vzpomněla, že chcete ve "zneviditelněném" místě někdy něco připsat: a nevytvářet kvůli tomu noty znovu, lépe řečeno do nového dokumentu nepřekopírovávat jejich jednotlivé úryvky), anebo ano. Zpátky se to dalo vrátit stejným postupem, a vybráním "Automaticky", pak objevila se osnova s prázdnými takty. Ale vybraná položka "Vždy" se nastavena objevila, jen když jsem klepl na tu část not, kde byly vidět obě osnovy, takže jsem mohl přepnout na "Automaticky". Takže bych si tím, jak to funguje/nefunguje nebyl tak docela jistý. Když jsem pravým tlačítkem myši klepl v části, kde došlo ke skrytí prázdných taktů, v dialogovém okně byla vidět jen volba Automaticky. A ta nebyla jak změnit. Udělat to tak párkrát, tak už se možná(?) ten prvotní stav nedá vrátit. Dokud ale funguje možnost volby Zpět, tak i to je řešení. Většinou ale by se historie změn hodila, když už je uloženo, program zavřen, otevřen ... a není už co vracet.)

Skrývání prázdných notových osnov je popsáno v Příručce, kterou každý rád čte, v kapitole Rozvržení a formátování → Způsoby ovlivnění rozvržení: "Notový zápis: Nastavte celkové podrobnosti notového zápisu, například hudební písmo, zobrazení vícetaktových pomlk a zda se mají skrýt prázdné notové osnovy.".

Notový zápis: "Skrýt prázdné notové osnovy: Tato volba šetří místo skrytím těch notových osnov v notovém systému, které se skládají pouze z prázdných taktů. Používá se na zhuštěné notové zápisy.".

In reply to by pfri

Velmi děkuji za podrobnou a trpělivou odpověď, i přes to, že jsem přehlédla již probírané téma v diskuzních příspěvcích. Jen na vysvětlenou - v příručce jsem hledala, ale nenapadlo mě sousloví Skrývání prázdných notových osnov, ale hledala jsem Složená notová osnova, takže jsem se žádané odpovědi nedopátrala. Zapomněla jsem napsat, že tuto skladbu jsem musela řešit ve verzi 1, ale díky Vašemu popisu jste mě navedl, kde to tam hledat. Ještě jednou děkuji a omlouvám se, jestliže jsem Vám zvedla tlak.

In reply to by petrapaskova1

Vůbec se nemusíte omlouvat, takové věci se mnou dotazy nedělají. Ani já bych to v diskuzi bez procházení jednoho příspěvku po druhém hned nenašel. Na to jsou v čase příliš neuspořádané. Nejlepší je se zeptat na to, na co ví někdo odpověď, a to většinou nejsou složité věci. Co není popsáno v příručce, jakoby nebylo. I když můžou existovat postupy, které něco "obejdou" - to může být lepší se zeptat v anglickém fóru - lidé se často ptají na to samé. Nejlepší je přečíst si příručku, když už ji máme v rozumném stavu i pro řadu 3. Zhruba stejně jsou na tom z hlediska dostupnosti textu (vedle anglicky mluvících) ještě tak Nizozemci, Číňané a Japonci, a také (více nebo také méně) Francouzi a Španělé.

Při spuštění přehrávání program zkolabuje. Je to jen u jednoho souboru. Nevím jak ho opravit (nechci o něj přijít).
Děkuji za radu
jospe

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.