2 a více názvů na jedný stránce

• Dec 16, 2012 - 13:35

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli jde na 1 stránce pod jeden notový zápis vložit 2. název a další v pořadí 2. zápis not např: -název 1
-podnázev
-10 taktů štědrý večer nastal
-NÁZEV 2
-10 TAKTŮ VESELÉ VÁNOČNÍ HODY
děkuji za odpověď


Comments

Nestudoval jsem to, ale kdyby mi šlo o to dostat na stránku víc Názvů a Podnázvů, tak bych jich tam prostě vložil tolik, kolik bych chtěl (Vytvoření -> Text -> Název/Podnázev). Jde pak jen o to ten rámeček s textem přetáhnout na požadované místo. Když jím budete pohybovat, uvidíte, že je ukotven k nějakému bodu (já vidím čárkovanou linku, jak vychází z levého horního bodu obdelníku, který je okolo Názvu 1. O tom, jestli je potřeba změnit bod ukotvení, a jak, se dá, myslí, taky dočíst.

Nejprve bych si tam ale třeba vložil přes Vytvoření -> Nástroj podle potřeby určitý nástroj, kdybych potřeboval brát do ruky víc nástrojů, ale klidně ten samý - to bude nejběžnější případ pro takové ukázky (?), ale prostě když by byla potřeba, tak se dá vložit jiný - kolikrát bych potřeboval (kolik se na stránku vejde). Prostě trochu si pohrát s tímto, ale třeba existuje i jiné řešení.

In reply to by pfri

Včera jsem se s tím, jak na to, asi unáhlil. Dneska mi to, co popisuju v předchozí odpovědi, přidání dalšího nástroje samostatně za předchozí, tak docela nejde udělat.
Když totiž vložím nový nástroj, tak se mi přidá k tomu, co tam je, ale byl by potřeba, jako zápis not, vložený až za ním.

To, co jde, popíšu dále. Když budou požadavky malé, tak by šly vesele (možná) zapisovat i jiné nástroje, jen bychom se museli obejít bez čísel taktů a bez názvů těch nástrojů, pak nějaký ten problém s předznamenáním..., no prostě podle okolností (např. jiný počet osnov si vzhledem k tomu, jak se dosáhne následujícího výsledku nějak neumím představit). A vytištěné už by to nějak vypadalo. Je potřeba si uvědomit, že na některé legrace je v současnosti dobré použít silnější nástroje - jako je LilyPond: a nastudovat, jak se to dělá (ty pokrývají prakticky cokoli, co si jen kdo může přát). Dál popsaná cesta k výsledkům, jak jsou zachyceny na obrázcích v příloze.

Postup:
1. Vytvořil jsem nový notový zápis, který jsem nějak popsal (Název, Podnázev, Autor...). Potřebuju teď, aby strana graficky obsahovala další samostatnou ukázku not, kterou je potřeba popsat jinak.
2. Vytvořím další Název 2 (Vytvoření -> Text -> Název. Obdobně postupuju, když potřebuju vytvořit Podnázev atd.
3. Klepnu na list notového papíru bokem, aby zadaný text nebyl aktivní. A znovu najedu na text, který vidím. Název 1 a Název 2 se překrývají, a tak nejprve poodsunu tažením jeden, který je nahoře, když netuším, který leží nahoře, a je z toho důvodu vybrán, abych si mohl snadno vybrat, který přesunu o kus níž.
4. Za prve vložené takty jsem připojil svislý rámeček (Vytvoření -> Takty -> Připojit svislý rámeček), abych si vytvořil místo kam přesunu předtím vytvořený Název 2. Taky bych jej mohl vložit doprostřed předtím vytvořených taktů, prostě podle potřeby. Místo lze udělat kdekoli.
5. Přesunu text Názvu X, kam potřebuju.
6. Udělám drobné grafické úpravy:
6a. Vypnu číslování taktů, abych zakryl fakt, že momentálně nevím (nebo to program nedokáže), jak mít v jednom dokumentu - notovém zápisu, více samostatných notových zápisů, každý s nástrojem, na jaký si jen vzpomenu (Styl -> Upravit obecný styl -> Čísla -> Čísla taktů). Jednoduše zruším zaškrtnutí této funkce, aby se v notách v osnově pod Názvem 2 hned zkraje nezobrazovalo číslo taktu například 40.
6b. Pokud název nástroje vyloženě není potřeba, klepnu pravým tlačítkem myši na první takt osnovy, v nabídce, která se zobrazí, vyberu Vlastnosti osnovy, a v dialogovém okně smažu text, který se používá pro dlouhý a krátký název nástroje.

A jestli by šlo vkládat nástroje tak, aby se automaticky nestaly součástí při vytvoření projektu vloženého notového zápisu, tak by bylo po problému. Musel bych si příručku prostě po sobě znovu přečíst, anebo zkusit vyhledávat. Ale jedna věc je zřejmá, ne všechno se MuseScore dá dělat, pokud nebude řečeno jinak. :-)

Attachment Size
MuseScore_1.png 50.11 KB
MuseScore_2.png 20.2 KB
MuseScore_3.png 145.21 KB
MuseScore_4.png 120.82 KB
MuseScore_5.png 127.52 KB

In reply to by pfri

S tím předznamenáním je problém. Když ukázky budou v různých tóninách, potom udělat to v C Dur, a pak si tam ty křížky nebo béčka (a houslový klíč) na začátek další ukázky tužkou přikreslit... Což není přesně to, co by bylo potřeba.

Na to, aby měl každý úsek přesně deset taktů bez toho, že by to pak bylo nutné počítat, mazat atd., se dá využít Přídavný modul (Plugin) Break Every X Measures. Na začátku se vytvoří list s určitým i větším počtem taktů, než je těch 32, co nabízí průvodce vytvořením nového notového zápisu, použije se Break Every X Measures. Potom se postupně vybere takt za každým desátým taktem a použije se Vytvoření -> Takty -> Vložit svislý rámeček, aby bylo místo pro text názvu/nadpisu. Viz příloha.

Attachment Size
MuseScore_6.png 68.09 KB

Zeptal jsem se na anglickém fóru, a i když mi byla zpočátku hůř srozumitelná část odpovědi Jojo-Schmitze v bodě, kde se jedná o nakládání s odrážkami přes nabídku Styl, tak jsem byl schopen dát dohromady ukázku, jak ji vidíte v příloze (soubor ve formátu PDF, plus obrázky, jak se k tomu dospělo). je to aspoň něco (moje předchozí odpověď byla daná taky tím, že mi program (ve verzi 1.1) při pokusech padal, když jsem si chtěl hrát se změnou předznamenání.

Jojo-Schmitz by postupoval takto:

1 Nový notový zápis s názvem (a podnázvem)
2 Nástroje podle vlastní volby (přidal jsem tři)
3 Na taktu, kde začíná nový hudební kousek dát 'Vložit svislý rámeček': Vytvoření -> Takty -> Vložit svislý rámeček (není potřeba takty zalamovat! - (Pozn.: Jak jsem to předtím navrhoval - přídavný modul pro zalomení každých X taktů)
4 Přidat název (a podnázev) - klepnout do vloženého svislého rámečku pravým tlačítkem myši
5 Změnit vlastnosti taktu odečtením předchozích 10 taktů (Pozn.: to podle toho, jak se provedlo vložení rámečku - to kdyby se to netrefilo přesně, ale takty jde taky smazat, nebo vložení rámečku vzít zpět, když první takt další ukázky nezačíná číslem 11, a pak hned popojít o takt doprava a provést vložení znovu. :-), aby počítadlo taktu začínalo opět číslem 1 (Pozn.: Na obrázcích jsem číslo prvního taktu nechal zobrazit, aby to bylo vidět: Styl -> Upravit obecný styl -> Čísla -> Čísla taktů -> Ukázat první)

Změnit taktové označení a předznamenání, je-li to potřeba, a pravým tlačítkem myši klepnout na předznamenání na začátku naší druhé ukázky (kytara) a v nabídce vybrat Skrýt oznámení změny a Skrýt odrážky, čímž nám zmizí ta odrážka, co se objevila, totéž se stane s tou dvojlinkou, která je na předchozím notovém řádku, takže to celé hned vypadá líp, a zrušit zaškrtnutí volby Vytvořit upozornění na taktová označení v nastavení stylu strany (Strana: přes nabídku Styl: Styl -> Upravit obecný styl -> Strana -> Vytvořit upozornění na taktová označení). Tady se nabízí popřemýšlet nad možností, že by obdobně zase pro předznamenání fungovala i ta volba Vytvořit upozornění na změnu předznamenání, resp. zrušení jejího zaškrtnutí.

6 Přidat nástroj, je-li to potřeba.

Opakovat kroky 3 -6 tolikrát, kolikrát je to potřeba.
7 A jako poslední krok na závěr, když jsou zadány všechny noty, zaškrtnout v nabídce Styl -> Upravit obecný styl -> Notový zápis volbu Skrýt prázdné osnovy.

Attachment Size
Koledy_9.png 212.57 KB
Koledy_10.png 214.77 KB
Koledy_11.png 209.73 KB
Koledy_12.png 202.98 KB
Koledy.pdf 14.53 KB

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.