změna úvodní délky taktu

• Dec 28, 2012 - 08:31

Dobrý den. Zvolil jsem špatně úvodní taktové označení jako takt 4/4. Nyní mám hotovou téměř celou skladbu a vidím, že vhodnější označení by bylo zvolit takt alla breve nebo 2/2. Tím pádem bych ale potřeboval zdvojnásobit délku všech not, které jsem dosud napsal. Nevíte prosím jestli je to možné a jak na to?
Díky za odpověď


Comments

Proč chcete zdvojnásobovat délku not? Nastavte 2/2 namísto 4/4. Zdvojnásobování délky not je špatná úvaha. Pokud ovšem nechcete mít půlové noty namísto čtvrťových, pak byste to musel přepsat znovu.
Rychlost přehrávání (BPM - počet úderů za minutu) se nastaví v přehrávači.
Taktové označení změníte ovšem snadno: hodnota taktu na začátku přes Vytvoření -> Taktové označení -> přetáhnout požadované taktové označení.

In reply to by pfri

Potom se však taky podívejte na Vlastnosti taktu, kde jsou údaje o jmenovité a skutečné době trvání taktu (vybrat takt, klepnout pravým tlačítkem myši na Vlastnosti taktu. Druh taktu na začátku osnovy se sice viditelně změnil, ale vlastnosti taktů možná ne. Vyzkoušel jsem si změnu ze 4/4 na 2/2, (MuseScore 1.1), a chovalo se to tak, že po přetažení hodnoty 2/2 se sice změnilo taktové označení na začátku osnovy, ale hodnoty ve vlastnostech vybraného taktu nikoli. Třeba je to záležitost jen té verze 1.1, kde jsem to použil, ale jestli je to i chování (chyba) verze 1.2, tak:

Jinak tomu totiž bylo v případě změny nejprve z 4/4 na, dejme tomu, 3/4 - viditelný pohyb not, jak je stroj nacpal do jiného taktu, a změna doby trvání u všech taktů, a teprve potom na 2/2. Tady se vlastnost upravila příslušným způsobem u všech taktů.

Je to jednak zábavné pozorovat, člověk si je víc jistý, že se něco děje, a jednak je to rychlejší (pokud se změna taktů neprojeví už při změně taktového označení z 4/4 na 2/2), než 1) upravovat skutečnou dobu trvání taktu postupným výběrem jednotlivých taktů, jak jdou za sebou, nebo 2) vytvořit si nový dokument s 2/2 druhem taktu přes Soubor -> Nový..., a pak v prvním notovém listě vybrat všechny noty (Úpravy -> Vybrat vše), zkopírovat (Úpravy -> Kopírovat) a nakonec je vložit do druhého notového listu přes Úpravy -> Vložit.

P. S.: To vyjádření "špatná úvaha" je potřeba brát jako "hudební úvaha". Nejsou to moje vlastní slova, protože jelikož poslední dobou zrovna moc hudbě jinak než překlady a poslechem nedám, tak jsem se obrátil na většího odborníka, aby mi vysvětlil, co se vlastně chystáte udělat. Pokud opravdu není potřeba udělat nic jiného, než co je popsáno výše, pak ta drsná slova (já bych něco snad nehodnotil, že je to špatné, nebo není) :-) splnila svůj účel.

Ať vás i mě hudba baví a všem do Nového roku všechno nejlepší přeju, také víc cvičit, a konečně: Čtěte příručku, tam je všechno podstatné, co MuseScore s notami dělat dovede.

In reply to by pfri

Označila jsem CTRL+A celý notový zápis - pravý tlačítko myši - Vlastnosti taktu - Délka taktu - Skutečná. Tím se změnil skutečný rytmus. Pak jsem to přepsala manuálně už přímo na označení taktu na začáku - zase pravý tl. myši a a zobrazený text. Asi to jde i nějak inteligentněji, ale já přišla jen na toto. Lucie

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.