Lute staff

• Oct 25, 2020 - 09:23

Is het mogelijk luit papier te maken? Dus bladmuziek met 6 lijnen.
Ook zie ik geen mogelijkheid van de keuze van Franse tabulatuur.

Is there a possibility for lute staff? And the use of French tablature?
Thanks for the response.


Comments

Franse tablatuur en luiten zijn wel degelijk ondersteund. Wanneer je een partituur aanmaakt, kies je bij de sjabloonkeuze voor "Kies Instrumenten".
Wanneer je dan in het zoekvenster "luit" ingeeft, krijg je keuze uit 10-tal verschillende luitversies. Bij de keuze voor "Luit (Tablatuur)" staat deze automatisch als 6-snarige Franse tablatuur ingesteld.

In reply to by jeetee

Na het aanklinken van "snaarinsturmenten getokkeld" staat de luit er niet bij als keuze.
Nu ontdekte ik dat je ook nog moet kiezen voor "alle instrumenten" bovenaan het venster, dan ontvouwt zich een batterij aan instrumenten.
Dus staandaard laat het programma maar enkele instrumenten zien.
Dank voor je hulp en response.
Groetjes, Diana

In reply to by Diana B

Hoi Diana,
Ik ben iets verbaasd, ik hoef dit niet te verwisselen want zodra ik als zoekwoord "luit" ingeef dan verspringt het venster automatisch naar "Alle instrumenten". Misschien dat er verschil zit in het besturingssysteem, ik draai onder Windows10.....
Groetend, Hans55

In reply to by Diana B

Hoi Diana,
Met Mac heb ik geen ervaring maar in principe is het grotendeels gelijk alleen de commando's zijn soms wat anders, bijvoorbeeld "Cmd" i.p.v. "Ctrl". In het handboek staat dit trouwens goed aangegeven. Dit handboek wordt trouwens ook regelmatig aangepast, waarbij de Engelse versie de meest recente is.
En...., mocht je toch nog iets missen of met een vraag zitten, gewoon posten op het forum. Er zijn altijd mensen die je verder willen en kunnen helpen en soms gaat dit zeer snel.
Groetend, Hans55

In reply to by Diana B

Dit werkt identiek hetzelfde op Mac als op Windows.

Bij het openen van het venster staat de keuzelijst enkel op de meestevoorkomende instrumenten. Maar van zodra je iets in het zoekvenster typt zal MuseScore toch altijd automatisch zoeken tussen alle instrumenten.

In reply to by Diana B

Hoi Diana, druk binnen MuseScore op "i" om het instrumenten keuzemenu te openen en geef onderaan in het zoekvenster "luit" in. Het venster geeft waarschijnlijk "Alle instrumenten" met daaronder "Houtblazers" aan, dit vanwege luit dat ook veel op fluit lijkt. ECHTER daaronder zie je, eventueel scrollen of de balk rechts naar onderen bewegen, de groep "Snaarinstrumenten - getokkeld" waarbinnen je de keuze hebt uit 10 soorten luiten waarbij de door jou gezochte waarschijnlijk positie 2 is: "Luit (Tablatuur).
Groetend, Hans55

Do you still have an unanswered question? Please log in first to post your question.